Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Jak podłaczyć miliwoltomierz ze wspolną masą do układu -+5v

Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy

porlock
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 lis 2014, o 10:55

Jak podłaczyć miliwoltomierz ze wspolną masą do układu -+5v

Postautor: porlock » 4 gru 2014, o 21:19

Jak wspomniałem na forum buduje układ Phmetru wg tego schematu

http://damien.douxchamps.net/elec/ph_me ... ematic.png

Chce go zasilać z 2 baterii AA przez 2 przetwornice stepUp a na wyjściu podłącze miliwoltomierz, zakupiłem już nawet takowy.

http://www.darel.elektroda.eu/index_pliki/M710714.pdf

Kombinowałem sobie ze dam trzecią przetwornice stepDown z która z napięcia miedzy "+" a "-" tzn. 10V zrobi mi 5V, po to żeby wyświetlacz rozładowywał 2 baterie równomiernie.

W opisie aukcji z miliwoltomierzem niby było napisane ze można mierzyć napięcie niezależnie od układu zasilania, ale jednak nie do końca, po dokładniejszym doczytaniu okazało się masa obwodu zasilającego musi być zwarta z masą obwodu pomiarowego, tyle ze u mnie te 2 masy maja różnicę potencjałów 5V i za cholerę nie wiem jak to podłączyć :(

Awatar użytkownika
magikjl
-
-
Posty: 145
Rejestracja: 4 lis 2012, o 12:53

Re: Jak podłaczyć miliwoltomierz ze wspolną masą do układu -

Postautor: magikjl » 4 gru 2014, o 21:55

Jeśli będziesz miał 2 oddzielne przetwornice stepup to nie ma problemu, podłącz po prostu w miejsce miernika GND-Uout, jeśli chcesz stosować jeszcze trzecią, to układ się bardzo skomplikuje i przestanie być ekonomiczny.

porlock
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 lis 2014, o 10:55

Re: Jak podłaczyć miliwoltomierz ze wspolną masą do układu -

Postautor: porlock » 4 gru 2014, o 22:04

Przetwornice są połączone szeregowo, GND jest "miedzy nimi" bo układ wymaga +-5V symetrycznie, a jak podłącze jak mówisz to miernik będzie "ciągnął" tylko z jednej baterii (przez jedna przetwornicę).. a chodzi oto żeby rozładowywać obie równomiernie.

porlock
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 lis 2014, o 10:55

Re: Jak podłaczyć miliwoltomierz ze wspolną masą do układu -

Postautor: porlock » 4 gru 2014, o 23:36

Wykoncypowałem coś takiego, piny woltomierza 4-2 to zasilanie, 3-1 pomiar.

Oczywiście jakieś tam milwolty się pojawią miedzy masami ale pomijanie małe, czy to w ogolę ma sens czy wszystko wybuchnie ?
Załączniki
cos.png
cos.png (5.78 KiB) Przejrzano 6948 razy

Awatar użytkownika
magikjl
-
-
Posty: 145
Rejestracja: 4 lis 2012, o 12:53

Re: Jak podłaczyć miliwoltomierz ze wspolną masą do układu -

Postautor: magikjl » 8 gru 2014, o 08:11

Jeśli wejścia przetwornic i wyjścia są odseparowane galwanicznie, śmiało możesz podpiąć masę bezpośrednio. Zamiast R2 - zwarcie a R1 wyjąć całkiem. Jeśli przetwornice nie są separowane, to ten myk może nie przejść. Wybuchnąć nie wybuchnie.

porlock
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 lis 2014, o 10:55

Re: Jak podłaczyć miliwoltomierz ze wspolną masą do układu -

Postautor: porlock » 8 gru 2014, o 09:57

Jak by były odseparowane to bym mógł zewrzeć je bez rezystorów bo nie było by miedzy nimi napięcia, no ale nie są.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Jak podłaczyć miliwoltomierz ze wspolną masą do układu -

Postautor: rafal.220 » 8 gru 2014, o 21:49

Witam
Skoro masz podane napisane zasilania od -4,9V do 5,9V, to co za problem wpiąć to do źródła zasilania 10V ? Będzie tylko większy pobór prądu. (Domyślam się iż podano napięcie zasilania względem masy pomiarowej. Nie wnikam w szczegóły)

Co do separacji przetwornic, to masz je odseparowane, ponieważ korzystasz z niezależnych źródeł zasilania.

tg3a
-
-
Posty: 243
Rejestracja: 26 maja 2008, o 19:46
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak podłaczyć miliwoltomierz ze wspolną masą do układu -

Postautor: tg3a » 8 gru 2014, o 22:53

Witam.
Witam
Skoro masz podane napisane zasilania od -4,9V do 5,9V, to co za problem wpiąć to do źródła zasilania 10V ? Będzie tylko większy pobór prądu. (Domyślam się iż podano napięcie zasilania względem masy pomiarowej. Nie wnikam w szczegóły)

Co do separacji przetwornic, to masz je odseparowane, ponieważ korzystasz z niezależnych źródeł zasilania.
Co do pierwszej rady, mam nadzieję, że chodziło Ci o podłączenie przez jakiś stabilizator redukujący napięcie, ale nie należy zostawiać takich niedomówień, bo gdyby pytający zastosował tę radę dosłownie...
Trzecia przetwornica jest zasilana z wyjścia dwóch pierwszych, połączonych szeregowo, więc gdzie tu niezależność źródeł zasilania?
Ponadto tu chodzi o to, że w przetwornicy "step down" (zwanej też "buck") minus wejścia i minus wyjścia (zaciski 3 i 4 na rysunku porlocka) są ze sobą połączone (o ile jest to przetwornica napięć dodatnich).

porlock
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 lis 2014, o 10:55

Re: Jak podłaczyć miliwoltomierz ze wspolną masą do układu -

Postautor: porlock » 8 gru 2014, o 23:26

No własnie odpowiedz Rafała jest hmm jakaś nie ten teges :(

tg3a: tak to jest przetwornica step down i jest dokładnie jak piszesz.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Jak podłaczyć miliwoltomierz ze wspolną masą do układu -

Postautor: rafal.220 » 9 gru 2014, o 13:28

Trzecia przetwornica jest zasilana z wyjścia dwóch pierwszych, połączonych szeregowo, więc gdzie tu niezależność źródeł zasilania?
Co do źródeł zasilania, to miałem na myśli ogniwa zasilające, czyli galwanizację przetwornic. Strona wtórna mnie nie interesuje, ponieważ autor własnowolnie dokonał owego połączenia.
Dla mnie istotny jest konkretny fakt w opisie tego wskaźnika. "od -4,9V do 5,9V" Czyli teoretycznie powinien pracować na 10V, a to oznacza iż powinna być możliwość sprzężenia "gorącej masy" z zerem pomiarowym.

Nie miałem do czynienia z tym typem wskaźnika, ale uważam że coś bym tam wykombinował. (na odległość trudno jest co kolwiek podpowiedzieć)

porlock
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 lis 2014, o 10:55

Re: Jak podłaczyć miliwoltomierz ze wspolną masą do układu -

Postautor: porlock » 9 gru 2014, o 22:54

Oj kolego :) w karcie katalogowej to jest myślnik a nie minus ..
Napięcie zasilania – 4,9V do 5,9V DC.
Pobór prądu max – 60mA do 120mA. Zależy od koloru wyświetlaczy i napięcia zasilania
Tak można sądzić po pozycji niżej, ja nie widziałem nigdy żeby miernik miał ujemny pobór prądu :)

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Jak podłaczyć miliwoltomierz ze wspolną masą do układu -

Postautor: rafal.220 » 10 gru 2014, o 15:55

Tak można sądzić po pozycji niżej, ja nie widziałem nigdy żeby miernik miał ujemny pobór prądu
W takim razie bardzo zły opis... Brak słów.
To dziwne że nie widziałeś ujemnego poboru prądu.. Wszystko zależy do jakiego punktu się odnosisz. W układach z "gorącą masą" można mówić o dodatnich oraz ujemnych potencjałach, a tym samym prądach.
Tj. napisałem wyżej... Nie posiadam tego miernika, jednak nie ukrywam iż coś bym tam wykombinował.
Kombinowałem sobie ze dam trzecią przetwornice stepDown z która z napięcia miedzy "+" a "-" tzn. 10V zrobi mi 5V, po to żeby wyświetlacz rozładowywał 2 baterie równomiernie.
To podłącz te przetwornice równolegle wraz z ogniwami po stronie pierwotnej, i nie kombinuj z trzecią, albo kup przetwornicę 2 X 5V po stronie wtórnej.

porlock
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 lis 2014, o 10:55

Re: Jak podłaczyć miliwoltomierz ze wspolną masą do układu -

Postautor: porlock » 10 gru 2014, o 17:13

Niezależnie od potencjału prąd nie może być ujemny, to fizycznie niemożliwe, kierunek przepływu jest zależny od potencjału, ale sam prąd jest bezwzględną wartością dodatnią, podanie w karcie katalogowej dla woltomierza ujemnego poboru prądu było by co najmniej dziwne.

To podłącz te przetwornice równolegle wraz z ogniwami po stronie pierwotnej, i nie kombinuj z trzecią, albo kup przetwornicę 2 X 5V po stronie wtórnej.
Nie bardzo rozumiem :(

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Jak podłaczyć miliwoltomierz ze wspolną masą do układu -

Postautor: rafal.220 » 10 gru 2014, o 17:43

Niezależnie od potencjału prąd nie może być ujemny, to fizycznie niemożliwe, kierunek przepływu jest zależny od potencjału, ale sam prąd jest bezwzględną wartością dodatnią, podanie w karcie katalogowej dla woltomierza ujemnego poboru prądu było by co najmniej dziwne.
Zgadza się, ale jeżeli jest to przyrząd pomiarowy, a co ważne odnosisz się do zasilania przy wspólnym punkcie masy, to owe wartości mogą być dodatnie bądź ujemne w zależności od polaryzacji wejścia pomiarowego... (W przyrządach pomiarowych punktem odniesienia jest zwrot oraz wartość potencjału mierzonego bez względu na jednakowy kierunek prądu zasilającego przyrząd.)
Nie bardzo rozumiem
Może to w czymś coś pomoże:
Obrazek

porlock
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 lis 2014, o 10:55

Re: Jak podłaczyć miliwoltomierz ze wspolną masą do układu -

Postautor: porlock » 10 gru 2014, o 18:42

Nie no tak to się nie da, żeby taka sztuczka była możliwa jedna z przetwornic step UP powinna być z inwertem lub obie powinny być z separacją wyjścia, na Twoim schemacie jest zwarcie miedzy + a - na 2giej przetwornicy..

Obrazek

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Jak podłaczyć miliwoltomierz ze wspolną masą do układu -

Postautor: rafal.220 » 10 gru 2014, o 18:56

Nie wiem jakie nabyłeś przetwornice...
Ja bynajmniej z takim łączeniem nie miałem żadnych problemów.

Czy to są stabilizowane powielacze napięcia ?

Awatar użytkownika
magikjl
-
-
Posty: 145
Rejestracja: 4 lis 2012, o 12:53

Re: Jak podłaczyć miliwoltomierz ze wspolną masą do układu -

Postautor: magikjl » 10 gru 2014, o 18:59

Zastosuj coś takiego i będzie z głowy
http://www.tme.eu/pl/Document/ecc45a2bc ... IES-EN.pdf
te są izolowane

porlock
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 lis 2014, o 10:55

Re: Jak podłaczyć miliwoltomierz ze wspolną masą do układu -

Postautor: porlock » 10 gru 2014, o 19:26

Rafał, połączyłem jak pisałeś, i doświadczalnie sprawdziłem ze jest zwarcie na 2giej przetwornicy.

magikjl tak wiem widziałem je już, mają jedną wadę, są drogie są 20-30 zł za sztukę :-(

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Jak podłaczyć miliwoltomierz ze wspolną masą do układu -

Postautor: rafal.220 » 10 gru 2014, o 19:43

Rafał, połączyłem jak pisałeś, i doświadczalnie sprawdziłem ze jest zwarcie na 2giej przetwornicy.
Czy te przetwornice mają wspólną masę po stronie wtórno- pierwotnej ?

porlock
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 lis 2014, o 10:55

Re: Jak podłaczyć miliwoltomierz ze wspolną masą do układu -

Postautor: porlock » 10 gru 2014, o 22:16

No tak juz pisalem ze nie są izolowane, nawet zaznaczylem Ci to na Twoim schemacie.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 145 gości