Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Problem z układem na ECC81

mathieiov
-
-
Posty: 58
Rejestracja: 5 gru 2005, o 14:58
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Problem z układem na ECC81

Postautor: mathieiov » 12 lut 2007, o 12:03

Zbudowałem sobie próbny układzik na ECC81 (schemat w załączniku). Jednak mam z nim problem: gdy wejście jest w powietrzu w głośniku słychać brum. Gdy zewrę wejście do masy brum ustaje. Gdy podłączam gitarę dalej słychać tylko brum (czemu się nie dziwię, ponieważ jedna trioda z ECC81 ma za małe wzmocnienie), jednak gdy podłączyłem bateryjne radio ustawione na cały regulator dalej słychać tylko brum. Najpierw żarzyłem triodę napięciem zmiennym 6,3V symetryzowanym 2x100Ohm do masy. Później zmieniłem na 6V DC z LM317 niesymetryzowane jednak rezultat taki sam. Co może być przyczyną niedziałania? Czy może to być kondensator 22u wylutowany ze starej wieży?
Załączniki
schemat.JPG
schemat.JPG (10.4 KiB) Przejrzano 4825 razy
P1040076.JPG

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 12 lut 2007, o 13:49

Może masę źle prowadzisz...

Po co jest kondensator w anodzie 10nF?

janek11389
-
-
Posty: 682
Rejestracja: 5 cze 2004, o 10:57

Postautor: janek11389 » 12 lut 2007, o 13:49

Witam! Tą lampę raczej się stosuje jako wzmacniacz napięciowy, a nie prądowy, na dodatek pojemność pomiędzy trafem, a anoda jest zbyt mała, a po trzecie, najlepiej by to było jak by trafo wsadzić pomiędzy anodę a zasilanie. Co do przydźwięku, to nie narysowałeś zasilacza, pewnie tam tkwi przyczyna!
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 12 lut 2007, o 13:51

Dokładnie. Niech trafo będzie w anodzie obciążeniem a nie rezystor, ale tak czy siak nie zagra to zbyt dobrze.
Wsadź tam jakąś pentodę EL84 albo coś z ECL, PLC86 i już będzie grało. Trafa masz to nie problem.
Jak nie masz PCL86 to mogę Ci ze dwie odstąpić (opłacisz sobie tylko wysyłkę). Tylko muszę tego poszukać.

mathieiov
-
-
Posty: 58
Rejestracja: 5 gru 2005, o 14:58
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Postautor: mathieiov » 12 lut 2007, o 14:51

Witam Panowie!

Narysowałem schemat zasilacza. Są tam kondensatorki 4,7u i 3,3u ponieważ nie mam większych na to napięcie. Zrobiłem ten układ tylko żeby sprawdzić czy lampa gra. Ten układ z triodą to jest przedwzmacniacz z lampowego wzmacniacza gitarowego (EdW 12/05) -> http://audioton.republika.pl/gitarowiec.html Co do lampek umówimy się na PW. Przerysowałem schemat wg. Waszych rad. Dobrze jest?
Załączniki
zasilacz.JPG
zasilacz.JPG (8.4 KiB) Przejrzano 4812 razy
schemat.JPG
schemat.JPG (7.33 KiB) Przejrzano 4815 razy

janek11389
-
-
Posty: 682
Rejestracja: 5 cze 2004, o 10:57

Postautor: janek11389 » 12 lut 2007, o 18:16

Jeżeli to ma obsługiwać czuły przedwzmacniacz, to jest to stanowczo za mało, opornik R musi być stanowczo zwiększony i to bardzo sporo, za nim musi być dużo większa pojemność, a tak po prawdzie to jeden taki filtr to też mało, puść dwa w szereg, żeby lepiej odfiltrowało!

mathieiov
-
-
Posty: 58
Rejestracja: 5 gru 2005, o 14:58
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Postautor: mathieiov » 12 lut 2007, o 18:21

Problem już rozwiązany. Mam tylko pytanie: z którego wykresu odczytać wartość rezystora katodowego dla Ua=300V i Ia=8mA http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /ECC81.pdf

Awatar użytkownika
Aleksander Zawada
Moderator
Moderator
Posty: 532
Rejestracja: 21 lut 2003, o 12:10
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Aleksander Zawada » 13 lut 2007, o 09:47

Wykresu? W linku nie widzę żadnych wykresów :603: .

mathieiov
-
-
Posty: 58
Rejestracja: 5 gru 2005, o 14:58
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Postautor: mathieiov » 13 lut 2007, o 14:25

Przepraszam, zły link podałem. Ten jest dobry: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /ECC81.pdf

Awatar użytkownika
Aleksander Zawada
Moderator
Moderator
Posty: 532
Rejestracja: 21 lut 2003, o 12:10
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Aleksander Zawada » 13 lut 2007, o 17:42

Z wykresu drugiego widać, że blisko punktu Ua=300V i Ia=8mA, leżącego na hiperboli mocy admisyjnej przebiega krzywa odpowiadajaca napięciu siatki -3V. Zatem wartość rezystora katodowego powinna wynieść R=375 omów.

mathieiov
-
-
Posty: 58
Rejestracja: 5 gru 2005, o 14:58
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Postautor: mathieiov » 13 lut 2007, o 18:42

Dzięki :610:

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Posty: 782
Rejestracja: 4 gru 2005, o 17:48
Lokalizacja: Piotrków Tryb
Kontaktowanie:

Postautor: Futrzaczek » 15 lut 2007, o 10:33

gdy wejście jest w powietrzu w głośniku słychać brum. Gdy zewrę wejście do masy brum ustaje. Gdy podłączam gitarę dalej słychać tylko brum (czemu się nie dziwię, ponieważ jedna trioda z ECC81 ma za małe wzmocnienie), jednak gdy podłączyłem bateryjne radio ustawione na cały regulator dalej słychać tylko brum
To na 70% walnięte prowadzenie masy. Ponadto polecam poprzekładanie kabli miejscami, bo może kabel od żarzenia przechodzi obok obwodu siatkowego czy cosik w tym stylu. A najlepiej wreszcie zdobądź ode mnie EL84 i zrób to tak, jak należy. :603:
Mnie osobiście takie użycie ECC81 odrzuca. :614:

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 15 lut 2007, o 22:19

Do "początkowych zabaw" z lampami wyślę koledze mathieiov lampy PCL86 lub ECL86 (zalezy co tam znajdę) i już może zacząć składać normalny wzmacniacz który zagra i ucieszy ucho (i oko ;) )

Dużo masz tych EL84? :P

mathieiov
-
-
Posty: 58
Rejestracja: 5 gru 2005, o 14:58
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Postautor: mathieiov » 16 lut 2007, o 09:18

Witajcie!

Pytam jeszcze raz czy elementy są dobrze rozmieszczone bo we wtorek chassis idzie do nawiercenia.

Pzdr
Załączniki
Kopia P1040079.JPG

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 16 lut 2007, o 09:44

Jest ok.

Bardziej bym się zastanowił nad prowadzeniem kabli w środku.

gavi
-
-
Posty: 218
Rejestracja: 14 kwie 2003, o 15:03
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: gavi » 16 lut 2007, o 10:55

Witam
Nie wiem jak będzie w tym wypadku, ale należy pamiętać ,że lampy w odróżnieniu od półprzewodników sa dość wrażliwe na pola magnetyczne. Może się to objawiać zarówno
jako brum jeśli lampa stopnia wejściowego jest blisko trafa zasilacza jak też i powstawaniu różnych sprzężeń pasożytniczych związanych z trafem wyjściowym. W tym wypadku wydaje się że odległości sa wystarczające ale trzeba o tym pamiętać.
Pzdr.
W

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Posty: 782
Rejestracja: 4 gru 2005, o 17:48
Lokalizacja: Piotrków Tryb
Kontaktowanie:

Postautor: Futrzaczek » 16 lut 2007, o 14:42

:arrow: mathieiov
Jest OK, tylko musisz osłonić wyprowadzenia transformatorów np. koszulką termokurczliwą, żeby kogoś nie popieściło :)
:arrow: End
A o jakiej ilości EL84 gadamy :?:

janek11389
-
-
Posty: 682
Rejestracja: 5 cze 2004, o 10:57

Postautor: janek11389 » 16 lut 2007, o 14:48

Witam! No, ale bez przesady Koledzy, przecież na tym szasi to ze 100W by zrobił, powinniście widzieć jak jest upchane w MV-2 śrubokręt ciężko gdziekolwiek jest wsadzić, trafo przy terafie, lampa przy lampie i problemu nie ma!
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 16 lut 2007, o 18:15

Wydaje się, że bardziej ma to znaczenie w układach gdzie jest kanał przesterowany.. wtedy przesterowany przedwzmacniacz "łapie" co popadnie, każde zakłucenie.
A tutaj mamy typowo czysty kanał więc nie nie powinno być problemów.

P.S. Futrzaczek - to zależy w jakiej cenie, ale myślę że 6P14P też mogła by być, nawet to i lepiej... (2-4 szt.)

mathieiov
-
-
Posty: 58
Rejestracja: 5 gru 2005, o 14:58
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Postautor: mathieiov » 17 lut 2007, o 17:15

Witajcie!

Nie było mnie 2 dni a temat ożył :) Dzięki za upewnienie mnie co do rozmieszczenia elementów. Mam jeszcze prośbę: czy mógłby ktoś podać mi wymiary podstawki noval do chassis (średnica, odległość otworów na śrubki i ich średnica), bo we wtorek chassis idzie do wiercenia a ja nie mam jeszcze tych podstawek.

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości