Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

problem z kostka tda 1562q

Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy

bogus111
-
-
Posty: 22
Rejestracja: 16 sty 2004, o 18:04
Lokalizacja: chrzanow

problem z kostka tda 1562q

Postautor: bogus111 » 2 lut 2004, o 20:50

zlozylem wzmacniacz na ukladzie tda 1562q i nie chce mi dzialac poprawnie Problem ten ma takze kilka innych osob. Wzmacniacz ten powinien miec moc 70W a a daje maksymalnie 20W Jesli ktos ma jakis uklad z wykorzystaniem kostki tda 1562 (np wzmacniacz w radiu samochodowym) i mu dziala tak jak nalezy to prosze o napisanie jaki to uklad Bedzie mi to bardzo pomocne gdyz bede mogl przejrzec schemat ideowy tego urzadenia i porownac go ze wzmacniaczem ktory skladam Byc moze jest cos zle podpiete albo kostka ta jest niewypalem i da takiej mocy jaka powinna dac Tak wogole, to wzmacniacz ktory skladalem to kit avt 2477 badz 2458 Dziala komus ten kit tak jak nalezy? bo ja mam przekonanie ze jest on jednym wielkim niewypalem.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 2 lut 2004, o 20:55

A jakie napięcia są na zasilaczu?
Niewiem co to za kostka ale chyba na 12V a z 12V Ciężko o 70W na wyjściu bez żadnej przetwornicy. :?

bogus111
-
-
Posty: 22
Rejestracja: 16 sty 2004, o 18:04
Lokalizacja: chrzanow

Postautor: bogus111 » 2 lut 2004, o 21:09

Tak Uklad jest zbudowany na zasilanie 12V Tez wlasnie bylem tym zdziwiony ale w opisie pisze iz wzmacniacz ten pracuje w klasie H i dzieki temu mozna uzyskac duza moc na wyjsciu

Awatar użytkownika
gruszek
-
-
Posty: 178
Rejestracja: 20 lis 2003, o 13:31
Lokalizacja: bytom

Postautor: gruszek » 4 lut 2004, o 15:36

prawda jest taka ze ten uklad ma wewnetrzna przetwornice podwyzszajaca napiecie! powinienes miec do niego dolaczone 2 duze elektrolity - one wlasnie sa zewnetrznym elementem tej przetwornicy i magazynuja energie. ukladzik ten ma wyjscie/wejscie oznaczone "MODE" i w zaleznosci od tego jaki stan tam ustawisz to uklad moze pracowac normalnie bez przetwornicy czyli to wlasnie wspomniane 20W albo z przetwornica 70W (ale to jest max 70W okupione 10% znieksztalceniami THD :/ )

ps. nie jestem pewien co do tej nozki mode bo on ma jeszcze jedna podobna i nie pamietam czy to ta jest do zmieniania trybu pracy - poszukaj sobie schemat z opisem na stronce http://katalogi.iele.polsl.gliwice.pl/

mi ten scalak dziala dobrze bez zadnych komplikacji (chociaz jeden sie spalil bez zadnych ostrzezen;)

bogus111
-
-
Posty: 22
Rejestracja: 16 sty 2004, o 18:04
Lokalizacja: chrzanow

Postautor: bogus111 » 4 lut 2004, o 21:40

jakiej pojemnosci dales kondensatory? problem w tym ze na koncowce odpowiadajacej za przelaczenie do 70W bylo podane odpowiednie napiecie i uklad sie nie przelaczal Tobie uklad ten dzialal na 70W??

Awatar użytkownika
gruszek
-
-
Posty: 178
Rejestracja: 20 lis 2003, o 13:31
Lokalizacja: bytom

Postautor: gruszek » 5 lut 2004, o 12:02

mi dziala, ale nie pamietam jakie mam kondensatory bo to mam zapakowane do subwoofera i nichce go rozkrecac spowrotem - cos mi swota ze miale 2200 albo 22000 uF nir pamietam ale sciagnij sobie schemat z www.elektroda.pl wzmacniacz 70w do auto czy autobooster - tez nie pamietam (tylko cos ostatnio "trwaja prace" i elektroda nie chce dzialac - cierpliwosci) a ten schemat mam tez gdzies w domu w gazecie PE i jak znajde to ci napisze co tam bylo

Awatar użytkownika
J&J
-
-
Posty: 9
Rejestracja: 13 lis 2003, o 21:37
Lokalizacja: Katowice

Postautor: J&J » 5 lut 2004, o 15:18

Kilka razy spotkałem sie z kostkami pracujacymi w klasie H
Jak mniemam problem tkwi nie w pojemnosci kondensatorów lecz w ich parametrach.
Kondensatory te powinny posiadać jak najmniejsze ESR (przystosowane do pracy w układach impulsowych). np f-my HITANO

Awatar użytkownika
gruszek
-
-
Posty: 178
Rejestracja: 20 lis 2003, o 13:31
Lokalizacja: bytom

Postautor: gruszek » 5 lut 2004, o 17:42

teraz przeczytalem w danych katalogowych, nozka MODE jest do wyciszania a nozka STATUS I/O sluzy do przelaczania miedzy mute,klasa B, klasa H:
stan niski: fast mute
sredni: klasa B
wysoki: klasa H (70W)

z tego co wyczytalem to klasa B (stan sredni) zalacza sie przy podaniu 2V na nozke STAT, klasa H po podaniu 4,2V.

nie wydaje mi sie zeby to byla wina kondensatorow tylko sterowania tymi 2 nozkami, ale kto wie...

nozka mute sluzy do wlaczania wzmacniacza -
niski stan: standby (1V)
sredni: mute (2V)
wysoki: on (4,2V)

nozka STAT dziala jako wejscie oraz wyjscie jednoczesnie ale nie przenikam jeszcze do konca jak to dziala ;) w kazdym razie gdy wzm. sie przegrzeje to na niej wystepuje wlasnie stan niski albo sredni - nie wnikalem

tu jest link do opisu tej kostki: http://katalogi.iele.polsl.gliwice.pl/d ... p?id=49362[/url]

bogus111
-
-
Posty: 22
Rejestracja: 16 sty 2004, o 18:04
Lokalizacja: chrzanow

Postautor: bogus111 » 5 lut 2004, o 20:06

Dzieki za zainteresowanie :) opis wzmacniacza juz widzialem JUz sie z nim mialem okazje zapoznac Pisalo ze na nozke odpowiadajaca za przelaczanie nalezy podac napiecie powyzej 4 V zeby pracowal w klasie H. Sprawdzalem woltomierzem i bylo na niej ok 7V Jedno mnie ciekawi ze Tobie dziala tak jak nalezy ten wzmacniacz a kilku osobom nie chce dzialac Ja niestety sie zaliczam do tych drugich Nie wiem czy juz przez testowanie nie spalilem kostki tda Mam jeszcze jedno pytanko Ty skladales ten wzmacniacz z kitu avt?

bogus111
-
-
Posty: 22
Rejestracja: 16 sty 2004, o 18:04
Lokalizacja: chrzanow

Postautor: bogus111 » 5 lut 2004, o 20:16

co do kondensatorow to nie wydaje mi sie zeby mialo znaczanie jakiej firmy sa

Awatar użytkownika
gruszek
-
-
Posty: 178
Rejestracja: 20 lis 2003, o 13:31
Lokalizacja: bytom

Postautor: gruszek » 7 lut 2004, o 11:25

nie, ja skladalem z gazety "praktyczny elektronik", sam wytrawialem sciezki ( ze pozal sie boze ; ), zam wszystko zrobilem ale mialem inny problem:
zasila sie to wszystko okolo 12V, a sygnal jak ma byc audio to musi miec tez ujemne wartowci, wiec w tym calym "przedwzmacniaczu" tam spolaryzowali tak wzm. oper. ze polowa zasilania to bylo zero - mi to cholerstwo ustrojstwo przez to nie chcialo przez ten fakt dzialac, nawet jak zadnego sygnalu nie podawalem to cos buczalo. wycialem wiec wszystko w pien :D pozostala sama kostka, elektrolity, i jeden kondensatorek przez ktory podaje sygnal ; )

w twoim przypadku radze zobaczyc ten schemat z praktycznego elektronika (na elektroda.pl byl tez) i sprawdzic czy masz wszystko tak samo, ewentualnie sprobowac zmontowac tamten schemat

-=NeoN=-
-
-
Posty: 15
Rejestracja: 2 paź 2003, o 13:02
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

to samo po raz któryś

Postautor: -=NeoN=- » 9 lut 2004, o 21:52

wątek się widze rozdrobnił, bo wszystko wyszło z problemu z kitem 2458 (patrz na forum 'kity AVT'). Otóż ja podłączałem nózke układu do napięcia 4,2 V i nic, podłączałem raz przypadkiem 12V i też nic... układ wydaje się nie dawać większej mocy jak 20W. Kondensatory testowałem w różnych konfiguracjach - aż do 20 000 - 120 000 uF. Jedyne co zaobserwowałem to że układ działa tym lepiej im większa pojemność się podłączy. Kostke mam już drugą - poprzednia również spaliła się bez ostrzeżenia. Nie wiem co jest i do tej pory nie znalazłem odpowiedzi. Schemat na elektroda.pl (subwoofer 70W) to kropka w kropke AVT2458 - i wg mnie jest na nim błąd - nóżka 16 (STAT) jest "w powietrzu" TDA1562 rzeczywiście ma wbudowaną przetwornicę, stąd napięcie kondensatorów powinno byc przynajmniej 25V i własnie ta przetwornica wydaje się działać nieprawidłowo. Sam nie wiem... Czekam na odpowiedź, układ lezy.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 46 gości