Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Stabilizator napięcia do discmana....(w samochodzie)

Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Stabilizator napięcia do discmana....(w samochodzie)

Postautor: end » 10 maja 2003, o 13:12

Witam,mam takie pytanko...
Bo w instalacji samochodowej jest 12-14V a ja mam discmana na 6V i teraz mam problem by podłączyć go bezpiecznie bez możliwości spalenia go czy przegrzania.Czy jak "puszcze" napięcie z akumulatora przez stabilizator 7805 to bedzie dobrze?..Czy potrzeba coś więcej...
Dzięki za odpowiedzi!!!
Pozdrawiam!!

Awatar użytkownika
M.Ch.
-
-
Posty: 72
Rejestracja: 30 kwie 2003, o 18:07
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: M.Ch. » 10 maja 2003, o 13:26

Witam.

Polecam LM 317 w typowej aplikacji ( oczywiście na wejściu i wyjściu 100n do masy) z uwagi na możliwość ustawienia Uwy = 6V. Resztę musisz policzyć. Z prądu znamionowego i różnicy napięć (14,5V - 6V = 8,5V) obliczysz moc traconą w stabilizatorze. Na tej podstawie dobierzesz radiatorek. W przypadku gdyby twój Discman pobierał więcej niż 1,3 A ,zamiast LM 317 daj LM 350K (obudowa TO-3). Te stabilizatory mają znacznie lepsze parametry od serii 78.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 10 maja 2003, o 13:35

Hmmm..ale wiesz...mieszkam na wiosce i ciężko mi jechać gzdieś po taki stabilizator...Mam na stanie 70805.Czy ten niewystarczy?...

Awatar użytkownika
M.Ch.
-
-
Posty: 72
Rejestracja: 30 kwie 2003, o 18:07
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: M.Ch. » 10 maja 2003, o 13:40

Cześć.

Jaki prąd pobiera discman??

Czekam przy maszynie.

Awatar użytkownika
M.Ch.
-
-
Posty: 72
Rejestracja: 30 kwie 2003, o 18:07
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: M.Ch. » 10 maja 2003, o 13:59

Cześć.
Nie zauważyłem, że zszedłeś z Forum.

Hmmm..ale wiesz...mieszkam na wiosce i ciężko mi jechać gzdieś po taki stabilizator...Mam na stanie 70805.Czy ten niewystarczy?...

Jeśli prąd obciążenia jest mniejszy od jednego ampera to pomiędzy wyprowadzenie masy stabilizatora a masę zasilania wstaw potencjoretr cermetowy w układzie rezystora nastawnego ( suwak i jedno wyprowadzenie do masy) o wartości 500R. To pozwoli na ustawienie Uwy na 6V. W przypadku małej wydajności prądowej zastosuj driver równoległy (wcześniej opisywałem na tym Forum). Pamiętaj, że zabezpieczenie nadprądowe stabilizatora nie działa na driver.

Awatar użytkownika
franyo
-
-
Posty: 30
Rejestracja: 1 maja 2003, o 21:48
Lokalizacja: Wałbrzych
Kontaktowanie:

Postautor: franyo » 10 maja 2003, o 14:14

Witam!
Najprościej chyba (pod warunkiem że I<1A,a to raczej pewne przy urządzeniach zasilanych bateryjnie) to podłącz szeregowo między środkowe wyprowadzenie stabilizatora a mase dwie zwykłe diody prostownicze, katodą do masy.Spadek napięcia na nich (1,2V) doda się do napięcia stabilizacji - da to 6,2V na wyjściu. Nic się nie stanie discmenowi - 6,2V często występuje na 4 nowych bateriach - a tak jest pewnie zasilany Twój sprzęt. I pamiętaj o kondensatorach przeciwwzbudzeniowych na wej i wyj (100nF). Na wyj. przyda się jeszcze jakiś elektrolit - np. 100uF/16V. Pozdrawiam.

katarcza
-
-
Posty: 158
Rejestracja: 29 kwie 2003, o 12:48

Postautor: katarcza » 11 maja 2003, o 00:37

Stary, spróbuj 7805. NIc się nie stanie, powinno zadziałac.

Gość

Postautor: Gość » 11 maja 2003, o 13:12

Spoko,dzięki wszystkim za dobre porady.Discman ma pobór około 120mA czy jakos tak w każdym razie nie więcej niż 22mA.To spokojnie moge podłączyć pod 7805?...

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 11 maja 2003, o 13:14

Spoko,dzięki wszystkim za dobre porady.Discman ma pobór około 120mA czy jakos tak w każdym razie nie więcej niż 220mA.To spokojnie moge podłączyć pod 7805?...
(zapomniałem sie zalogować)

Awatar użytkownika
M.Ch.
-
-
Posty: 72
Rejestracja: 30 kwie 2003, o 18:07
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: M.Ch. » 11 maja 2003, o 13:49

Witam .

Bez najmniejszego problemu. Daj tylko radiatorek bo w scalaku będziesz musiał stracić około 2W. P = 0.22A(13.5V - 5V)

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 92 gości