Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Jak podłaczyć miliwoltomierz ze wspolną masą do układu -+5v

Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Jak podłaczyć miliwoltomierz ze wspolną masą do układu -

Postautor: rafal.220 » 10 gru 2014, o 22:34

Trochę ciebie nie rozumiem.
Starasz się zaoszczędzić na na przetwornicach, tylko w jakim celu ? Ja rozumiem biznes, ale nie aż do takiego stopnia. Co to są za przetwornice, bo osobiście jakie bym nie kupował, to mają odseparowaną masę..

Czy to są przetwornice do zasilania np. LED ?

Awatar użytkownika
magikjl
-
-
Posty: 145
Rejestracja: 4 lis 2012, o 12:53

Re: Jak podłaczyć miliwoltomierz ze wspolną masą do układu -

Postautor: magikjl » 11 gru 2014, o 05:05

To prawdopodobnie stabilizatory PWM, mogą chodzić w trybie stepdown i stepup, w zależności od wykonania. Różnica w cenie to około 25 zł na tle całego układu, więc jeden uszkodzony miernik albo przetwornica i już będziesz miał swoje izolowane przetwornice "w cenie"

porlock
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 lis 2014, o 10:55

Re: Jak podłaczyć miliwoltomierz ze wspolną masą do układu -

Postautor: porlock » 11 gru 2014, o 17:22

To są chińskie przetwornice z allegro cena 5 zł

http://allegro.pl/przetwornica-step-up- ... 42568.html

Nie będę już kombinował zamówiłem izolowaną jedną.. przez nią sobie podłącze miernik..

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Jak podłaczyć miliwoltomierz ze wspolną masą do układu -

Postautor: rafal.220 » 11 gru 2014, o 17:55

Podłącz miernik do tej przetwornicy która posiada największą moc. Czyli usytuuj ją w roli źródła +5V.

porlock
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 lis 2014, o 10:55

Re: Jak podłaczyć miliwoltomierz ze wspolną masą do układu -

Postautor: porlock » 11 gru 2014, o 20:24

Nie bardzo rozumiem :(
Po prostu podłącze miernik do tej izolowanej i problemy znikną.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Jak podłaczyć miliwoltomierz ze wspolną masą do układu -

Postautor: rafal.220 » 11 gru 2014, o 21:50

Nie bardzo rozumiem
Po prostu podłącze miernik do tej izolowanej i problemy znikną.
Ten miernik pobiera trochę prądu, a ta przetwornica "nie izolowana" ma sporą wydajność.
Nie wiem o jakich parametrach zamówiłeś przetwornicę izolowaną, aczkolwiek w roli źródła -5V powinna wystarczyć do zasilenia wzmacniaczy operacyjnych + niewielka elektronika.

porlock
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 lis 2014, o 10:55

Re: Jak podłaczyć miliwoltomierz ze wspolną masą do układu -

Postautor: porlock » 14 gru 2014, o 02:37

No niestety te przetwornice nie występują w zakresach napięć wejściowych takich aby było to możliwe przy 2 bateriach AA.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Jak podłaczyć miliwoltomierz ze wspolną masą do układu -

Postautor: rafal.220 » 14 gru 2014, o 20:51

Ale występują w formie separatorów galwanicznych z 5V na 5V Przetwornicą nie izolowaną możesz zasilić miernik oraz drugą przetwornicę izolowaną tworzącą z tą nie izolowaną źródło napięcia symetrycznego.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 124 gości