Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

monitor mi chyba wysiada POMOCY !!!

andrzej_jo
-
-
Posty: 23
Rejestracja: 22 maja 2004, o 23:19

monitor mi chyba wysiada POMOCY !!!

Postautor: andrzej_jo » 22 maja 2004, o 23:34

witam wszystkich,
jestem cienki w elektronice i potrzebuje pomocy
mianowicie mam monitor PHILIPS 105 S i ostatnio coraz bardziej slabnie tzn choc jest ustawiony maksymalnie co do kontrastu i jasnosci a jednak gdy ogladam filmy (przynajmniej probuje :P) czy to gram to musze sie mocno wpatrywac albo nic wogule nie widze przy niektorych scenach,wiec chcialbym zapytac czy jest mozliwosc wyeliminowania tego problemu z wylacznie moja ingerencja :) ???
slyszalem tez o tym ze mozna na karcie graficznej wyciac jakies filtry czy cso w tym stylu (jest to stara SAVAGE 4 32MB:) ) to jest wyjscie mi sie wydaje gorsze, mniej bezpieczne i na krotko
wiec prosze o pomoc bo nie chce wywalac kasy na nowy monitor jesli jeszcze sie da z tym zrobic

z gory dzieki
POZDRAWIAM
prosze o wyrozumialosc do czlowieka o niewielkiej wiedzy elektronicznej :)

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Postautor: ACeK » 23 maja 2004, o 08:51

:) Jesli chodzi o fachowa rade to musisz poczekac na peter falk on siedzi w sprzecie i schematach. I dostaniesz rade co i jak sprawdzic w monitorze. Tu masz link: http://www.ep.com.pl/?strona=download.php&dz=4 i tam jest program do testowania monitorow (Tester monitorow)
Ja raczej zostawil bym karte graficzna w spokoju bo powinno sie leczyc u zrodla czyli monitor. Mam pytanie czy w programach (tych co ogladasz) takich jak Power DVD czy DivX byles w configuration, video i regolowales nastawienia jasnosci i kontrastu? Moze to pomoze? :D

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 23 maja 2004, o 16:45

Jeśli ogulnie masz ciemny obraz to może być oznaka że kineskop się kończy.
Ale jeśli wiesz gdzie jest trafo WN to zobacz ,powinien być na nim potencjometr i nim lekko podkręć jasność.
Może też znajdowac się na Pk (płytka kineskopu)
Tylko uważaj bo tam naprawde jest duże napięcie. :!:
P.S. ja miałem też taki problem i podkręcenie potka na trafie pomogło...(tylko niepodkręć za mocno) :wink:

andrzej_jo
-
-
Posty: 23
Rejestracja: 22 maja 2004, o 23:19

Postautor: andrzej_jo » 23 maja 2004, o 21:53

hmmm.... tak wogule to podkrecalem jasnosc POWER STRIPEM troche pomoglo ale wiedomo jakie sa efekty (niezbyt zadowalajace:)

a co do tego TRAFO WN to jest jakies oznaczenie potencjometru na tej plytce ? jeszcze chyba dzisiaj tego nie sprawdze, ale jutro zajrze do srodka i sprawdze

dzieki , a moze ktos jeszcze wpadnie na jakis pomysl ??

narazie pozdrawiam i czekam na jeszcze

andrzej_jo
-
-
Posty: 23
Rejestracja: 22 maja 2004, o 23:19

Postautor: andrzej_jo » 25 maja 2004, o 00:10

kurcze rozkrecilem ten szmelc ale tylko tylna czesc obudowy nic wiecej nie odkrecalem tak oblukalem ta plytke i kineskop ale tylko dwa potencjometry znalazlem ale na plytce i nie mialy takiego opisu .... a jeszcze jedno bo na koncu kineskopu jest zapewne plytka ale jest obudowana w prostokatna blaszke a nie chce jej demontowac jesli mowisz ze moze mnie zdrowo pokopac , a tak nawiasem to czy jak wylacze z gniazdka to juz na bank mnie nie pokopie ? czy moze byc jakos naladowany? kurcze pozmozcie bo ja sam nie wiem co robic :)
moze PETER FALK jak sie pojawi to mi cos podpowie, a moze ktos ma moj monitor i juz sie z uporal z tym problemem ?
a wie ktos kiedy bedzie PETER FALK ?
dobra ja spadam i czekam na jakies podpowiedzi
narqa ludziska
EY

Awatar użytkownika
cyrus
-
-
Posty: 33
Rejestracja: 14 sty 2004, o 09:56
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: cyrus » 21 cze 2004, o 09:40

Poszukaj na płycie głównej trafa w.n. - to takie czarne coś z czego wychodzi gruby, często czerwony, przewód wchodzący w taką jakby przyssawkę na bani kineskopu. Na tym trafie powinny być dwa potencjometry (wygląda to jak taka krótka (5-8 mm) ośka z krzyżową dziurką wewnątrz). Przy jednym z nich pisze "focus" - to jest regulator ostrości (nie mylić z kontrastem) - reguluje się nim tak aby na środku świecącego ekranu było widać ostre poszczególne linie obrazu i ogólnie aby wyświetlane elementy były wyraźne; drugi jest podpisany "screen" - tym reguluje się jasność obrazu w taki sposób aby na ciemnych elementach obrazu przy zmniejszaniu jasności zewnętrznym pokrętłem (lub przyciskami) nie było widać linii powrotów - są to takie rzadkie lekko skośne poziome linie (co 1-3 cm) widoczne na tle obrazu - właściwa regulacja to taka kiedy się jeszcze nie pojawiają. "Screen" czasami jest też na płytce kineskopu (tej obudowanej blachami) lub na płycie głównej, "focus" b. rzadko jest gdzie indziej niż na trafie, zwykle są podpisane choć nie zawsze. Jeśli wiesz jak wygląda "podkówka" to taka największa w całym monitorze to na 99% "screen". Uważaj bo nawet po wyłączeniu coś na płycie może być naładowane - że nie wspomnę o wysokim napięciu (16 000 - 25 000 V) pod tą przyssawką na bani.

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości