Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Potrzebny włączniko-wyłącznik z opóźnieniem

Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Sławek_30
-
-
Posty: 65
Rejestracja: 28 cze 2013, o 14:44
Lokalizacja: Poland, Tychy

Potrzebny włączniko-wyłącznik z opóźnieniem

Postautor: Sławek_30 » 26 paź 2016, o 15:25

Witam
Nie wiem czy dobry dział, więc proszę adminów o ewentualne przeniesienie.

Zostałem poproszony przez kolege o zrobienie pewnego układu. Dla mnie prosto byłoby użyć jakieś atmegi, ale on to potrzebuje do szkoły, a wykładowca zabronił używać mikrokontrolerów.
Układ miałby działać następująco:
Po załączeniu zasilania (tu ważne ma to być przełącznik stabilny, a nie chwilowy) układ ma z opóźnieniem (po ok. 1s.) załączyć przekaźnik także na 1 sekunde, po czym go wyłączyć. Ponowne załączenie przekaźnika ma nastąpić dopiero po ponownym załączeniu zasilania. Tyle informacji kolega otrzymał na wykładzie.

Wydaje mi się że dostał on zadanie wykonania włącznika stałego + chwilowego z opóźnieniem i automatycznym wyłączeniem.
To tak jakby włącznikiem włączyć zasilanie, a ponieważ jest on stabilny wnioskuję że można by wtedy zapalić np. żarówkę. Żarówka cały czas świeci, a po sekundzie słychać włączany przekaźnik i po kolejnej sekundzie przekaźnik się gasi. Żarówka dalej świeci, no bo przełącznik jest stabilny więc prąd cały czas gdzieś płynie. Chyba o to chodziło wykładowcy.
Ja bym użył atmegi ale skoro nie można, to trzeba to jakoś inaczej wykombinować.

Ktoś ma jakiś pomysł?

Awatar użytkownika
Jacek Bogusz
-
-
Posty: 470
Rejestracja: 12 maja 2010, o 17:37
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Potrzebny włączniko-wyłącznik z opóźnieniem

Postautor: Jacek Bogusz » 26 paź 2016, o 20:54

Tu da radę zwykły generator monostabilny. Ja zrobiłbym taki układ np. na 74123 (dwa generatory monostabilne w jednym scalaku). Zadanie trywialne - pierwszy wyzwalany zboczem opóźnia impuls, drugi - także wyzwalany zboczem - generuje impuls o czasie trwania 1 sekundy. Literatura: Pieńkos, Turczyński "Układy scalone w scalone TTL w systemach cyfrowych" oraz Łakomy, Zabrodzki "Cyfrowe układy scalone TTL". Zwłaszcza ta druga, ponieważ są w niej gotowe aplikacje. Można też na tranzystorach, na NE555, na bramkach z wejściem Schmitta, ale chyba najłatwiej na układach z serii 74121...74123.
Dodam tylko, że do realizacji urządzenia - oprócz scalaka - trzeba jeszcze jakichś 6 komponentów biernych. Całość będzie kosztowała jakąś złotówkę lub dwie (ceny detaliczne). Nie zrobisz tak taniego urządzenia na "jakimś AVRku". Uwaga! 74123 nie da się zaprogramować via ISP ;)

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Posty: 343
Rejestracja: 14 cze 2005, o 19:18
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Re: Potrzebny włączniko-wyłącznik z opóźnieniem

Postautor: r-mik » 27 paź 2016, o 19:21

(...)Uwaga! 74123 nie da się zaprogramować via ISP ;)
A po JTAG można?

Awatar użytkownika
Jacek Bogusz
-
-
Posty: 470
Rejestracja: 12 maja 2010, o 17:37
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Potrzebny włączniko-wyłącznik z opóźnieniem

Postautor: Jacek Bogusz » 27 paź 2016, o 20:26

Samego 74123 nie, ale emulator da się! :D

Awatar użytkownika
Sławek_30
-
-
Posty: 65
Rejestracja: 28 cze 2013, o 14:44
Lokalizacja: Poland, Tychy

Re: Potrzebny włączniko-wyłącznik z opóźnieniem

Postautor: Sławek_30 » 27 paź 2016, o 23:45

(...)Uwaga! 74123 nie da się zaprogramować via ISP
Zaraz, to wkońcu to jest jakiś kontroler czy nie? Bo już się pogubiłem...
Ten mój kolega otrzymał dzis maila od wykładowcy, ktory napisał że ma pokombinować na ne555.
Zastanawiam się jak na ne555 wygenerować tylko jeden impuls? Dla mnie to układ który generuje ciąg impulsów.
Nie wiem czemu jego wykładowca tak się uparł na takie rozwiązania.

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Posty: 343
Rejestracja: 14 cze 2005, o 19:18
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Re: Potrzebny włączniko-wyłącznik z opóźnieniem

Postautor: r-mik » 28 paź 2016, o 09:53

(...)Uwaga! 74123 nie da się zaprogramować via ISP
Zaraz, to wkońcu to jest jakiś kontroler czy nie? Bo już się pogubiłem...
Google.
(...) Zastanawiam się jak na ne555 wygenerować tylko jeden impuls? Dla mnie to układ który generuje ciąg impulsów.
Jeden też można.
Nie wiem czemu jego wykładowca tak się uparł na takie rozwiązania.
Cel edukacyjny.

Marian B
-
-
Posty: 189
Rejestracja: 27 sty 2008, o 16:37
Lokalizacja: Szczecinek

Re: Potrzebny włączniko-wyłącznik z opóźnieniem

Postautor: Marian B » 23 gru 2016, o 15:03

Jeden krótki impuls po pewnym czasie:
Obrazek
Odpowiednie stałe czasowe oczywiście trzeba dobrać według potrzeb.

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Posty: 343
Rejestracja: 14 cze 2005, o 19:18
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Re: Potrzebny włączniko-wyłącznik z opóźnieniem

Postautor: r-mik » 23 gru 2016, o 16:08

Zamiast wiadra RC dałbym 74xx123 + 2 * R i 2 * C.

Marian B
-
-
Posty: 189
Rejestracja: 27 sty 2008, o 16:37
Lokalizacja: Szczecinek

Re: Potrzebny włączniko-wyłącznik z opóźnieniem

Postautor: Marian B » 23 gru 2016, o 20:45

Czyli mniej więcej taki układ:
Obrazek

Jest to sterownik spryskiwaczy do reflektorów, i działa w następujący sposób.
Naciśnięcie i trzymanie przez około 2 sekundy spryskiwacza przedniej szyby spowoduje włączenie na czas około 1 sekundy pompki spryskiwacza reflektorów.
Moim zdaniem jednak jest to układ bardziej skomplikowany.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 99 gości