Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Stoper | DSM51 (asm)

mikajlo
-
-
Posty: 2
Rejestracja: 15 sie 2011, o 13:36
Kontaktowanie:

Stoper | DSM51 (asm)

Postautor: mikajlo » 15 sie 2011, o 13:42

Witam,
Muszę przygotować na zajęcia projekt stopera z opcją zapamiętywania między czasów.

Przygotowując się do projektu przerobiłem poszczególne tematy z książki Gałków. Jednak nadal nie wiele sam potrafię zrobić.

Znalazłem przykład stopera, który nie posiada opcji zapamiętywania między czasów. Od 2 dni analizuje kod, ale nadal cały czas gubię się w działaniu tego stopera. Proszę Was o pomoc.

Kod wygląda tak:

Kod: Zaznacz cały

;.TITLE 'STOPER' ;============================ STOS EQU 60H ;wartość wskaźnika stosu w RAMie SEG_ON EQU P1.6 ;linia wygaszania wyświetlacza ;Pamięć wyświetlacza DISPLAY EQU 30H LEDS EQU DISPLAY+6 DOTS EQU LEDS+1 NEXT EQU DOTS+1 ;Timer 0 przeglądanie wskaźników ;uaktywniany co ok. 1ms - niższy priorytet ;1ms =~30 * 32 cykli ;Mod 0 - starszy bajt liczy do 30 ;Timer 1 odliczanie czasu 10 ms ;10ms = 36*256 cykli ;Mod 1 - przestawiam tylko starszy bajt TMOD_SET EQU 00010000B TH0_SET EQU 256-30 TH1_SET EQU 256-36 IE_SET EQU 10001010B ;przerwania T0 i T1 IP_SET EQU 00001000B ;wyższy priorytet T1 TCON_SET EQU 00010000B ;start timer T0 ;(setb TR1 - start Timer 1) BANK0 MACRO CLR RS0 MACEND BANK1 MACRO SETB RS0 MACEND LJMP START ORG 0BH ;przerwanie Timer 0 PUSH ACC PUSH PSW BANK1 MOV TH0,#TH0_SET AJMP CONT_INTT0 ORG 1BH ;przerwanie Timer 1 PUSH ACC PUSH PSW MOV TH1,#TH1_SET INC DISPLAY MOV A,#10 CJNE A,DISPLAY,INTT1_END MOV DISPLAY,#0 INC DISPLAY+1 MOV A,#10 CJNE A,DISPLAY+1,INTT1_END MOV DISPLAY+1,#0 INC DISPLAY+2 MOV A,#10 CJNE A,DISPLAY+2,INTT1_END MOV DISPLAY+2,#0 INC DISPLAY+3 MOV A,#6 CJNE A,DISPLAY+3,INTT1_END MOV DISPLAY+3,#0 INC DISPLAY+4 MOV A,#10 CJNE A,DISPLAY+4,INTT1_END MOV DISPLAY+4,#0 INC DISPLAY+5 MOV A,#6 CJNE A,DISPLAY+5,INTT1_END MOV DISPLAY+5,#0 INTT1_END: POP PSW POP ACC RETI CONT_INTT0: MOV R0,#CSDB ;R0 - adres bufora wyswietlaczy SETB SEG_ON MOV A,@R1 CJNE R1,#LEDS,D7SEG ;wyświetlenie Ledów SJMP DISP_SET D7SEG: ACALL CODE7_GET ;dodanie kropki PUSH ACC CLR C MOV A,R2 ANL A,DOTS JZ DOT_NO SETB C DOT_NO: POP ACC MOV ACC.7,C DISP_SET: MOVX @R0,A MOV A,R2 ;kolejny wskaźnik MOV R0,#CSDS ;R0 - adres wyboru wskaźnika MOVX @R0,A CLR SEG_ON RL A MOV R2,A INC R1 CJNE R1,#DOTS,NEXT_SEG ;ustaw segment 0 MOV R2,#1 MOV R1,#DISPLAY ;wskaźnik na pamięć wyświetlacza NEXT_SEG: POP PSW POP ACC RETI ORG 100H START: MOV SP,#STOS ;wskaźnik stosu ACALL STOPPER_CLEAR MOV TMOD,#TMOD_SET MOV TH0,#TH0_SET MOV TH1,#TH1_SET MOV TL1,#0 MOV IE,#IE_SET MOV IP,#IP_SET MOV TCON,#TCON_SET BANK1 MOV R2,#1 ;wybór wskaźnika - 0 (kod 1 z 7) MOV R1,#DISPLAY ;wskaźnik na pamięć wyświetlacza BANK0 LOOP: LCALL LCD_CLR MOV DPTR,#TEXT1 LCALL WRITE_TEXT LCALL WAIT_ENTER_NW ;start timer SETB TR1 MOV LEDS,#10H LCALL LCD_CLR MOV DPTR,#TEXT2 LCALL WRITE_TEXT LCALL WAIT_ENTER_NW ;stop timer CLR TR1 MOV LEDS,#20H AJMP LOOP CODE7_GET: INC A MOVC A,@A+PC RET DB 03FH ;0 DB 006H ;1 DB 05BH ;2 DB 04FH ;3 DB 066H ;4 DB 06DH ;5 DB 07DH ;6 DB 007H ;7 DB 07FH ;8 DB 06FH ;9 DB 077H ;A DB 07CH ;b DB 039H ;C DB 05EH ;d DB 079H ;E DB 071H ;F STOPPER_CLEAR: CLR A MOV DISPLAY,A MOV DISPLAY+1,A MOV DISPLAY+2,A MOV DISPLAY+3,A MOV DISPLAY+4,A MOV DISPLAY+5,A MOV LEDS,#20H MOV DOTS,#00010100B RET TEXT1: DB 'ENTER -> START ' DB 'RESET RAM->CLR ',0 TEXT2: DB 'ENTER -> STOP',0
Wszystkie rozkazy, mnemoniki, które są zastosowane w programie znam i wiem, "co robią" (przynajmniej tak mi się wydaje). Natomiast nie rozumiem do końca, kiedy zaczynają działać timery (1 | 2), za co odpowiadają poszczególne timery, w jaki sposób przetwarzany jest kod..

Przedstawią może teraz, jak ja teraz interpretuje "widzę" ten kod.

---
Rusza program START:
ustawia się stos;; wpisuje 0 (wyzerowuje) dane wskaźników na wyświetlaczu 7-segmentowym;; ustawia wartości początkowe dla timerów; timer1 ma priorytet wyższy niż timer0; startuje timer0

i teraz po 1ms (bo tak jest ustawiony timer0) następuje przepełnienie timera0 i zgłaszane jest przerwanie, czyli zaczynają wykonywać się instrukcje timera0, ale główny program idzie dalej??-i wykonuje międzyczasie dalsze instrukcje?-czyli: wstawia dane na R2,R1 w Banku1; wstawia tekst na wyśw. LCD i czeka na wciśnięcie ENTER, aby stoper ruszył (czy dobrze to rozumiem???)

Po wciśnięciu Enter rusza timer1; program główny czeka na Enter, aby zatrzymać program, a reszta działa dalej sama.

Tylko jak "współpracują" ze sobą te timery? Co właściwie robi timer0? (z tego, jak ja to rozumiem, to timer0 raz uruchomiony działa co 1ms? i za pierwszym razem, jeszcze przed uruchomieniem timera1, ustawia i wyświetla na wyśw. 7-segm. same zera).
Natomiast timer1 z tego co analizuje to Akumulator jest jakby ograniczeniem do ilu (do jakiej cyfry) ma wyświetlać dany wskaźnik, tzn. np. wskaźnik, który odpowiada za wyświetlanie dziesiątek sekund (10, 20,..,60) może liczyć tylko do 6 (trochę to skomplikowanie opisuje). Ale do czego jeszcze służy ten timer1?

Podsumowując: nie potrafię spojrzeć na program całościowo; jak realizowane są jego działania; jak następują "przeskoki" między timerami, powrotami z przerwań, itp.

Ponadto prosiłbym o jakąś sugestie dotyczącą międzyczasów - jak proponujecie to zaimplementować w ten kod.

Czekam na odpowiedź,
Michał

P.S. Proszę moderatorów o nie usuwanie tematu.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: Stoper | DSM51 (asm)

Postautor: pajaczek » 15 sie 2011, o 19:22

następuje przepełnienie timera0 i zgłaszane jest przerwanie, czyli zaczynają wykonywać się instrukcje timera0, ale główny program idzie dalej??-i wykonuje międzyczasie dalsze instrukcje?-czyli: wstawia dane na R2,R1 w Banku1; wstawia tekst na wyśw. LCD i czeka na wciśnięcie ENTER, aby stoper ruszył (czy dobrze to rozumiem???)
Przerwanie, jak sama nazwa wskazuje, przerywa pracę programu głównego. Ta zostaje wznowiona, dopiero po wykonaniu kodu przerwania (tutaj timera).
Czasem gdy mamy więcej przerwań, przerwanie może przerwać również wykonanie innego przerwania (o ile ma odpowiedni priorytet).
Wchodząc do przerwania należy zabezpieczyć (np. na stosie) wszystkie rejestry, które będą użyte w kodzie przerwania, a po jego wykonaniu posprzątać, czyli przywrócić rejestry.

Jeżeli jeden timer odlicza jakieś odcinki czasu, to by stoper funkcjonował, należy jeszcze te odcinki czasu policzyć, prawda?? To do czego służy timer 1?? Podpowiedź do rozmyślań: w uC Timer nie zawsze oznacza pomiar czasu.

mikajlo
-
-
Posty: 2
Rejestracja: 15 sie 2011, o 13:36
Kontaktowanie:

Re: Stoper | DSM51 (asm)

Postautor: mikajlo » 16 sie 2011, o 20:51

Ok, dzięki za odpowiedź. Chyba już idę do przodu :)

Wróć do „8051”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości