Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Wzmacniacz NE065 -Problemy z uruchonmieniem- 100W sin/200W

Krzysi333K
-
-
Posty: 2
Rejestracja: 14 maja 2003, o 16:36
Lokalizacja: Białystok
Kontaktowanie:

Wzmacniacz NE065 -Problemy z uruchonmieniem- 100W sin/200W

Postautor: Krzysi333K » 14 maja 2003, o 16:40

Jeśli ktoś składał ten wzmacniacz z NORD ELEKTRONIK lub może mi jakoś pomóc to proszę o :arrow: odpowiedź!!! :|

Uruchomienie
Nastawiałem potencjometr P2 tak aby wskazał 170mA, ale jak zabrałem śrubokręt to zrobiło się ponad 200mA i zaczeło sie coś dymić, to ja wyłączyłem od razu, potem już nie mogłem wyregulować P2, i jak na sekunde włączyłem cały układ to coś błysneło, od razu wyłączyłem , patrze na spód płytki a tam ścieżka przepalona była pod MOSfetem i nie ma przepływu, więc wziąłem kawałek przewodu i przylutowałem go nad ścieżką tak żeby połączyło się to co było połączone. Ale po włączeniu układu przepalił mi się bezpiecznik od drugiego MOSFETa, nie wiem co się dzieje i czemu wszystko tak sie przepala (ścieżka, bezpiecznik). :?

W zestawie zamiast dwóch rezystorów 1,2kOma były dwa 1,5kOma, zamiast 510omów był 460omów i zamiast dwóch BC560C były chyba BC558 czy to może być przez to?? reszta mniej więcej się zgadza, a wszystko napewno było dobrze polutowane!!

Krzysi333K
-
-
Posty: 2
Rejestracja: 14 maja 2003, o 16:36
Lokalizacja: Białystok
Kontaktowanie:

Postautor: Krzysi333K » 15 maja 2003, o 16:56

Pomóżcie :!:



A moze wiecie ile kosztuje wzmacniacz tej samej mocy na kostkach TDA?

Gość

Postautor: Gość » 18 maja 2003, o 11:24

napisz do serwis@nordelektronik.pl oni powinni ci pomuc
ja jak mialem jakies problemy z tym wzmacniaczem to pisalem ale odpowiedz doszla po ok dygodniu

co do mojego wzmacniacza to jeszcze go nie uruchomilem ale niedlugo mam zamiar to zrobic:)

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 20 maja 2003, o 10:07

Składałem ten wzmacniacz i musze przyznać że brzmi nawet fajnie....zadowalająco.
Ale...napisz jakie napięcie podłaczyłeś do tego wzmacniacza
Zawsze ustawiaj prąd spoczynkowy mniejszy niż ma być,dopiero po rozgrzaniu wzmacniacza ustaw wartość wskazaną przez konstruktora...
Napewno popaliłeś końcówki mocy jeśli az tak się pali.
Wymień je i posprawdzaj resztę tranzystorów a zwłaszcza T4 jak dobrze pamiętam jest połaczony z nóżką potencjometru.
Mała rada na koniec,jak uruchamiasz wzmacniacz to włącz w szereg zasilania <B>żarówkę</B> taką na 220V(40W) to pozwoli w razie niepoprawnego montarzu uniknąć wypalenia tranzystorów końcowych.
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 20 maja 2003, o 10:25 przez end, łącznie zmieniany 5 razy.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 20 maja 2003, o 10:18

I jeszcze jedno BC560C i BC558 to jedno i to samo.Ja proponuje dać tranzystor na większe napięcie czyli BC557 .Co do kostek TDA no to spoko też daja rade ale tranzystor brzmi sobie jakos innaczej i wole robić na tranzystorach...
Ale poki co jak chcesz to proponuje Ci Kostki LM3886T (68W)znamionowej.Wiesz chyba że moc zalezna jest od napięcia zasilania i mocy trafa?..
Ale radze pomęczyć się troche nad tym wzmacniaczem chyba warto,wzmacniacz jest naprawde fajny i szybki(w miare).
Jak cos to pisz : Dimus1@simplusnet.pl

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 20 maja 2003, o 10:27

Sorry że zasmiecam ale co do rezystorów to wiesz chyba że mają swoja TOLERANCJE? i maja "odchyłki"...
Pozdrawiam!

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości