Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Jak wytłumić zakłócenia na wyjściu elektrody PH

Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy

porlock
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 lis 2014, o 10:55

Jak wytłumić zakłócenia na wyjściu elektrody PH

Postautor: porlock » 12 lis 2014, o 11:03

Cześć kupiłem phmetr z Conrada model Voltcraft-pH-100-ATC

Pomiary w zlewkach i stojącej wodzie są stabilne aczkolwiek gdy próbuje użyć go w wodzie płynącej powstaje dużo zakłóceń, pomiar skacze i nie może się ustabilizować.

Sonda PH to małe ogniwo o rezystancji 100...200 MΩ, podaje 0mV zazwyczaj w PH7.
W PH mniejszym od 7 napięcie spada a w większym rośnie, zakres pracy to jakieś -+400mv.

O ile dobrze rozumiem schematy PH metrów które widziałem w swoim życiu na stabilność pomiaru co za tym idzie rozwiązanie mojego problemu wpłynąć by mogło dołożenie pojemności miedzy sygnałem a masą na elektrodzie. Chciałbym wstawić tam kondensator 10n foliowy, dobrze kombinuje ?

Mam też inny PH-metr złożony na wzmacniaczach operacyjnych gdzie na wejściu elektrody jest własnie kondensator 10n i na nim problem nie występuje. Przy czym w wodzie stojące obydwa mierzą niemal identycznie.

Awatar użytkownika
magikjl
-
-
Posty: 145
Rejestracja: 4 lis 2012, o 12:53

Re: Jak wytłumić zakłócenia na wyjściu elektrody PH

Postautor: magikjl » 12 lis 2014, o 15:44

Dobrze kombinujesz, kondensatorek musi być dobrej jakości, a jak już słaby to na jak najwyższe napięcie. Przy bardzo małych ilościowo próbkach kondensator będzie wprowadzał błąd, przy dużych próbkach, tak jak w płynącej wodzie, czy w zlewce, nie powinien na nic wpływać w znaczącym stopniu, ewentualnie wydłuży się czas pomiaru.
Pozdrawiam

porlock
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 lis 2014, o 10:55

Re: Jak wytłumić zakłócenia na wyjściu elektrody PH

Postautor: porlock » 12 lis 2014, o 16:41

Dzieki, a jaki kondensator bys polecił ?

Awatar użytkownika
magikjl
-
-
Posty: 145
Rejestracja: 4 lis 2012, o 12:53

Re: Jak wytłumić zakłócenia na wyjściu elektrody PH

Postautor: magikjl » 12 lis 2014, o 21:59

http://www.tme.eu/pl/details/b32529c310 ... tht/epcos/#

Taki powinien być OK
Generalnie poliestrowe - bardzo wysoka impedancja i świetne do przebiegów o niewielkich zmianach w czasie.

Na początek jaki nie wsadzisz, taki będzie dobry, ale jeśli będziesz chciał pociechy z przyrządu na lata i dobrej stabilności w czasie to taki jak powyżej.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Jak wytłumić zakłócenia na wyjściu elektrody PH

Postautor: rafal.220 » 12 lis 2014, o 23:03

Osobiście poszukałbym dobrego kondensatora próżniowego.

porlock
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 lis 2014, o 10:55

Re: Jak wytłumić zakłócenia na wyjściu elektrody PH

Postautor: porlock » 13 lis 2014, o 00:39

Ja myślałem bardziej o czymś mniej egzotycznym jak np polipropylenowe albo poliestrowe, które lepsze w tym wypadku no i dlaczego :?

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Jak wytłumić zakłócenia na wyjściu elektrody PH

Postautor: rafal.220 » 13 lis 2014, o 11:25

Twierdzisz, że twoja sonda posiada rezystancję od 100 - 200M to sporo. Im mniejsza upływność tym lepiej, a tym samym im większe napięcie znamionowe kondensatora, tym lepiej. Osobiście w sprawach sąd współczynnika PH za wiele ci nie podpowiem, bo jeżeli nawet miał bym kupować taką sondę, to wybrał bym model ze scalonym wzmacniaczem, oraz cyfrową korekcją odchyłek wynikających z czasowego zużycia elementu pomiarowego.

porlock
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 lis 2014, o 10:55

Re: Jak wytłumić zakłócenia na wyjściu elektrody PH

Postautor: porlock » 13 lis 2014, o 15:03

Nie ma takich modeli :) i generalnie sondy pH są absurdalnie drogie.
Ja jednak pozostane przy wyborze kondensatora.

Chyba zdecyduje się na polipropylenowy dedykowany do ukladow przeciw przeciwzakłocenowych. No chyba ze polecicie cos innego :-)

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Jak wytłumić zakłócenia na wyjściu elektrody PH

Postautor: rafal.220 » 13 lis 2014, o 18:12

To prawda że sondy współczynnika pH są dość drogie. Do tego sondę można łatwo uszkodzić w czasie procesu samego oczyszczania o ile użytkownik nie posiada odpowiedniej wiedzy wynikającej z tego zakresu...
Co do produktów, to nie chcę reklamować firmy... Oprócz informacji które zamieściłem wyżej pragnę dodatkowo nadmienić iż owe sondy są produkowane w wersji umożliwiającej bezprzewodową komunikację.. (profesjonalne sondy współczynnika pH są wyposażone w elektronikę zamieszczoną możliwie najbliżej elektrody referencyjnej.)

porlock
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 lis 2014, o 10:55

Re: Jak wytłumić zakłócenia na wyjściu elektrody PH

Postautor: porlock » 13 lis 2014, o 18:29

Rafał wszystko co piszesz jest oczywiście słuszne tyle ze nowej sondy nie kupie, do moich 100% amatorskich zastosowań wystarczy ta którą mam, skoki napięcia na niej nie są spowodowane jej wadą tylko konstrukcją miernika która nie zakładała pomiarów w cieczach w ruchu. Nowego miernika też nie kupie bo kupiłem już ten, a tani nie był, inne są tylko droższe.
Chodzi o dobranie kondensatora .. nie wybranie nowej sondy czy miernika.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Jak wytłumić zakłócenia na wyjściu elektrody PH

Postautor: rafal.220 » 13 lis 2014, o 19:11

W takiej sytuacji nie jestem w stanie udzielić wystarczających informacji. Jeżeli to jest sonda o takiej rezystancji o jakiej wspomniałeś, to jakość połączeń stykowych, kabel przyłączeniowy.. Dosłownie wszystko może być przyczyną nieprawidłowego pomiaru.. (nawet tel. komórkowy który możesz posiadać)

Adam Tatuś
-
-
Posty: 38
Rejestracja: 22 cze 2011, o 07:46

Re: Jak wytłumić zakłócenia na wyjściu elektrody PH

Postautor: Adam Tatuś » 13 lis 2014, o 19:39

W takiej sytuacji nie jestem w stanie udzielić wystarczających informacji.
A to jakaś nowość?
W sieci znalazłem coś podobnego do Twoich odpowiedzi:
Sent.png
należy wybrać po jednej pozycji z dowolnego wiersza i odzytac po kolei, tak bez wiedzy można pisać elaborat o niczym, ale za to jak mądrze brzmi...
Wujku złota rada.

porlock
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 lis 2014, o 10:55

Re: Jak wytłumić zakłócenia na wyjściu elektrody PH

Postautor: porlock » 13 lis 2014, o 19:46

Heuheuh :) dobre :D

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Jak wytłumić zakłócenia na wyjściu elektrody PH

Postautor: rafal.220 » 14 lis 2014, o 15:27

A to jakaś nowość?
W sieci znalazłem coś podobnego do Twoich odpowiedzi:
Jak byś tego nie czytał, to otrzymujesz masło maślane... Firma jest na tyle znana, że chyba nie ma potrzeby robienia publicznej reklamy, ponieważ oni posiadają bardzo duży zakres w dziedzinie wdrążania nowych rozwiązań w całym zakresie technologi pomiarowej i nie tylko. (Pragnąłem tylko naprowadzić, co nie oznacza iż piszę o niczym)

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot], Google [Bot] i 107 gości