Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Unitra Wenus

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Posty: 782
Rejestracja: 4 gru 2005, o 17:48
Lokalizacja: Piotrków Tryb
Kontaktowanie:

Unitra Wenus

Postautor: Futrzaczek » 3 mar 2007, o 20:55

Witam.
Posiadam telewizor Unitra Wenus. Niestety, nie znam modelu. W każdym razie chodzi o model z kineskopem A56 - 701 X
Co mu jest?
Brakuje napięcia żarzenia (żarnik sprawny) oraz brakuje wysokiego napięcia. Ewentualne zimne luty na transformatorze WN przeleciałem.
Objawy?
Po włączeniu jest normalny, czysty dźwięk i nie ma jakiegokolwiek obrazu. Reaguje na zmiany kanałów itp. (ma dobudowanego pilota)

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 5 mar 2007, o 10:32

No to sprawdź źródło napięcia żarzenia.
Pomierzyłeś coś? Jakie napięcia po stronie wtórnej przetwornicy B+?

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Posty: 782
Rejestracja: 4 gru 2005, o 17:48
Lokalizacja: Piotrków Tryb
Kontaktowanie:

Postautor: Futrzaczek » 5 mar 2007, o 15:01

On jest żarzony z trafa linii, w tym sęk.
Wylutowałem tranzystor odchylania BU208 i okazał się on niesprawny. Dziś go wymienię i dam znać.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 5 mar 2007, o 15:07

Nie znam tego TV stąd taka moja odp.
Sprawdź sterowanie tym BU208 i kondensatory w jego kolektorze.

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Posty: 782
Rejestracja: 4 gru 2005, o 17:48
Lokalizacja: Piotrków Tryb
Kontaktowanie:

Postautor: Futrzaczek » 6 mar 2007, o 22:48

Wymieniłem BU208 oraz jego okolice i działa.
Temat można wywalić w niebyt :614:

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości