Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

wzmacniaczstereofoniczny ws304s + mikrofon bezp.

kapral
-
-
Posty: 42
Rejestracja: 8 sty 2011, o 21:28
Lokalizacja: stalowa wola

wzmacniaczstereofoniczny ws304s + mikrofon bezp.

Postautor: kapral » 30 sty 2011, o 19:57

Witam.
Mam takie pytanie odnośnie podłączeń mikrofonu bezprzewodowego, takiego w zestawie. Do wzmacniacza WS304S w jaki sposób to zrobić?. Są w tym wzmacniaczu takie wyjścia: uniwersalne,tuner,gramofon i magnetofon.Do wyjścia uniwersalnego podłączyłem keyboarda, do gramofonowego wyjścia podłączyłem gitarę elektryczną i wszystka działa,jak podłączyć mikrofon?.Wiem że potrzebny jest przedwzmacniacz tylko gdzie go podłączyć?Myślałem jak w temacie o kupnie taniego zestawu bezprzewodowego bo ma przedwzmacniacz tylko jak go podłączyć i czy można by go zasilić od wzmacniacza od jakiegoś punktu czy lepiej przez zasilacz.A wtedy do jakiego wyjścia podłączyć zestaw?.Nadmienię jeszcze że wzmacniacz posiada wejście na słuchawki chyba żeby tu mikrofon podpiął. Sprzęt ma służyć do użytku w domu lub na małej sali.Proszę o pomoc.

000andrzej
-
-
Posty: 375
Rejestracja: 13 sie 2003, o 14:03
Lokalizacja: Kraków

Postautor: 000andrzej » 30 sty 2011, o 20:53

Jeśli sygnał z tego mikrofonu jest za słaby - musisz mieć wzmacniacz mikrofonowy. Podłączasz go pod dowolne wejście : AUX, magnetofon, tuner.
Wejście na gramofon (phono) ma w sobie przedwzmacniacz z korekcją charakterystyki RIAA, więc pewnie dlatego działa Ci gitara, jednak wzmacniacz będzie zniekształcał dźwięki gitary. Powinieneś też zastosować przedwzmacniacz gitarowy i podłączyć do któregoś z wejść AUX, tuner, magnetofon.

kapral
-
-
Posty: 42
Rejestracja: 8 sty 2011, o 21:28
Lokalizacja: stalowa wola

Postautor: kapral » 30 sty 2011, o 22:24

Dziękuję za pomoc.Jutro to sprawdzę.Natomiast dobrze piszesz że wejście gramofonu ma przedwzmacniacz jest on umiejscowiony z boku obudowy.A co do gitary to dźwięk z niej nie jest taki zły bo gitara ma w pudle rezonansowym jak gdyby, ja to nazwę przystawką, czyli regulację barwy dźwięku sopranu i basu oraz potencjometr siły głosu.Przy włączeniu na bas jest lekkie buczenie nie wiem co to może być, chyba żeby któryś z kondensatorów był uszkodzony bo nic tam szczególnego nie ma.Jest to stara gitara "ECHO". tzw treningowa. Odkręcałem tą przystawkę i trochę czyściłem,albo potencjometr już coś nie domaga bo ma opór przy kręceniu pokrętłem. Chyba żeby coś z masą było ,na sopranowej barwie jest cicho.Co wy sądzicie? A co do mikrofonu to próbowałem na zwykłym mikrofonie i bez przedwzmacniacza tzn. podłączałem do wyjścia tunera i magnetofonu i nic nie było słychać,dlatego pomyślałem o mikrofonie bezprzewodowym bo jak wcześniej pisałem ma przedwzmacniacz.To co taki zestaw podłączyć pod wtyk końcowy tunera lub inne?Wybaczcie że za dużo się rozpędziłem i tak wiele pytań zadałem.Pozdrawiam.

000andrzej
-
-
Posty: 375
Rejestracja: 13 sie 2003, o 14:03
Lokalizacja: Kraków

Postautor: 000andrzej » 30 sty 2011, o 22:41

Jeśli rzeczywiście ma przedwzmacniacz to go podłączaj do AUV, tuner, magnetofon. Powinno zadziałać. Są to porównywalne wejścia.

kapral
-
-
Posty: 42
Rejestracja: 8 sty 2011, o 21:28
Lokalizacja: stalowa wola

Postautor: kapral » 31 sty 2011, o 21:49

Podłączyłem do wyjścia gramofonu bo ono jest tylko podpięte pod to wyjście, mikrofon przewodowy zwykły i działa.Tylko że zamieniłem kable przy mikrofonie.Gitara też gra.Czy mogę podłączyć pod ten przedwzmacniacz drugie wyjście np. z tunera tzn. spiąć razem z mikrofonowym czy można tak,czy coś nie uszkodzę?.Przedwzmacniacz zasilony jest z transformatora 15v. Jak nie to będę szukał jakiegoś kitu przedwzmacniacza albo tani zestaw bezprzewodowy.

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości