Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Czym zaprogramować ATMega16 ?

Awatar użytkownika
Medicus
-
-
Posty: 316
Rejestracja: 9 paź 2007, o 22:31
Lokalizacja: Londyn

Czym zaprogramować ATMega16 ?

Postautor: Medicus » 26 lut 2009, o 12:33

Mam gotowy wsad w formacie hex do ATMega16 więc bez źródełka niwiele mogę zrobić,
przy okazji programowania innego AVR wykonałem sobie STK200 i udało się nim zaprogramować, już nie pamiętam jaki to był Atmel, ale jakiś duży w TSSOP44.
Teraz bij zabij nie pamiętam jakim softem tego dokonałem,
więc może mi podpowiecie co darmowego zasać bo chodzi mi tylko o jednarozowy zapis tego Atmelka.

RcTomek
-
-
Posty: 357
Rejestracja: 18 lip 2005, o 17:28
Lokalizacja: Głogów / Wrocław

Postautor: RcTomek » 26 lut 2009, o 14:44

Ja osobiście dość długo korzystałem z STK200 i PonyProg'a. Program jest darmowy i łatwy w obsłudze. Dodatkowo programowanie mikrokontrolera zachodziło bezbłędnie nawet przy 2m kablu LPT ;) Ewentualnie możesz pobrać Bascom'a w wersji demo i nim wgrać wsad. Jeżeli jest to gotowy hex, to nie ma ograniczeń co do wielkości wgrywanego kodu.

Awatar użytkownika
Medicus
-
-
Posty: 316
Rejestracja: 9 paź 2007, o 22:31
Lokalizacja: Londyn

Postautor: Medicus » 26 lut 2009, o 18:18

Poradziłem sobie z ustawieniami PonyProga i udao mi się wgrać wsad, jednak wyświetlacz jest cały czarny. Mało tego, bawiąc się ustawieniami fusebit spowodowałem że utraciłem komunikację z prockiem. I co teraz mam zrobić, czy mogłem w taki sposób uszkodzić proca? Gdzie mogę poczytać o tych fusebitach a ATMega16 ??

Wodorof
-
-
Posty: 5
Rejestracja: 26 lut 2009, o 15:04
Lokalizacja: Kuj-Pom

Postautor: Wodorof » 26 lut 2009, o 18:24

mogłeś zablokować programowanie szeregowe(czy ISP, takie jak używasz), poza tym mogłeś poprzestawiać tak że po prostu wartości mu nie pasują i nie ruszy

Awatar użytkownika
Medicus
-
-
Posty: 316
Rejestracja: 9 paź 2007, o 22:31
Lokalizacja: Londyn

Postautor: Medicus » 26 lut 2009, o 18:54

To mając STK200 i PonyProga nie mam szans na podniesienie proca
?
a co trzeba mieć aby go podnieść, da się go jakoś ozywić ?? teraz ma podpięty kwarc 16MHz, może na innym by poszedł ?

Wodorof
-
-
Posty: 5
Rejestracja: 26 lut 2009, o 15:04
Lokalizacja: Kuj-Pom

Postautor: Wodorof » 26 lut 2009, o 19:14

ogólnie da się go podnieść ale jest to nie opłacalne bo trzeba mieć programator równoległy, dość drogi i skomplikowany, ogólnie bardzo łatwo jest ubić procka bawiąc się fusebitami, dlatego ja używam http://www.engbedded.com/cgi-bin/fc.cgi tego kalkulatorka(osobiście ubiłem już koło 20 procków fusebitami)

edit:
a co do kwarca to musiałbyś podać jakie fusebity mu ustawiłeś może ruszyć na mniejszych 8 mhz 4mhz

RcTomek
-
-
Posty: 357
Rejestracja: 18 lip 2005, o 17:28
Lokalizacja: Głogów / Wrocław

Postautor: RcTomek » 26 lut 2009, o 19:17

Z dokumentacji wynika, że ISP z poziomu programatora szeregowego nie można zablokować. Najprawdopodobniej zmieniłeś źródło taktowania procka. Jest to najczęstsza przyczyna. Mikrokontroler nie jest uszkodzony, można go odblokować przy pomocy programatora równoległego, który nistety jest dość skomplikowany, ale za to umożliwia zmianę wszystkich możliwych ustawień.

Jest jeszcze jedna opcja, jeżeli mocno nie nabriołeś: podepnij do nóżki XTAL1 sygnał taktujący o częstotliwości 1MHz i spróbuj odczytać mikrokontroler przy pomocy STK200. Mi w ten sposób udało się odblokować 3 sztuki ATtiny2313. Jeśli to zawiedzie, pozostaje Ci kupno nowej ATmegi16.

Awatar użytkownika
Medicus
-
-
Posty: 316
Rejestracja: 9 paź 2007, o 22:31
Lokalizacja: Londyn

Postautor: Medicus » 26 lut 2009, o 23:04

No więc przypomniałem sobie co zrobiłem: zapisałem ATMega16 wsadem hex do ATMega32
Nawet mi się udało :610:
Teraz mam za każdym razem komunikat: "Alert: Devive missing or unknown devive" i mogę tylko : Abort, Retry, Ignore. Abort przerywa wszystko, Retry nic nie daje, wkólko ten sam komunikat, działa natomiast Ignore. Czyta wszystko jako FF, nawet puszcza mnie do fusebitów ale tam wszystko jest odhaczone, trzy pola są przyciemnione to sa "6" "7" w lewym górnym rogu i ten właśnie SPIEN, wcześniej też był na szaro ale widziałem że był odhaczony, teraz jak nie ma komunikacji to jest przy nim pusta kratka. Jak na Ignore zapiszę to niestety przy odcvzycie tych zmian nie widać.
Czyżby jutro znowu do sklepu ?? nie miałem kwarcu 1MHz, próbowałem na 2MHz, ale wyniki identyczne jak było na 16MHz czyli na tym co wcześniej na nim się programował.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Postautor: pajaczek » 27 lut 2009, o 03:20

Spróbuj różnych kwarców, od zegarkowego poczynając ;)
Ten komunikat, jak również FF w "treści programowej" wskazują na (najpewniej) brak komunikacji z prockiem, a jak brak komunikacji to ani nie ustawisz fusow, ani nie przeprogramujesz. Ciekawe co nabroił ten niewłaściwy wsad ;)

Awatar użytkownika
Medicus
-
-
Posty: 316
Rejestracja: 9 paź 2007, o 22:31
Lokalizacja: Londyn

Postautor: Medicus » 27 lut 2009, o 10:52

No więc już wrciłem ze sklepu zaopatrzony w różne kwarce i udało mi się go podnieść na zewnętrznym generatorze 16MHZ. Poustawiałem mu te wszystkie bity zgodnie z notą i ...znowu ten sam komunikat.
Ale jest dobrze, wystarczyło zamiast zewnętrznego generatora wlutować kwarc i procek hula. Ufff... Dziękuję wszystkim za pomoc.

Wróć do „AVR/AVR32”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości