Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

TV Samsung CK-3373T - maksymalna głośność po włączeniu

mathieiov
-
-
Posty: 46
Rejestracja: 5 gru 2005, o 14:58

TV Samsung CK-3373T - maksymalna głośność po włączeniu

Postautor: mathieiov » 4 sie 2008, o 18:09

Witam

Problem polega na tym, że po wyłączeniu telewizora głównym wyłącznikiem na obudowie i późniejszym włączeniu głośność jest ustawiona na maksymalny poziom (trzeba włączać na kanał 0, ściszyć i dopiero na inne kanały przełączać). Przy wyłączaniu i włączaniu tylko pilotem problemu nie ma. Czy ktoś wie jak to rozwiązać?

Awatar użytkownika
Medicus
-
-
Posty: 316
Rejestracja: 9 paź 2007, o 22:31
Lokalizacja: Londyn

Postautor: Medicus » 4 sie 2008, o 18:22

Trzeba zmienić ustawienia tzw. Normalizacji Producenta
nie mylić z Normalizacją Uzytkownika dostępną z pilota IR
normalizacja producenta zazwyczaj zmieniał się z poziomu przycisków użytkownika, w nowszych tv jest już w Trybie Serwisowym

mathieiov
-
-
Posty: 46
Rejestracja: 5 gru 2005, o 14:58

Postautor: mathieiov » 5 sie 2008, o 09:08

Medicus, wiesz jak to ustawić, albo chociaż jak wejść do trybu serwisowego, bo nie mogę nigdzie znaleźć o tym informacji.

Awatar użytkownika
Medicus
-
-
Posty: 316
Rejestracja: 9 paź 2007, o 22:31
Lokalizacja: Londyn

Postautor: Medicus » 5 sie 2008, o 09:21

Wszystko zależy od tego jaki tam siedzi mikrokontroler.
Zczytaj z niego oznaczenia to może coś poradzimy.

mathieiov
-
-
Posty: 46
Rejestracja: 5 gru 2005, o 14:58

Postautor: mathieiov » 5 sie 2008, o 10:01

Oznaczenia mikrokontrolera:
SAA5290ZP/043
K6L568
SPM-161RVB

Awatar użytkownika
Medicus
-
-
Posty: 316
Rejestracja: 9 paź 2007, o 22:31
Lokalizacja: Londyn

Postautor: Medicus » 5 sie 2008, o 13:21

Podmień najpierw pamięć 24C04 (zamiennie może siedzieć PCF8594C-2) poustawiaj wszystko na nowo.

mathieiov
-
-
Posty: 46
Rejestracja: 5 gru 2005, o 14:58

Postautor: mathieiov » 5 sie 2008, o 13:30

Wykasuj najpierw pamięć PCF8594C-2 może jakiś smieć sie do niej zapisał,
Nie ma tam takiej, jest Atmelowska 24C04, to pewnie odpowiednik.
potem to zapisz przyciskiem PP na pilocie
Który to przycisk?

Ogólnie rzecz biorąc - nie da się tego rozwiązać poprzez ustawienia w Trybie Serwisowym (tak jak pisałeś w pierwszym poście)? Chciałbym uniknąć grzebania w płycie.

Awatar użytkownika
Medicus
-
-
Posty: 316
Rejestracja: 9 paź 2007, o 22:31
Lokalizacja: Londyn

Postautor: Medicus » 5 sie 2008, o 13:38

Aj
odpowiedziałeś w czasie kiedy ja edytowałem posta
Pamięć musisz wymienić bankowo, możliwe że siedzi w podstawce, ma 8 pinów
Normalizacja zazwyczaj ma symbol właśnie PP na pilocie, mogą to być również 2 strzałki grotami do siebie, pilotem wywołujesz zapisane nastawy, ale poczytaj w instrukcji obsługi jak je zapisać, bo to róznie bywa, albo w trybie serwisowym, albo z klawiatury lokalnej, czasami z pilota, ważne że ustawienia trzeba zapamiętać, wtedy dopiero po włączeniu pilotem będą cały czas przywoływane z pamięci

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 19 gości