Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

TV Samsung CW-29Z308T nie chce sie załączyć

k3337
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 4 cze 2009, o 15:42
Lokalizacja: Kutno

TV Samsung CW-29Z308T nie chce sie załączyć

Postautor: k3337 » 10 lip 2009, o 17:47

TV Samsung CW-29Z308T nie chce sie załączyć, a jak się już załączy to po chwili lub po kilku minutach się wyłącza. Wtedy nie można go od razu załączyć. Nie mam pojęcia co mu jest. Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Re: TV Samsung CW-29Z308T nie chce sie załączyć

Postautor: end » 10 lip 2009, o 23:45

TV Samsung CW-29Z308T nie chce sie załączyć, a jak się już załączy to po chwili lub po kilku minutach się wyłącza. Wtedy nie można go od razu załączyć. Nie mam pojęcia co mu jest. Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
Witam.

Ja bym na pierwszy ogień sprawdził mainboard pod kątem zimnych lutów i wymienił kondensatory elektrolityczne w przetwornicy (zasilaczu) - najpierw strona pierwotna, a po ewentualnym zadziałaniu, profilaktycznie strona wtórna.
Jak nie pomoże to podstawiłbym nową pamięć.

Zrób to i zobaczymy.

qnox
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 11 paź 2009, o 00:05
Lokalizacja: Tczew

Postautor: qnox » 11 paź 2009, o 08:23

Witam!

Mam dokladnie ten sam model telewizora i podobny problem, z tym, ze u mnie calkowicie nie chce sie wlaczyc: po podlaczeniu do zasilania nawet dioda standby nie dziala.

jako ze to drugi telewizor mam ochote sie z nim posilowac samemu jes bedzie to mozliwe. Moge poprosic o podpowiedzi i jakies wskazowki co gdzie szukac?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 11 paź 2009, o 10:54

Witam.

Zacznij od strony pierwotnej zasilacza - to podstawa jeśli TV w ogóle nie reaguje.
Sprawdź czy w ogóle dochodzi napięcie do kondensatora filtrującego - ten największy po stronie pierwotnej 400V 100-470uF.

qnox
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 11 paź 2009, o 00:05
Lokalizacja: Tczew

Postautor: qnox » 11 paź 2009, o 11:48

dochodzilo - 300V...

ale chyba zrobilem kuku... zwarly mi sie nizki tego kondensatora jak mialem odlaczone AC ale chyba byl naladowany - strzelilo.

teraz jak sprawdzam, to nie mam nic na tej nozce, co mialem, za to na drugiej mam 230V, a wczesniej nie bylo...

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 11 paź 2009, o 11:57

Masz schemat tego TV?

qnox
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 11 paź 2009, o 00:05
Lokalizacja: Tczew

Postautor: qnox » 11 paź 2009, o 12:11

tak, mam taka dokumentacje -> schemat S63B

jest tam troubleshooting 'No Power', probowalem za nim podarzyc, ale z elektronika mialem zazwyczaj stycznosc poprzez pilota lub klawiature i nie wyszlo mi to najlepiej.

Czy ten wystrzal kondensatora narobil mi klopotow?

Mam takie dwa na razie proste problemy:
1. skad np mam wziasc mase do pomiaru DC - moge z masy AC?
2. która nóżka układu jest 1 a która 4 jesli nie sa opisane?

przepraszam, jesli myle jakiesj pojecia, staram się to ugryzc i rozpracowac :)

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 12 paź 2009, o 14:48

Witam.

Sprawdź czy na C803 masz napięcie około 310V. Jeśli nie ma, to albo spalony bezpiecznik, albo uszkodzony mostek diodowy - prostowniczy.
Jak tamto jest ok, to zmierz napięcie na nóżce nr 4 układu IC801 względem minusa kondensatora C803.
Jeśli nie ma napięcia na nóżce 4 IC801 sprawdź R803 i D801.
Reszta po pomiarach, bo nie wiem na czym stoimy.

qnox
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 11 paź 2009, o 00:05
Lokalizacja: Tczew

Postautor: qnox » 12 paź 2009, o 17:31

Witam.

Sprawdź czy na C803 masz napięcie około 310V. Jeśli nie ma, to albo spalony bezpiecznik, albo uszkodzony mostek diodowy - prostowniczy.
Jak tamto jest ok, to zmierz napięcie na nóżce nr 4 układu IC801 względem minusa kondensatora C803.
Jeśli nie ma napięcia na nóżce 4 IC801 sprawdź R803 i D801.
Reszta po pomiarach, bo nie wiem na czym stoimy.
ale bzdury napisalem pierwszym razem, poprawiam bo teraz juz chyba dobrze sprawdzilem:

1. na C803 mam 295V
2. na IC801 #4 mam 19V

poszalalem i sprawdzilem tez napiecie na C802 - mam tam 152V - czyli jak sadze za duzo - ale dalej wysiadam :)

Awatar użytkownika
Statyk
-
-
Posty: 169
Rejestracja: 20 paź 2009, o 23:32
Lokalizacja: GPS

Postautor: Statyk » 24 paź 2009, o 21:44

Muszę Ciebie nieco zmartwić. W tych telewizorach częstą przypadłością jest F-Box (ten pionowo zamontowany moduł po prawej stronie - patrząc od tyłu odbiornika). Kosztuje on ponad 150 zł (np. w sklepie www.lewandowscy.pl ).
Cała płyta kosztuje 200 zł.

Obrazek

ares370
-
-
Posty: 1
Rejestracja: 4 paź 2011, o 08:11

Re: TV Samsung CW-29Z308T nie chce sie załączyć

Postautor: ares370 » 4 paź 2011, o 08:19

Miałem podobny problem, zajrzałem na stronę http://infoelektron.blogspot.com/2011/1 ... erowe.html i już jest OK!

Ryba1123
-
-
Posty: 1
Rejestracja: 8 sie 2018, o 05:55

Re: TV Samsung CW-29Z308T nie chce sie załączyć

Postautor: Ryba1123 » 9 sie 2018, o 17:47

Witam. Podłączę się do tematu ponieważ mam dokładnie takie same objawy w tym telewizorze. Najpierw postanowiłem poprawić wszystkie luty na wypadek zimnych lutów, jednak bez rezultatu, potem zacząłem mierzyć elementy i okazało się że kondensator 220nF 275 x2 w przetwornicy zaraz za zasilaniem głównym wykazywał brak pojemności na mierniku pojemności, więc wymieniłem go na prawidłowy oczywiście z pomiarem pojemności, następnie uszkodzona dioda po stronie wtórnej FMG-G2CS podczas pomiaru wykazuje brak przewodzenia w obu kierunkach. Sprawdzałem Parametry i są następujące
FMG-G2CS
VRM = 1000 V, IF(AV) = 3.0 A, trr = 100 ns
nigdzie w sklepie elektronicznym nie mają tej diody.
Ze starego monitora komputerowego wygrzebałem diodę DTV56F
Jej parametry to:
IF(AV) 10 A
VRRM 1500 V
trr 135 ns
tfr 350 ns
VF 1.5 V
Czy mogę tą diodę zastosować jako zamiennik FMG-G2CS?

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości