Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Amplituner Radmor 5412 problem z naprawą

Damian70
-
-
Posty: 21
Rejestracja: 2 paź 2014, o 18:53

Amplituner Radmor 5412 problem z naprawą

Postautor: Damian70 » 30 kwie 2016, o 13:23

Witam, mam taki amplituner jak w tytule do naprawy i problem jest następujący: po zdjęciu obudowy nie było w nim tranzystorów końcowych (BD650 i BD649). Podłączyłem go i sprawdziłem napięcia; okazało się, że napięcia stabilizowane 42 V oraz 18 V są ok, natomiast problem polega na tym, że na dwóch podwójnych kondensatorach ( 2x4700 uF 40 V ) pojawia się napięcie 78V ( na jednej "połówce" ) i obojętnie czy są włożone płytki sterujące B6 czy ich nie ma przekaźnik raz załącza głośniki a raz nie. Proszę o poradę jak to sprawdzić, może miał ktoś podobny przypadek; z góry dzięki.

karel21
-
-
Posty: 92
Rejestracja: 23 lis 2006, o 12:44
Lokalizacja: miasto

Re: Amplituner Radmor 5412 problem z naprawą

Postautor: karel21 » 5 maja 2016, o 11:24

Wyciągnij bezpieczniki i sprawdż napięcia na nich (pomiar oczywiście do masy). Każdy z tych kondensatorów zasila pojedyncze kanały końcówki mocy. Czy nie dokonałeś pomiarów między plusową i minusową końcówką kondensatorów.

Damian70
-
-
Posty: 21
Rejestracja: 2 paź 2014, o 18:53

Re: Amplituner Radmor 5412 problem z naprawą

Postautor: Damian70 » 5 maja 2016, o 18:49

Sprawdziłem napięcia jeszcze raz względem masy na gniazdach bezpiecznikowych i tak, względem masy na jednym jest 39V, a na drugim -38,3V; na drugim kondensatorze jest tak samo. Między plusową i minusową końcówką jest napięcie 78V na jednym jak i drugim kondensatorze. Na kabelkach zasilających tranzystory końcowe jest tak: baza 39V, kolektor -38,3V i emiter 0V. Na drugi tranzystor idą napięcia: baza 39V, kolektor 38,3V i emiter 0V. Na drugim kanale jest to samo.

karel21
-
-
Posty: 92
Rejestracja: 23 lis 2006, o 12:44
Lokalizacja: miasto

Re: Amplituner Radmor 5412 problem z naprawą

Postautor: karel21 » 6 maja 2016, o 12:37

Czyli zasilania są prawidłowe. Walczyłem z tym Radmorem prawie dwa tygodnie (w wolnych chwilach, dla kolegi - zdobył go ze "strychu").Czyli, przestrojenie, padnięty był UL7523, oraz końcówki mocy, i właśnie z nimi miałem problemy. Zamówione BD649, BD650, paliły się prawie natychmiast, BDX53C, BDX54C wytrzymywały jakieś pół godziny grania na maksa. W końcu ruszył na BDW93C, BDW94C, tyle że zamawiałem w dwóch różnych sklepach. Od jednego sprzedającego ulegały spaleniu, o ile pamiętam to wytrzymały te ze sklepu AVT. Zanim podłączyłem tranzystory końcowe, wzmacniacz był przemierzony generatorem, oscyloskopem (na wypadek jakiś pasożytniczych sygnałów). Problemy wynikały pewnie z niepewnego pochodzenia (podrabiane)tranzystorów.

Damian70
-
-
Posty: 21
Rejestracja: 2 paź 2014, o 18:53

Re: Amplituner Radmor 5412 problem z naprawą

Postautor: Damian70 » 7 maja 2016, o 20:05

Kupiłem BDW93C i BDW94C, są lepsze od BD649 i BD650. Jeśli zasilania są prawidłowe to mogę śmiało je wlutować ? Masz może jakąś metodę aby "zabezpieczyć" je przed ewentualnym uszkodzeniem? Słyszałem, że można dać tymczasowo jakieś rezystory zamiast bezpieczników albo bezpieczniki niższej wartości no i oczywiście potencjometry od regulacji prądu spoczynkowego mam ustawione w skrajne lewe położenie.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: Amplituner Radmor 5412 problem z naprawą

Postautor: ACeK » 8 maja 2016, o 05:13

Obrazek Tu masz link :arrow: ReduktorSzumu :idea: do sekretu przy naprawianiu ukladow elektronicznych Obrazek

Damian70
-
-
Posty: 21
Rejestracja: 2 paź 2014, o 18:53

Re: Amplituner Radmor 5412 problem z naprawą

Postautor: Damian70 » 9 maja 2016, o 16:36

Podłączyłem go z żarówką i dokładnie było tak jak na filmiku, żarówka zaświeciła się i zaraz przygasła. Sprawdziłem wszystkie napięcia w tym amplitunerze i były OK. Wlutowałem tranzystory końcowe, ustawiłem prąd spoczynkowy na 40mA i wszystko gra. :) Dzięki za pomoc temat zamykam.

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości