Potrzebuje zrobic zegar z budzikiem i komunikacja z komputerem poprzez port szeregowy i ma to dzialac na procesorze 8051...
Jesli ktos moglby mi pomoc to bylbym bardzo wdzieczny....
Jesli zna ktos jakas stronke gdzie by bylo to opisane albo cos... to help me plizzz
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProsze o pomoc - zegar na procesorze 8051
Moderatorzy: Jacek Bogusz, procesorowiec, robertw, tomasz_jablonski, r-mik, Moderatorzy
witam
Jesli szukasz gotowego rozwiazania, to ciezko bedzie cos takiego namierzyc . Jesli sam chcesz to robic, nie bardzo wiem w czym jest problem. Procesor, zegar Philipsa PCF8...... (nie pamietam koncowki oznaczenia) z szyna I2C oraz do wszystkiego dokladasz MAX 232 dla polaczenia z PC i jeszcze w/g potrzeb klawiatura, wyswietlacz i moze WatchDog (moze byc MAX 691 lub jakis dallas DS..... ). Pozostaje napisac soft.
pozdrawiam
asterix
Jesli szukasz gotowego rozwiazania, to ciezko bedzie cos takiego namierzyc . Jesli sam chcesz to robic, nie bardzo wiem w czym jest problem. Procesor, zegar Philipsa PCF8...... (nie pamietam koncowki oznaczenia) z szyna I2C oraz do wszystkiego dokladasz MAX 232 dla polaczenia z PC i jeszcze w/g potrzeb klawiatura, wyswietlacz i moze WatchDog (moze byc MAX 691 lub jakis dallas DS..... ). Pozostaje napisac soft.
pozdrawiam
asterix
Faktycznie znalezc gotowe rozwiazanie dopasowane idealnie do Twoich potrzeb bedzie trudno, a co do postu Yaak to
PCF 8583 - wiecej info na stronie philipsa (przykłady BASCOMOWE tez były w kurcie pana Rabbego w EDW, w sieci tez tego jest mnustwo)
mozesz zastosowac 89s8252 - bedziesz mugł zastosować progrmator ISP (łatwy i tani w budowie, poszukaj na forum już o nim pisalismy), a ten procek ma wbudowanego WACH DOG`a.
PCF 8583 - wiecej info na stronie philipsa (przykłady BASCOMOWE tez były w kurcie pana Rabbego w EDW, w sieci tez tego jest mnustwo)
mozesz zastosowac 89s8252 - bedziesz mugł zastosować progrmator ISP (łatwy i tani w budowie, poszukaj na forum już o nim pisalismy), a ten procek ma wbudowanego WACH DOG`a.