Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Układ mikroprocesorowy-pomoc

Hobbiciak
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 17 sty 2011, o 20:25
Lokalizacja: Kraków

Układ mikroprocesorowy-pomoc

Postautor: Hobbiciak » 17 sty 2011, o 20:38

Witam
Mam do was wielką prośbę aby ktoś sprawdził mi mój układ. Jestem z tego tematu (niestety zupełnie zielony puki co) ale spędziłem cały weekend i udało mi sie w koncu do czegoś dojść ale nadal nie jestem pewny kilku rzeczy.

Oto co miałem zaprojektować:
Zaprojektuj układ mikroprocesorowy mogący sie komunikować z PC poprzez RS232, układ mikroprocesorowy ma być wyposażony w monitor zasilania wraz z watchdogiem. ( Schemat musi zawierać wszystkie elementy które są niezbędne by układ działał a wiec zasilacz(zbudowany np z użyciem stabilizatora analowego 7805),rest,taktowanie itd.

A oto to co udało mi sie zroić:
Obrazek


nie jestem pewniec co do watchdoga i wyświetlacza czy sa dobrze podpięte to 1 raczej na pewno zle :P

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Postautor: pajaczek » 17 sty 2011, o 21:40

Komunikacja z PC:
- Jeżeli po stronie uC podłączasz do R2OUT/T2IN to dlaczego po stronie złącza RS do pary R1IN/T1OUT?
- Podłączenie V+ jest błędne, to nie jest końcówka zasilania!!! Tego zupełnie brak.
- To powinny być raczej kondensatory elektrolityczne, a te oznaczamy inaczej.

"To jest chyba zbędne" z górnego lewego narożnika - to zależy co by to miało być ;) Jeżeli to ma być fragment układu resetu to raczej powinien być... tylko podłączony, a nie wisieć w powietrzu.

O transformatorze nic nie napisałeś, więc z pewną dozą nieśmiałości można przyjąć że zasilanie jest ok. No chyba że źle dobierzesz trafo i spalisz stabilizator ;)

O wyświetlaczu się nie wypowiadam, choć to zwarcie D0-D3 na sztywno do masy? Wyposażenie w monitor zasilania nie oznacza, że musisz od razu podłączać wyświetlacz ;)

Watchdog... pewnie że źle, choćby dlatego że stanem aktywnym jest stan niski, podczas gdy w '51 jest to stan wysoki. To jest watchdog celowany w układy np. AVR, wybierz inny, albo... albo po prostu wykorzystaj watchdog wbudowany w uC, to już jest niemal norma, więc po co się męczyć z zewnętrznym (no chyba że jest wyraźny powód).

Hobbiciak
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 17 sty 2011, o 20:25
Lokalizacja: Kraków

Postautor: Hobbiciak » 17 sty 2011, o 22:46

Na wstępie proszę o wyrozumiałość :D:D zdaje sobie sprawy że robię karygodne błędy przez moje niedouczenie :P

Komunikacja z PC
-moje niedopatrzenie z tym połączeniem a co do tego V+ to wzorowałem sie na kilku schematach znalezionych na google i na każdym z nich był on podłączony do VCC tylko w każdym nieco inny sposób

"To jest chyba zbędne" tak to miał być reset i go właśnie podłączyłem

A jesli chodzi o monitor zasilania wraz z watchdogiem to domyślałem sie że to nie chodzi o podpięcie wyświetlacza i osobno watchdoga ale niestety nie mogłem nic w sieci znaleść na ten temat ;/ bardzo bym prosił o przybliżenie mi tego problemu lub podanie jakiegoś linku gdzie bedzie to mniej wiecej opisane.

Jeszcze co do tego Watchdoga to oczywiście że mógłbym skorzystać z tego wbudowanego w uC tylko też nigdzie jeszcze nie znalazłem opisu jak to zrobic.

Z góry dzięki za wszelką pomoc!!

Po malutkiej poprawie
Obrazek

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Postautor: pajaczek » 17 sty 2011, o 23:32

Oczywiście V+ jest podłączany do VCC, ale co z resztą tego podłączenia z pierwszego schematu?? Na przyszłość kieruj się datasheetami danego układu, będzie pewniej. Np. jak w sprawie polaryzacji kondensatorów na ostatnim schemacie!!! (jest źle).

Wbudowanego watchdoga używa się na poziomie programowym (odpowiednia konfiguracja). Tak samo można powiedzieć o monitorze zasilania , np. tzw. Brown Out Detect (BOD). Istnieją również układy pełniące takie funkcje. Warto jednak choćby sprawdzić logikę sygnału reset.

Oczywiście sposób włączenia i ↓używania najlepiej szukać w datasheecie (ew. manualu do środowiska programistycznego jakiego używasz).

Ps. to koniecznie musi być '51??

Jeszcze taka uwaga odnośnie schematu, tych kropek przy podłączeniach sygnałów do wyprowadzeń układów nie powinno być, sprawdź czy są poprawnie podłączone, bo możesz później szukać błędów

Hobbiciak
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 17 sty 2011, o 20:25
Lokalizacja: Kraków

Postautor: Hobbiciak » 18 sty 2011, o 10:33

Niestety to musi być 51 ;/ A co do programu to nie trzeba go pisać mam zaprojektować tylko schemat(przynajmniej narazie) wiec użycie wbudowanego watchdoga odpada.

Przez noc znalazłem układ TC1232 monitor z watchdogiem ale cos nie moge go znaleść w Eaglu :P

Wróć do „8051”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości