Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Sposob na skype

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Sposob na skype

Postautor: ACeK » 31 paź 2005, o 21:41

... Na skype nie mozemy pogadac bo nie mam takiego programu ani mikrofonu moze [fade]zalozylbys gg Pozdro[/fade]
:) Jak rozmawiam ze znajomymi i mowie im o :arrow: skype to zwykle wszyscy wzruszaja ramionami a przeciesz to takie fajne :P rozmawia sie tak jak przez telefon nic :no: kosztuje mozna rowniez zadzwonic na zwykly telefon (tyle ze to juz kosztuje okolo 2 eurocenty za minute) a najczesciej wymowka jest brak mikrofonu :x A oto prosta metoda jak sobie zrobic mikrofon :idea:

Pewnie kazdy ma w domu stara komorke (nie ta na wegiel) mozna tez znalesc na ulicy :wink:

[center]Obrazek[/center]
a tam znajduje sie taki malutki mikrofon jest tak maly ze latwiej go bedzie uzyc razem z segmentem i gumka w ktora jest wcisniety a oto co bedzie potrzebne:

[center]Obrazek[/center]
gabka, mini jack (stereo) oraz mikrofon z telefonu :idea: co z tym zrobic pierwsze to przylutowac kabel najlepiej ekranowany

[center]Obrazek[/center]
do stykow przez ktore jest polaczenie z mikrofonem (czesc z telefonu) w ten sposob ze na mase mikrofonu ekran a na srodkowy styk mikrofonu srodkowa zyle

[center]Obrazek[/center]
teraz mikrofon razem z gumka wciskamy w segment (ktory pelni role ochronna przed uszkodzeniami mechanicznymi) rowniez mozna za pomoca krosowki przymocowac kabel do segmentu by przypadkowo nie przerwac przewodow :idea: calosc teraz okrecamy gabka ktora mocujemy krosowka

[center]Obrazek[/center]
a do mini jacka przylutujemy kabel zgodnie ze schematem

[center]Obrazek[/center]kanal lewy i prawy laczymy razem jesli podlaczy sie multimetr ustawiony na sprawdzanie diody w ten sposob ze czerwony na mase a czarny na zyle sirodkowa to na mierniku powinno sie pokazac pomiedzy 500 a 1200 w zakeznosci od mikrofonu. Teraz wystarczy sciagnac program z linka ktory jest na gorze i rozmawiac ile tylko dusza zapragnie (czy to nie dziwne ze piesze o duszach :twisted: ) mam nadzieje ze komus to sie przyda :wink:
:D

radzio
Moderator
Moderator
Posty: 967
Rejestracja: 13 maja 2003, o 10:33
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 31 paź 2005, o 21:50

:o :o :o dobre :)
chociaż mikrofon do kompa można kupić już za kilka PLNów, ale sama idea ciekawa :)

RcTomek
-
-
Posty: 357
Rejestracja: 18 lip 2005, o 17:28
Lokalizacja: Głogów / Wrocław

Postautor: RcTomek » 2 lis 2005, o 15:32

A po co cały mikrofon do kompa ? Można kupić sam mikrofon elektretowy, a obudowę zrobić we własnym zakresie (tak jak to zrobił ACeK) :)

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Postautor: ACeK » 2 lis 2005, o 22:23

:) ja na poczatku zeby sprawdzic jak dziala skype uzywalem takiego przez siebie zrobionego mic'a ale teraz uzywam takiego zestawu mikrofon sluchawki bo jak sie dluzej rozmawia tak jak na zalaczonym obrazku (w dodatku for free) :P to lepsze sa sluchawki niz sluchac na glosnikach :idea: a moze ktos by zrobil uklad antylokalny ktory by wspolpracowal ze skype :wink:
:D

BTW jest juz plug-in do skype dzieki ktoremu mozna widziec mordke osoby z ktora sie rozmawia :arrow: spontania4IM :idea:
Załączniki
sky.jpg
mala korekta dla zachowania prywatnosci

Gość

Postautor: Gość » 26 lis 2005, o 10:48

BTW jest juz plug-in do skype dzieki ktoremu mozna widziec mordke osoby z ktora sie rozmawia
w.g. mnie to nie modul tylko standard, jesli chodzi ci o "zdjęcie" w wersji wiekszej niz 0.9, boo byc moze we wczesniejszych wersjach nie bylo.
a tak pozatym to niedlugo pewnie bedzie mozna robic videokonferencje (o ile juz nie mozna) ;D
Pozdrawiam!


poprawiłem post (zamykaj Tagi zawsze na końcu ;) ). End

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Postautor: ACeK » 26 lis 2005, o 14:58

w.g. mnie to nie modul tylko standard, jesli chodzi ci o "zdjęcie" w wersji wiekszej niz 0.9, boo byc moze we wczesniejszych wersjach nie bylo.
a tak pozatym to niedlugo pewnie bedzie mozna robic videokonferencje (o ile [fade]juz nie mozna) ;D[/fade]

:) wejdz na tego linka :arrow: spontania video4IM zciagnij sobie program i jesli masz kamere bedziesz mogl z wykorzystaniem skype zrobic wideokonferencje :idea: piszac mordka nie mialem na mysli zdjecia tylko obraz z kamery osoby z ktora rozmawiasz co prawda obraz ma male opoznienie ale wazne ze jest jesli masz karte TV w komputerze to bedziesz musial ja wylaczyc na czas konferencji bo sterowniki beda sie gryzly to taki jeden minus tego plugina :wink:
:D

awatar100
-
-
Posty: 420
Rejestracja: 27 cze 2003, o 07:55
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

Postautor: awatar100 » 26 lis 2005, o 17:18

jak sie ma telefon z BT i dongala BT w pc to mozna bez przerobek korzystac z komurki jako skypofonu .. ba nawet do sluchania winampa <linux tego nie obnsluguje narazie>

Awatar użytkownika
MatyAS
-
-
Posty: 396
Rejestracja: 18 kwie 2007, o 21:37
Lokalizacja: warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: MatyAS » 18 kwie 2007, o 21:54

Może mi się udało,a może jestem zbyt leniwy na stare lata...W każdym razie ja wolałem kupić słuchawki z mikrofonem i zupełnie nieźle się sprawują.Kosztowały raptem 8pln.
Pozdrawiam.
:607:

fortec
-
-
Posty: 13
Rejestracja: 5 lut 2007, o 16:33
Lokalizacja: NaDorKa

Postautor: fortec » 12 maja 2007, o 15:31

Ciekawe rozwiązanie, tylko kombinacji dużo, już lepiej mówić do starej słuchawki :)

Wróć do „DIY - Do It Yourself”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości