Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Podłączenie Gramofon WG-417 do komputera lub miksera

palka1
-
-
Posty: 11
Rejestracja: 9 maja 2009, o 21:12
Lokalizacja: Poznań

Podłączenie Gramofon WG-417 do komputera lub miksera

Postautor: palka1 » 9 maja 2009, o 21:13

Witajcie!
Mam problem. Jak mam podłączyć gramofon WG-417 Stereo lux do miksera lub komputera ? Gramofon ma wyjście phone i dwa wyjścia na głośniki.
Wyjście phone to 5-DIN. Możecie mi powiedziec na ktorych DINach będzie głos ? Bardzo prosiłbym o schemat podlaczenie tych DINow do Jacka lub RCA.
Mam mikser Soundcraft Compact 4, który ma wejście gramofonowe na RCA i tam ma przycisk podbicia basów albo coś takiego (narysowany jest gramofon)

Może zrobić 5 DIN na RCA ?
Ten gramofon ma mi posłużyć do nauki "skreczowania" DJ, nie będę nim zgrywał piosenek.
W mikserze jest przedwzmacniacz gramofonowy RIAA

Z góry wielkie dzięki :601:

Awatar użytkownika
piterino_16
-
-
Posty: 400
Rejestracja: 26 paź 2005, o 21:20
Lokalizacja: Inowrocław
Kontaktowanie:

Postautor: piterino_16 » 10 maja 2009, o 12:19

Zamiast zastanawiać się jak to podłączyć lepiej pomyśl nad innym sprzętem. Ten gramofon ma już swoje lata. Oczywiście nie chodzi mi o to że jakoś będzie gorsza(bo to oczywiste) ale o sam fakt. Nie nadaje się on raczej do scratchowania. Po pierwsze aby uzyskać porządany efekt musiałbyś zmienić system po za tym dobrze by było aby gramofon miał napęd bezpośredni. Zajrzyj np tutaj co prawda jest to tylko aukcja, ale znajdował się na niej gramofon przeznaczony do scratchu. Druga sprawa to mikser. Ten który posiadasz to typowy mikser studyjny. Pracowałem na nim przez pewien czas. Tutaj masz przykladowy mikser który możesz śmiało wykorzystać do tego celu. Mam nadzieję, że tym co napisałem nie zniechęciłem Cię do kształcenia swoich umiejętności. Po prostu aby się nie zrazić trzeba mieć odpowiedni sprzęt. Ćwicząc na tym co masz szybko dojdziesz do wniosku, że nie robisz postępów. Oczywiście nie podważam Twoich umiejętności, ale na tym sprzęcie nie uzyskasz zamierzonego efektu. Jeżeli napisałem coś co wedlug Ciebie nie zgadza się z prawdą to chętnie porozmawiam z Tobą na ten temat.

Pozdrawiam

palka1
-
-
Posty: 11
Rejestracja: 9 maja 2009, o 21:12
Lokalizacja: Poznań

Postautor: palka1 » 10 maja 2009, o 14:53

Wiem że jest to słaby sprzęt, ale chce go podłaczyc nie pytalem sie czy nadaje sie do skreczu czy nie. Nie wiesz jaki jest moj cel

Awatar użytkownika
piterino_16
-
-
Posty: 400
Rejestracja: 26 paź 2005, o 21:20
Lokalizacja: Inowrocław
Kontaktowanie:

Postautor: piterino_16 » 11 maja 2009, o 11:19

Masz rację nie wiem bo nie sprecyzowałeś swojego celu. Oczywiście jak chcesz to podłącz zobacz jak to działa i oceń czy spełnia Twoje wymagania. Ale tak na przyszłość...jeżeli chcesz się tym zająć tak na poważnie to kupno sprzętu będzie obowiązkowe. Jeżeli będziesz chciał coś kupić to chętnie Ci pomogę w doborze odpowiedniego sprzętu.
A co do podłączenia zajrzyj na tą stronę.
Żeby nikt nie powiedział, że off topic zaczyna się rozkręcać :630: Może Ci to pomoże.

Pozdrawiam

karel21
-
-
Posty: 92
Rejestracja: 23 lis 2006, o 12:44
Lokalizacja: miasto

Postautor: karel21 » 11 maja 2009, o 14:31

Do jakiej wkładki jest to wejście przystosowane w mikserze. W Twoim adapterze jest wkładka piezoceramiczna, teoretycznie można ją podłączyć pod wejscie aux i będzie grała bez specjalnego korektora. Natomiast jeżeli wejście jest dostosowane do wkładki magnetoelektrycznej to on niestety ale nie pogra. Wtyk DIN
2-masa
5-prawy kanał
3-lewy kanał
Najlepiej odetnij ten wtyk DIN i podlutój cinch-e, wejścia DIN to już żadkość.
Przepraszam nie przeczytałem zbyt uważnie do końca, wejście z oznaczeniem RIAA oznacza że jest przystosowane do wkładki magnetoelektrycznej, może masz wejście aux podłącz się do niego.

palka1
-
-
Posty: 11
Rejestracja: 9 maja 2009, o 21:12
Lokalizacja: Poznań

Postautor: palka1 » 11 maja 2009, o 18:11

No niestety zrobiłem taki kabel. Robiłem na 2 kablach. Jeden zwykły, a drugi mikrofonowy (dużo ekranu). Po podłączeniu buczy i nic oprócz tego nie słychać. Czy to może być zepsuty gramofon ? Jak włoże vinyla to słychać jak igła gra to co jest na płycie. Podłączałem do niej głośniki, ale były w piwnicy więc nie działają.

Może dało by się go jakoś zmodyfikować ? ominąć przedwzmacniacz w gramofonie (mam przedwzmacniacz RIAA w mixerze)

karel21
-
-
Posty: 92
Rejestracja: 23 lis 2006, o 12:44
Lokalizacja: miasto

Postautor: karel21 » 11 maja 2009, o 21:25

Weż przewody bezpośrednio z wkładki i podłącz do wejścia aux w mikserze (chyba masz w swim mikserze tego typu wejście). Omiń ten wbudowany wzmacniacz może jest rzeczywiście uszkodzony. To wejście z oznaczeniem gramofonu i napisem RIAA jest przeznaczone do innego typu wkładek, magnetoelektrycznych, Ty masz wkładkę typu piezoceramicznego i na tym wejściu raczej nie pogra.

palka1
-
-
Posty: 11
Rejestracja: 9 maja 2009, o 21:12
Lokalizacja: Poznań

Postautor: palka1 » 11 maja 2009, o 21:41

A które kable od wkładki to są sygnałowe ? Zupełnie sie nie znam. Mozesz mi powiedziec jak rozkrecic ten gramofon (srubek nie ma :609: )

karel21
-
-
Posty: 92
Rejestracja: 23 lis 2006, o 12:44
Lokalizacja: miasto

Postautor: karel21 » 12 maja 2009, o 08:42

A nie masz tam wyjścia 5-DIN na magnetofon?, one są bezpośrednio poprzez rezystory podłączone do wkładki
1-kanał lewy
4-kanał prawy
2-masa
Od spodu powinny być cztery śruby, nie pamiętam czy nie są one czasem ukryte pod "nóżkami"na kturych ten gramofon stoi.

palka1
-
-
Posty: 11
Rejestracja: 9 maja 2009, o 21:12
Lokalizacja: Poznań

Postautor: palka1 » 12 maja 2009, o 12:13

Nie może być to 1 i 4 DIN, poniewaz one są wejściowe :610:

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Postautor: pajaczek » 12 maja 2009, o 13:56


karel21
-
-
Posty: 92
Rejestracja: 23 lis 2006, o 12:44
Lokalizacja: miasto

Postautor: karel21 » 12 maja 2009, o 15:12

Rzeczywiście końcówki 3 i 5 gniazda 5 DIN mają bezpośrednie wyprowadzenie z wkładki gramofonu, natomiast 1 i 4 poprzez rezystory 1 megaom. Moja nieuwaga, przepraszm za wprowadzenie w błąd.

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości