Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

problem z tunerem w wieży Philips FW362

Awatar użytkownika
elektronika1984
-
-
Posty: 13
Rejestracja: 8 sty 2007, o 11:51
Lokalizacja: Chrzanów

problem z tunerem w wieży Philips FW362

Postautor: elektronika1984 » 8 sty 2007, o 12:02

Witam.
Posiadam wieże Philips FW362. Konkretnie padł tuner. Stało się to nagle - pewnego dnia radio włączyło się, ale nie odbierało żadnej stacji. Poźniej zauważyłem, że mam możliwość przeszukiwania stacji tylko w zakresie 76 - 90 MHz. Na tunerze zamontowany jest układ TEA5757H. Czy to on jest przyczyną moich problemów? Jeśli tak to jak jest z dostępnością takiego układu - szukałem w kilku popularniejszych sklepach internetowych i niestety nie znalazłem go. Jaka jest jego przybliżona cena?

Ok, juz znalazlem scalaka i kosztuje on ok. 30zl. Aktualne pozostaje pytanie, czy to faktycznie wina tego układu?

karel21
-
-
Posty: 92
Rejestracja: 23 lis 2006, o 12:44
Lokalizacja: miasto

Postautor: karel21 » 9 sty 2007, o 10:08

Nie koniecznie,przyczyn może byc więcej .Jeżeli przestraja w ograniczonym zakresie to przyczyną może byc napięcie przestrajające głowicę,jest zbyt niskie.Musiałbyś sprawdzic na schemacie bądż na serwisówce,zakres napięc przestrajających głowicę UKF.

tomek_j
-
-
Posty: 264
Rejestracja: 14 sty 2004, o 09:06

Postautor: tomek_j » 9 sty 2007, o 11:05

Nie koniecznie,przyczyn może byc więcej .Jeżeli przestraja w ograniczonym zakresie to przyczyną może byc napięcie przestrajające głowicę,jest zbyt niskie.Musiałbyś sprawdzic na schemacie bądż na serwisówce,zakres napięc przestrajających głowicę UKF.
ten uklad saclony jest przestrajany przez wpisywanie do wewnetrznego rejestru wartości okreslajacej odbierana czestotliwość (a nie przez bezpośrednie regulowanie napiecia) -> http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... 5757.shtml. Przyczyna moze byc uszkodzony ten uklad, ale tez uklad sterowania ( mikrokontroler sterujacy), tym bardziej ze tuner przestal sie przestrajac - czyli jak sadze nie potrafisz ustawić ( wyswieltlić) zadanej czestotliwości

Awatar użytkownika
elektronika1984
-
-
Posty: 13
Rejestracja: 8 sty 2007, o 11:51
Lokalizacja: Chrzanów

Postautor: elektronika1984 » 9 sty 2007, o 13:21

Dokładnie... nie da się ustawić (wyświetlić) częstotliwości z poza podanego zakresu, czyli 76-90MHz. Dodatkowo zniknęły zaprogramowane wcześniej kanały, a zamiast nich pojawiły się wszędzie częstotliwości 76MHz. Jeśli dobrze wyczytałem z aplikacji to za zapapiętywanie programów jest odpowiedzialny mikrokontroler...

W takim wypadku spróbuję wykonać mała płytkę testową z jakimś mikrokontrolerem i wepnę się z nią do szyny danych TEA5757, odcinając od tej szyny oryginalny mikrokontroler. W ten sposób wyśle do wspomnianego układu TEA zadaną częstotliwość jaką chce uzyskać i zobacze czy to ruszy... Jak myślicie, takie podejście ma racje bytu, czy o czymś ważnym zapomniałem?

tomek_j
-
-
Posty: 264
Rejestracja: 14 sty 2004, o 09:06

Postautor: tomek_j » 9 sty 2007, o 14:12

Dokładnie... nie da się ustawić (wyświetlić) częstotliwości z poza podanego zakresu, czyli 76-90MHz. Dodatkowo zniknęły zaprogramowane wcześniej kanały, a zamiast nich pojawiły się wszędzie częstotliwości 76MHz. Jeśli dobrze wyczytałem z aplikacji to za zapapiętywanie programów jest odpowiedzialny mikrokontroler...

W takim wypadku spróbuję wykonać mała płytkę testową z jakimś mikrokontrolerem i wepnę się z nią do szyny danych TEA5757, odcinając od tej szyny oryginalny mikrokontroler. W ten sposób wyśle do wspomnianego układu TEA zadaną częstotliwość jaką chce uzyskać i zobacze czy to ruszy... Jak myślicie, takie podejście ma racje bytu, czy o czymś ważnym zapomniałem?
jezeli potrafisz wykonać taki test, to jest to chyba najlepsze rozwiazanie. Pamietaj tylko,ze wyliczona i wpisana czestotliwość ma byc wieksza od obieranej o 10,7MHz. BTW ten uklad byl stosowany w modulach OM5610 -> www.nxp.com/acrobat_download/datasheets/OM5610_2.pdf. Masz tu tez opisane rejestry. Programowanie tego ukladu nie jest banalne, ale tez nie jest to co trudnego.

Awatar użytkownika
elektronika1984
-
-
Posty: 13
Rejestracja: 8 sty 2007, o 11:51
Lokalizacja: Chrzanów

Postautor: elektronika1984 » 9 sty 2007, o 17:24

Bardzo cenna uwaga z tym przesunięciem o 10,7MHz. Czyli rozumiem, że jeśli chce odebrać stacje na np. 96MHz to musze do scalaka wklepać 106,7MHz?

Coś czuję, że chwile się z tym pobawię, ale jeśli dojde do jakichś konstruktywnych wniosków to oczywiście je tu zamieszcze :)

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości