Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Unitra ELTRON 60 U - Naprawa

pavcior
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 12 sty 2011, o 20:46
Lokalizacja: Bydgoszcz

Unitra ELTRON 60 U - Naprawa

Postautor: pavcior » 12 sty 2011, o 20:51

Unitra ELTRON 60 U - Naprawa

Witam posiadam Unitra ELTRON 60 U

Drodzy koledzy elektronicy i serwisanci zwaracam sie do was z prosba o pomoc w ozywieniu tego staruszka:).
Po tygodniu "zabawy" z tym wzmacniaczem, podmianach tranzystorow, wielogodzinnych wpatrywaniach pomiarach stanalem w martwym punkcie i nie wiem co dalej robic aby ożył:(.
Opowiem moze co udalo mi sie zrobic co dziala a co nie i w jaki sposob sprawdzalem. Dodam iz jestem elektronikiem i naprawilem juz kilka wzm ale z tym mam problem.

Mianowicie chodzi o to iz na galezi ujemnej wzmacniacz nie pracuje poprawnie.
Odlaczajac baze, tranzystora T2 (zasilanego z galezi ujemnej z ta strona mam problem) ,dzwiek jest w miare czysty pracujac na T1 zasilanym galezia dodatnia.
natomiast odlaczaja baze T1(strona ok) i przylutowujac spowrotem baze T2 dzwiek jest cichy i w miare wzmocnienia sygnalu zaczyna trzeszczec i jakbys dochodzilo do przebica? na jakims elemecie.
Tranzystory BF257 [T101,102,103]- wymienione na nowe BF258 -sprawne
Tranzystory BD139 [T106,110] - wymienione na nowe BD139 -sprawne
Tranzystory BD140 [T105.109] - wymienione na nowe BD140 -sprawne
Tranzystor BCP628 [T05,T104] - wymienione na nowe BC337 -sprawne
Tranzystory [T107,108] npn,pnp - wymienione na nowe BC107,BC177-sprawne
Tranzystory KD502 [T1,T2] - wymienione na nowe 2n3055-sprawne

Elementy Bierne:- Rezystory pomierzone i zgadzaja sie z rezystancjami na schemacie.
- Kondensatory ceramiczne i elektrolity wymienione na nowe
Napiecie zasilania 2x35V (+, -) ok. wzgl. zera.
Kondensatory w zasilaczu wymieniowne na nowe 4700uF 65V.
Schematy:
http://obrazki.elektroda.pl/2019950500_1294769519.png
http://obrazki.elektroda.pl/7831531400_1294769520.jpg

Brak stalego napiecia na wyjsciu !!!
Sygnal odlaczany od tw1 i sygnal z przedwzmacniaczy jest czysty bez znieksztalcen.
Tranzystory sprawdzone pod katem polaryzacji i wlutowane poprawnie wg. schematu
-=Moje Pytanie co tu jest nie tak ze strona galezi ujemnej nie funkcjonuje poprawnie jeszcze raz prosze o pomoc.Z gory dziekuje za wszelkie wskazowki=-
Ostatnio zmieniony 13 sty 2011, o 17:02 przez pavcior, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Statyk
-
-
Posty: 169
Rejestracja: 20 paź 2009, o 23:32
Lokalizacja: GPS

Postautor: Statyk » 12 sty 2011, o 23:04

1. Sprawdź prąd spoczynkowy
2. Sprawdź czy wzmacniacz nie ulega samowzbudzeniu.

Ad1. Przez pomiar spadku napięcia na rezystorach redukcyjnych tranzystorów mocy, oraz pomiar spadku napięcia między emiterem a kolektorem T5 (1,8...2,6V).
Ad.2. Zewrzyj na krótko wejście wzmacniacza mocy do masy wejściowej, używając oscyloskopu sprawdź co się dzieje na wyjściu. Często uszkodzeniu ulega układ gaszący R119 - C109.

pavcior
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 12 sty 2011, o 20:46
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postautor: pavcior » 13 sty 2011, o 16:57

Odp:
Ad.1.Prąd Spoczynkowy
ustawiony tak aby nie było trzeszczenia (w miarę czysty dźwięk) czyli:

Prady na gałęziach zasilania wzm:
sprawna gałąź (dodatnia) : 40mA~60mA
gałąź z usterka (ujemna) : 20mA~30mA
Napięcia miedzy <-E<->B<->C->

gałąź dodatnia napięcie zasilania (+ 33,4V) podczas pomiaru
T1:
B-E - 0,54V
B-C - 32,6V~32,7V
E-C - 33,2V~33,4V

gałąź ujemna napięcie zasilania (- 33,6V) podczas pomiaru
T2:
B-E - 0,45V~0,51V
B-C - 33,0V
E-C - 33,3V~33,4V

*występują wahania napięcia w takich przedziałach jak opisałem poziom głośności nie zmieniony od pomiaru prądu.

jak widać różnica w przepływającym prądzie jest znaczna...przy tym samym poziomie głośności wysterowania przedwzmacniacza.


Ad.2.
Niestety nie posiadam oscyloskopu. wiec ciężko mi podać te dane:(.

kondensator C109 Nowy:) jak pisałem wcześniej, Rezystor R119 (10,6R) rezystancja w porządku na to wygląda ze prawie identyczna jak na schemacie.

Zimne luty można pominąć prze-lutowana cala płytka bardzo dokładnie.

Mozę jeszcze jakieś inne pomysły:) związane z tymi danymi komuś nasuwają coś na myśl proszę o rady:)

Awatar użytkownika
Statyk
-
-
Posty: 169
Rejestracja: 20 paź 2009, o 23:32
Lokalizacja: GPS

Postautor: Statyk » 13 sty 2011, o 17:59

Prady na gałęziach zasilania wzm:
sprawna gałąź (dodatnia) : 40mA~60mA
gałąź z usterka (ujemna) : 20mA~30mA
Można wiedzieć jakim sposobem innym niż pomiar napięcia na rezystorach redukcyjnych mierzysz prąd spoczynkowy?
Możesz napisać jakie jest napięcie mierzone bezpośrednio pomiędzy emiterem a kolektorem tranzystora T5?
Możesz podać napięcia na emiterze i kolektorze tego tranzystora - względem masy?

Napięcia mierzysz na wzmacniaczu obciążonym i nie wysterowanym.

pavcior
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 12 sty 2011, o 20:46
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postautor: pavcior » 13 sty 2011, o 21:49

Oczywiście:)
1.
Prad ktory zmierzylem to pomiar (w szeregu), pomiędzy przewodami zasilającymi (za bezpiecznikiem) a, wzm TW-1 do pinow:
o------(bezpiecznik)--(galaz ujemna-) --(Amperomierz)----o pin1 TW1
o------(bezpiecznik)--(galaz dodatnia+)-(Amperomierz)----o pin9 TW1

(Dodam iż układ podczas pomiarów był po obciążeniem głośnika ~4R).Wyglada na to iz pomiar bedzie trzeba powtorzyc z odlaczonym glosnikiem.

Ten pomiar jednak nie warto powtarzac bo nie okresli pradu emiterowego koncowek mocy tylko przeplywajacy prad z poszczegolnej galezi przez uklad.
2.
Tranzystor T5
napiecie mierzone:
E-C -1,76V
napiecie wzgl. masy:
E-masa- 0,5V
C-masa- 1,27V

*(wejscia odlaczone,podpiete obciazenie 4R)
3.
Nie wiem czy dobrze wyliczylem prad spoczynkowy ale mi wyszlo ze:

napiecie mierzone wzglede masy na R121,122(0,25R)=0,102V=102mV
w punkie laczenia w kierunku glosnika.

tak wiec Prad wynosi z prawa Ohma I=0,408A=408mA

Mysle ze to owiele za duzo albo zle cos mierze...

Awatar użytkownika
Statyk
-
-
Posty: 169
Rejestracja: 20 paź 2009, o 23:32
Lokalizacja: GPS

Postautor: Statyk » 14 sty 2011, o 07:08

Tranzystor T5
napiecie wzgl. masy:
E-masa- 0,5V
C-masa- 1,27V
Teraz widać co jest nie tak. Napięcie powinno wynosić na kolektorze +1,2V, na emiterze -1,2V.
Prąd spoczynkowy obliczamy mierząc napięcie BEZPOŚREDNIO na rezystorach R121 i R122. Względem masy można na tych rezystorach zmierzyć napięcie zrównoważenia wzmacniacza, które raczej nie powinno przekraczać 10mV. U Ciebie jest 102mV, co nie jest powodem do narzekań, jednak może sugerować wadliwe działanie wzmacniacza różnicowego.

Po namyśle, sugerując się schematem przerysowanym przez Ciebie podejrzewam że wykonałeś nową płytkę. Jeśli tak, to zwracam uwagę na błąd polegający na braku jednego ważnego połączenia, bez którego statyczne źródło prądowe nie działa.

Obrazek

Jak widzisz - zabrakło kropeczki ;)

pavcior
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 12 sty 2011, o 20:46
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postautor: pavcior » 14 sty 2011, o 19:11

Celne spostrzeżenie z ta "kropka" w połączeniu wzm. różnicowego na schemacie(schemat pobrałem z internetu).

Ale tak się składa ze zauważyłem ta nieścisłość gdyż posiadam oryginalny wzmacniacz i wykminiłem to z układu ścieżek ,lecz zapomniałem umieścić ta poprawkę na schemacie gdy umieszczałem go na stronce. Za co z góry przepraszam.

Generalnie wkradł się mały błąd pomiar T5 wygląda następująco:

Tranzystor T5 POPRAWKA:
napięcie mierzone:
E-C = 1,76V (sonda minus miernika do emitera ,sonda plus do kolektora,odwrotnie jest z minusem [C-E=-1,76V] )

napięcie wzgl. masy:
E-masa= 0,5V (sonda minus miernika do emitera ,sonda plus do masy,odwrotnie jest z minusem [masa-E= -0,5V] )

C-masa=1,27V (sonda minus miernika do masy ,sonda plus do kolektora,odwrotnie jest z minusem [masa-C= -1,27V] )

*Jest dokładnie tak jak napisałem 5x sprawdzałem jak mierze i opisałem to wyżej:) myślę ze to w czym pomoże i troszkę rozjaśni sprawę:).

*Co nie zmienia faktu iż napięcie powinno wynosić na emiterze -1,2V.
*Jak to kolega Statyk wyraźnie napisał.
*Tak wiec wygląda na to ze przyczyna tkwi w nie równym napięciu dla emitera względem kolektora.

Kolejna sprawa.
Napięcie mierzone bezpośrednio pod obciążeniem 4R (bez sygnału wejściowego) na R121,122(0,25R).
Wynosi:
(sonda minus miernika w kier. do Gł. sonda plus w kier. do układu)
R121~ 16,2mV i rośnie ,po czasie utrzymuje się na 17,8mV
R122~ 10,1mV i rośnie ,po czasie utrzymuje się na 14,8mV
po zaokrągleniu dla
U121=18mV
R121=0,25R
I121=0,072A=72mA

U122=15mV
R122=0,25R
I122=0,06A=60mA

Takie oto wyniki wyszły mi z dokładnych pomiarow napiec R121,122.

000andrzej
-
-
Posty: 375
Rejestracja: 13 sie 2003, o 14:03
Lokalizacja: Kraków

Postautor: 000andrzej » 14 sty 2011, o 22:26

A jakie masz napięcia na T109 i T110?

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości