Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

SansAmp GT-2

RcTomek
-
-
Posty: 357
Rejestracja: 18 lip 2005, o 17:28
Lokalizacja: Głogów / Wrocław

SansAmp GT-2

Postautor: RcTomek » 30 sie 2005, o 14:20

Witam !
Chciałbym przedstawić własnoręcznie wykonane urządzenie. Jest to efekt gitarowy "distortion" (SansAmp GT-2 z www.tonepad.com <-). Do budowy wykorzystałem: zwykłe rezystory, kondenstory MKSE, potencjometry firmy Telpod i kostki NE 5532 (zamiast TL 072). A co do tranzystora, to można z powodzeniem wykorzystać każdy NPN (np. BC 547) :wink: Cały układ umieściłem w obudowie Z-33A wraz z zasilaczem. Planuję zamontować jeszcze dwa efekty: chorus (także z www.tonepad.com) i tremolo-vibrato (efekt opisany w EP 12/96 jako kit AVT-314). Gniazda (wejście, wył. nożny, +jedno dodatkowe) - stare "diny" z rozbiórki sprzętu. Wyjście - kabel z wtyczką "din" (którą można zmienić wg własnycz potrzeb). Wbudowałem dodatkowo "elektroniczne przełączniki efektów" zbudowane z: ukladow 4013 (w odpowiedniej konfiguracji pracują jako przerzutniki T), 4066 (klucze analogowe sterowane ww przerzutnikami) i kilku biernych elementów - zapewnia to bezzakłóceniowe przełączanie sygnału (np. przełączanie distortion - clean) :mrgreen: Służą do tego microswitch'e, nad kórymi znajdują się diody LED sygnalizujące, czy dany efekt jest włączony :) Poniżej zamieściłem schematy i PCB efektów (z czase zamieszczę schemat i PCB elektroicznego przełącznika). Jeżeli coś jest nie tak lub jest dla Was niejasne, to pisać ! :)
Pozdr. Ddevil :diabel2:
Załączniki
SansAmp_GT-2#1.gif
SansAmp_GT-2#1.gif (114.51 KiB) Przejrzano 26440 razy
SansAmp_GT-2#2.gif
SansAmp_GT-2#2.gif (124.66 KiB) Przejrzano 26438 razy
SansAmp_GT-2#3.gif
SansAmp_GT-2#3.gif (110.28 KiB) Przejrzano 26439 razy
Efekty.rar
(1.06 MiB) Pobrany 655 razy

Awatar użytkownika
ZenObi
-
-
Posty: 92
Rejestracja: 9 kwie 2004, o 23:18
Lokalizacja: Lublin

Postautor: ZenObi » 31 sie 2005, o 00:12

Wygląda bardzo ładnie. A jak brzmi? Jesteś w stanie stworzyć jakieś sample?
I jeszcze jedno - ile to wszysko kosztowało?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 31 sie 2005, o 09:47

Wygląda bardzo ładnie. A jak brzmi? Jesteś w stanie stworzyć jakieś sample?
I jeszcze jedno - ile to wszysko kosztowało?
Ja mam to samo pytanie :)
Sample... 8)
Bardzo się ciesze, że dział DIY rozwija się dośc szybko i pojawiają się projekty które mnie bardzo interesują.
Sam lubię technikę audio a zwłaszcza gitarową :)
Niebawem pojawi się projekt (nie mój) mojego wykonania, gitarowego wzmacniaczyka lampowego na EL84.
Gratulacje !!! (dla mnie super :mrgreen: )

RcTomek
-
-
Posty: 357
Rejestracja: 18 lip 2005, o 17:28
Lokalizacja: Głogów / Wrocław

Postautor: RcTomek » 31 sie 2005, o 21:52

Dla mnie brzmi świetnie, jestem zadowolony :) Sample ?? Jestem początkujący, ale postaram się (z czasem je dołączę) :wink: Niebardzo potrafię ocenić ile to wszystko kosztowalo :( Część elementów miałem w domu, część z rozbiórki sprzętu, a resztę ze sklepu (ale na początek warto mieć trochę PLN aby od czegoś zacząć). W moim przypadku było to niecałe 100zł (nasze hobby niestety "tanie" nie jest :lol: ), ale było warto - polecam :)

P.S. Czekam na projekt wzmacniacza.

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Posty: 510
Rejestracja: 10 lis 2003, o 21:43
Lokalizacja: Ostrołęka
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 7 wrz 2005, o 20:31

heh projekt wzmacniacza masz w tym samym dziale, przyjżyj sie mojemu tematowi ;). Jak lubisz przesterowane brzmienie gitary to dobrze trafiłes - lampa jest do tego świetna. Swoją drogą także czekam na sample - jak nie wiesz jak to zrobić, bo coś wspominałeś, że jesteś początkujący: podepnij wyjście przesteru do wejścia liniowego komputera(to te po środku z trzech karty graficznej). Pamiętaj aby nie dać pokrętła volume na full, bo wtedy przesterujesz dodtakowo wejście liniowe co wcale nie polepszy twoich nagrań.

Awatar użytkownika
ZenObi
-
-
Posty: 92
Rejestracja: 9 kwie 2004, o 23:18
Lokalizacja: Lublin

Postautor: ZenObi » 8 wrz 2005, o 16:09

... A po 4, duzo lepiej zgrywać gitarę z pieca przez mikrofon, albo nawet dwa. Nie muszą to być jakieś super mikrofony, ale też nie ze słuchawek :) I to samo na koncertach - na mixer wrzucamy z mikrofonów, a nie z wyjścia liniowego. Chyba że gramy na weselach i przesterów nie używamy :lol:

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 8 wrz 2005, o 16:38

Sample przecież najlepiej nagrać przez mikrofon, własnie wtedy pokazujemy brzmienie naszego pieca, czyż nie tak?

Awatar użytkownika
ZenObi
-
-
Posty: 92
Rejestracja: 9 kwie 2004, o 23:18
Lokalizacja: Lublin

Postautor: ZenObi » 8 wrz 2005, o 18:46

A nie to właśnie napisałem? :?

RcTomek
-
-
Posty: 357
Rejestracja: 18 lip 2005, o 17:28
Lokalizacja: Głogów / Wrocław

Postautor: RcTomek » 8 wrz 2005, o 19:05

Napisałem "początkujący" w sensie takim, że dobrze nie gram na gitarze (początek... :P ), ale postaram się :wink: Nie mam typowego pieca, tylko własnej roboty wzmacniacz na TDA 7294 :)

kafka
-
-
Posty: 116
Rejestracja: 6 maja 2003, o 17:32
Lokalizacja: Lublin
Kontaktowanie:

Postautor: kafka » 5 paź 2005, o 16:28

Też robiłęm kiedyś ten efet, ale dla kumpla... Załączę zdjęcia płytki w celu wzbogacenia wątku ;)
Załączniki
P1070047.JPG
P1070048.JPG

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 5 paź 2005, o 21:06

Nie, no super super kolego kafka :D
Bardzo ładnie i estetycznie wykonane a to uwielbiam.

RcTomek
-
-
Posty: 357
Rejestracja: 18 lip 2005, o 17:28
Lokalizacja: Głogów / Wrocław

Postautor: RcTomek » 6 paź 2005, o 15:04

dlaczego zastosowales na we i wy archaiczne gniazdka "din"??
Z kilku powodów:
1. Mam kabel do gitary zakończony wtyczką "din" - nie chciałem jej przerabiać...
2. ...bo mam stary, polski sprzęt Unitry - na początku służył jako piec :)
3. Miałem takie gniazda pod ręką (rozbiórka starego sprzętu :lol:).
4. Nie mam nic przeciwko tym "antykom" - podobają mi się nawet (w końcu to stary, polski standard z lat 80-tych :))

P.S. Zawsze można zrobić inne gniazda wg. własnego uznania :wink:

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-
Posty: 868
Rejestracja: 21 lut 2003, o 18:21

Postautor: Wojtek » 7 paź 2005, o 08:37

:arrow: Ddevil a czy możesz udostępnić dokumentację tego efektu (najlepiej łącznie z dokumentacją obudowy :) ) Jeśli tak napisz na pw.

RcTomek
-
-
Posty: 357
Rejestracja: 18 lip 2005, o 17:28
Lokalizacja: Głogów / Wrocław

Postautor: RcTomek » 7 paź 2005, o 15:08

Wszystko, co mam n/t tego efektu, znajduje się na początku w załączniku "Efekty" :)
Jeżeli chodzi o obudowę, to narazie mogę udostępnić wzór płyty czołowej (załącznik) Do otworzenia plików potrzebny jest Trax Maker lub podobny program otwierający tego typu pliki.
P.S. Rodzaj obudowy: Z-33 A (jak już wcześniej napisałem :wink:
Załączniki
płyta_czołowa.rar
(3.36 KiB) Pobrany 533 razy

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-
Posty: 868
Rejestracja: 21 lut 2003, o 18:21

Postautor: Wojtek » 7 paź 2005, o 18:25

Dzięki, przepraszam ale nie zauważyłem załacznika :oops:

RcTomek
-
-
Posty: 357
Rejestracja: 18 lip 2005, o 17:28
Lokalizacja: Głogów / Wrocław

Postautor: RcTomek » 14 paź 2005, o 20:00

Nareszcie znowu mam dostęp do sprzętu :) - nagrałem wcześniej obiecanego sampla. Badziewny, ale jest :P
Ostatnio zmieniony 24 maja 2006, o 12:50 przez RcTomek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dsrecordss
-
-
Posty: 300
Rejestracja: 30 lip 2004, o 16:08
Lokalizacja: Żory
Kontaktowanie:

Postautor: dsrecordss » 24 paź 2005, o 15:15

Jak wykonałeś etykietę na przedni panel?? ja za chiny ludowe nie mogę nigdzie kupić żóltego papieru samoprzylepnego. Chyba zrobię na białym z pomarańczowymi napisami...

Awatar użytkownika
ZenObi
-
-
Posty: 92
Rejestracja: 9 kwie 2004, o 23:18
Lokalizacja: Lublin

Postautor: ZenObi » 24 paź 2005, o 23:28

Witam.
Są różnokolorowe folie do robienia reklam, banerów itp. Trzeba niestety kupować na metry, ale wystarczy wybrać się do jakiejś firmy reklamowej. Tam ścinki powinni dać za darmo. Albo nawet, jak się dobrze zagada, to gotowy wydruk cyfrowy na takiej folii zrobią za grosze (jak wcisną w wolne miejsce na dużych projektach). Wygląda to wtedy idealnie.

RcTomek
-
-
Posty: 357
Rejestracja: 18 lip 2005, o 17:28
Lokalizacja: Głogów / Wrocław

Postautor: RcTomek » 26 paź 2005, o 14:46

Ja wydrukowałem to na zwykłej, żółtej kartce z bloku, potem zalaminowałem, powycinałem otwory i przykleiłem taśmą dwustronną (trzyma dobrze).
*Otwory na diody wyciąłem przed laminowaniem, więc folia stanowi "szybkę" zasłaniającą diodę :wink:

Awatar użytkownika
dsrecordss
-
-
Posty: 300
Rejestracja: 30 lip 2004, o 16:08
Lokalizacja: Żory
Kontaktowanie:

Postautor: dsrecordss » 26 paź 2005, o 17:03

niedługo pojawi się opis mojego sansampa:)

Wróć do „DIY - Do It Yourself”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość