Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Autotalkover układ nie działa tak jak powinien

tomojer0
-
-
Posty: 8
Rejestracja: 15 kwie 2015, o 12:55

Autotalkover układ nie działa tak jak powinien

Postautor: tomojer0 » 15 kwie 2015, o 12:58

Wykonałem taki układ :
www.elektroda.pl/rtvforum/topic425566.html . Układ po uruchomieniu częściowo działa - jest regulacja czułości, poziomu wyciszenia i czasu ściszenia oraz dioda led prawidłowo miga gdy mówię do mikrofonu. Problem polega na tym że na wyjściu talkovera brak sygnału z przedwzmacniacza mikrofowego tzn. układ całkowicie reaguje na mowę i ścisza muzykę ,ale nie podaję sygnału na wyjście czego skutkiem jest to że muzyka jest tylko wyciszana ale mnie nie słychać.

tomojer0
-
-
Posty: 8
Rejestracja: 15 kwie 2015, o 12:55

Re: Autotalkover układ nie działa tak jak powinien

Postautor: tomojer0 » 15 kwie 2015, o 13:02

Słychać ale bardzo bardzo cicho.

Awatar użytkownika
matiz
-
-
Posty: 324
Rejestracja: 1 kwie 2007, o 22:03
Lokalizacja: nagrywamy.com
Kontaktowanie:

Re: Autotalkover układ nie działa tak jak powinien

Postautor: matiz » 15 kwie 2015, o 14:57

I tak to ma działać, to jest tylko część duckera, sygnał z mikrofonu idzie swoim torem.

tomojer0
-
-
Posty: 8
Rejestracja: 15 kwie 2015, o 12:55

Re: Autotalkover układ nie działa tak jak powinien

Postautor: tomojer0 » 15 kwie 2015, o 15:10

To chcesz
Słychać ale bardzo bardzo cicho.
I tak to ma działać, to jest tylko część duckera, sygnał z mikrofonu idzie swoim torem.
I tak to ma działać, to jest tylko część duckera, sygnał z mikrofonu idzie swoim torem.
Chcesz mi powiedzieć że układ tak działa że na wyjściu talkovera będzie tylko sciszał muzykę i nie będzie tam mojego głosu ?

tomojer0
-
-
Posty: 8
Rejestracja: 15 kwie 2015, o 12:55

Re: Autotalkover układ nie działa tak jak powinien

Postautor: tomojer0 » 15 kwie 2015, o 15:22

Czyli tor podkładu muzycznego to jedno a sygnał z przedwzmacniacza to drugie. A jak to zsumować bez miksera ?

Awatar użytkownika
matiz
-
-
Posty: 324
Rejestracja: 1 kwie 2007, o 22:03
Lokalizacja: nagrywamy.com
Kontaktowanie:

Re: Autotalkover układ nie działa tak jak powinien

Postautor: matiz » 15 kwie 2015, o 17:31

"układ jest przydatnym rozwiązaniem do wmontowania w każdy mixer audio"

To jest po prostu dodatek do miksera...

tomojer0
-
-
Posty: 8
Rejestracja: 15 kwie 2015, o 12:55

Re: Autotalkover układ nie działa tak jak powinien

Postautor: tomojer0 » 15 kwie 2015, o 18:07

Mam przedwzmacniacz mikrofonowy i ten talkover. Czy da radę dorobić jakiś układ żeby to działało tak jak ja myślałem na początku, czy jednak nie obędzie się bez miksera ?

tomojer0
-
-
Posty: 8
Rejestracja: 15 kwie 2015, o 12:55

Re: Autotalkover układ nie działa tak jak powinien

Postautor: tomojer0 » 15 kwie 2015, o 18:27

A może jakiś pasywny 2 kanałowy mikser by zrobić ? Na jedno wejście liniowe miksera pójdzie wyjście talkovera, a na drugie wejście liniowe - wyjście z przedwzmacniacza i na wyjściu miksera będzie zsumowany sygnał z obu wyjść. Będzie takie coś działało ? Macie może jakiś schemat bo się nie mogę doszukać ?

Awatar użytkownika
matiz
-
-
Posty: 324
Rejestracja: 1 kwie 2007, o 22:03
Lokalizacja: nagrywamy.com
Kontaktowanie:

Re: Autotalkover układ nie działa tak jak powinien

Postautor: matiz » 15 kwie 2015, o 21:58

Jasne, pasywny mikser to oporniki ;)
Na przykład coś takiego:

Obrazek

Taki "mikser" tłumi sygnał conajmniej 6dB, ma trochę dużą impedancję wyjściową (krótkie i dobre kable) poza tym oczywiście na wyjściu tego duckera z elektrody nie może być 0,22uF/10k, bo to jest filtr o częstotliwości 70Hz - no, chyba, że ktoś chce, ale raczej conajmniej 1uF ;)

tomojer0
-
-
Posty: 8
Rejestracja: 15 kwie 2015, o 12:55

Re: Autotalkover układ nie działa tak jak powinien

Postautor: tomojer0 » 16 kwie 2015, o 13:09

Zobaczę jak to działa.

tomojer0
-
-
Posty: 8
Rejestracja: 15 kwie 2015, o 12:55

Re: Autotalkover układ nie działa tak jak powinien

Postautor: tomojer0 » 16 kwie 2015, o 17:16

Dziękuje Matiz ! Działa jak trzeba.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 36 gości