Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Połączenie dwóch wyjść w transformatorze

DarkMan1
-
-
Posty: 24
Rejestracja: 31 paź 2014, o 21:36

Połączenie dwóch wyjść w transformatorze

Postautor: DarkMan1 » 2 lis 2014, o 21:34

Witajcie,
mam pytanie odnośnie połączenia wyjść w transformatorze.
W przypadku trafienia na transformator sieciowy 220V/ 2x12V gdzie na wyjściu będę mieć dwa kabelki 12V oraz dwa 0V, czy dozwolone jest bym te "zera" połączył ze sobą jak na załączonym rysunku?
Załączniki
tra.png
tra.png (1.12 KiB) Przejrzano 8922 razy

Awatar użytkownika
MatyAS
-
-
Posty: 396
Rejestracja: 18 kwie 2007, o 21:37
Lokalizacja: warszawa
Kontaktowanie:

Re: Połączenie dwóch wyjść w transformatorze

Postautor: MatyAS » 3 lis 2014, o 16:14

Możesz oczywiście łączyć ze sobą wtórne uzwojenia, ale szeregowo - zachowując zasadę, żeby połączyć koniec jednego uzwojenia z początkiem drugiego.
Nie masz się czego bać - nawet jeśli pomylisz się z jednym z uzwojeń i podłączysz odwrotnie (początek z początkiem, lub koniec z końcem) nie stanie się nic - poza brakiem napięcia na wyjściu (mierz miernikiem bez podłączania obciążenia). Napięcia się wtedy po prostu zniosą. Jeśli masz więc dwa uzwojenia po 12V~ każde - otrzymasz albo 24V~ (przy poprawnym połączeniu), albo 0 lub blisko "0", gdy się pomylisz. Oczywiście mierząc na skrajnych (nie połączonych) przewodach.
W kwestii formalnej - na rysunku powyżej jest błąd. Pomiędzy zwartymi wyprowadzeniami jest narysowane uzwojenie - tak oczywiście być nie może.

DarkMan1
-
-
Posty: 24
Rejestracja: 31 paź 2014, o 21:36

Re: Połączenie dwóch wyjść w transformatorze

Postautor: DarkMan1 » 3 lis 2014, o 19:13

Dzięki za odpowiedź.
Pytanie już bardziej teoretyczne - co w przypadku połączenia szeregowo dwóch fizycznych transformatorów szeregowo. Jak to się ma do strat mocy czy współpracy gdyby oba były równych mocy?

Faktycznie, też popełniłem błąd na rysunku. Dzięki za zwrócenie uwagi :)

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Połączenie dwóch wyjść w transformatorze

Postautor: rafal.220 » 3 lis 2014, o 21:49

Jeżeli trafo będą równej mocy to jest ok. Straty mocy będą większe albo podobne. (wszystko zależy od materiału rdzenia)

DarkMan1
-
-
Posty: 24
Rejestracja: 31 paź 2014, o 21:36

Re: Połączenie dwóch wyjść w transformatorze

Postautor: DarkMan1 » 3 lis 2014, o 22:04

Czyli traf różnej mocy absolutnie nie można łączyć?

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Połączenie dwóch wyjść w transformatorze

Postautor: rafal.220 » 3 lis 2014, o 22:21

Czyli traf różnej mocy absolutnie nie można łączyć?
Można łączyć, ale trzeba uważać aby nie przeciążyć tego o najmniejszej mocy.

DarkMan1
-
-
Posty: 24
Rejestracja: 31 paź 2014, o 21:36

Re: Połączenie dwóch wyjść w transformatorze

Postautor: DarkMan1 » 3 lis 2014, o 22:44

Nie przeciążyć, znaczy nie dopuścić do tego by moc pobierana nie była większa niż moc mniejszego trafa, zgadza się?

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Połączenie dwóch wyjść w transformatorze

Postautor: rafal.220 » 4 lis 2014, o 11:45

Najlepiej odnosić się do mocy biernej, a więc sugeruj się dopuszczalnym prądem znamionowym. O ile uzwojenia wtórne transformatorów będą łączone szeregowo - posobnie, to prąd płynący przez nie będzie jednakowy. (nie przekraczaj wartości prądu jaki opisano na tabliczce znamionowej transformatorów)

Awatar użytkownika
magikjl
-
-
Posty: 145
Rejestracja: 4 lis 2012, o 12:53

Re: Połączenie dwóch wyjść w transformatorze

Postautor: magikjl » 4 lis 2014, o 17:04

Nie ma co się odnosić do mocy biernej, co najwyżej do pozornej, ale to też bzdura - wszystko zależy od podłączenia. Ogólna zasada jest taka, że możemy łączyć transformatory szeregowo, ale tylko uzwojeniami wtórnymi, chyba że wszystkie trafa w połączeniu są dokładnie takie same. Z mocą układu transformatorów też nie jest łatwo i oczywiście. Należy najpierw sprawdzić jaki najmniejszy prąd może płynąć przez układ uzwojeń - taki jak transformatora z najmniejszym prądem uzwojenia wtórnego, wcale to nie znaczy że ten transformator będzie najmniejszy ze wszystkich. Moc jest bowiem w dużym skrócie iloczynem napięcia uzwojenia wtórnego i maksymalnego prądu obciążenia tego uzwojenia. Połączenie kilku transformatorów w szereg uzwojeniami wtórnymi, zakładając, że ich napięcia się dodają, będzie miało w sumie moc ( w przykładzie dla 3 transformatorów) P=(U1+U2+U3)*I, gdzie U1 napięcie wtórne trafa nr 1, U2, trafa nr 2, U3 trafa nr 3, a I będzie równe prądowi uzwojenia o najmniejszej wydajności prądowej. Obliczenie w inny sposób i obciążenie większą mocą, spowoduje uszkodzenie transformatora z najsłabszym prądowo uzwojeniem.
Transformatory można też łączyć równolegle, ale warunkiem ich poprawnego działania są identyczne parametry - moc, typ rdzenia, napięcia. Napięci muszą się zgadzać co do milivoltów, w przeciwnym wypadku będą płynęły prądy wyrównawcze, będą grzały transformatory i to może doprowadzić do ich uszkodzenia.
Jeżeli znów chce się łączyć transformatory w szereg uzwojeniami pierwotnymi i wtórnymi jednocześnie, to trzeba uważać na kilka bardzo ważnych elementów:
1. Identyczne transformatory
2. Muszą być połączone przynajmniej po stronie pierwotnej koniec pierwszego w początkiem następnego, szczególnie jeśli będą blisko siebie umieszczone
3. Suma napięć po stronie pierwotnej powinna być równa lub większa niż napięcie zasilania
4. Jeśli napięcie wyjściowe ma być wyższe niż zasilania, należy koniecznie zadbać o izolację, jeśli napięcie przekracza 500V, trzeba zachowywać minimalne odstępy między przewodami większe niż 2 mm na każde 500V.
5. Należy być bardzo ostrożnym, jeśli napięcie przekracza 60V, ponieważ w transformatorach sieciowych można z łatwością uzyskać relatywnie duże prądy, które mogą porazić lub nawet doprowadzić do śmierci!

Mam nadzieję że pomogłem
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Połączenie dwóch wyjść w transformatorze

Postautor: rafal.220 » 4 lis 2014, o 20:20

Nie ma co się odnosić do mocy biernej, co najwyżej do pozornej, ale to też bzdura
Autor tematu wspomniał o szeregowym łączeniu wtórnych uzwojeń, a więc sugerowanie się mocą pozorną nie jest bzdurą.
Moc bierna wydziela sporo ciepła. Warto dla niej określać wszelkie spadki napięć.
Transformatory można też łączyć równolegle, ale warunkiem ich poprawnego działania są identyczne parametry - moc, typ rdzenia, napięcia. Napięci muszą się zgadzać co do milivoltów, w przeciwnym wypadku będą płynęły prądy wyrównawcze, będą grzały
Nie przesadzaj z tymi "miliwoltami" ...
Moc też nie musi być równa...

DarkMan1
-
-
Posty: 24
Rejestracja: 31 paź 2014, o 21:36

Re: Połączenie dwóch wyjść w transformatorze

Postautor: DarkMan1 » 5 lis 2014, o 11:43

Żebyśmy się dobrze zrozumieli... Mowa cały czas o jednym transformatorze.
2x12V. Tak by mieć jedno "zero" i dwa wyjścia po 12V. Zgadza się?

Jak już mowa o łączeniu transformatorów... Czy dozwolone jest takie połączenie jak na rysunku niżej?
Załączniki
TRA.png
TRA.png (2.02 KiB) Przejrzano 8805 razy

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Połączenie dwóch wyjść w transformatorze

Postautor: rafal.220 » 5 lis 2014, o 12:26

To co przedstawiłeś, to jest czysta bzdura.
Szczęściem w nieszczęściu jest fakt, że przynajmniej nie będzie dymu. Ale tu też dużo zależy od tego jakie tam zastosujesz diody.

DarkMan1
-
-
Posty: 24
Rejestracja: 31 paź 2014, o 21:36

Re: Połączenie dwóch wyjść w transformatorze

Postautor: DarkMan1 » 5 lis 2014, o 14:00

Na chwilę obecną widzę błąd w tym, że jak chciałbym dać takowe diody to tylko na jednej gałęzi z jednego transformatora. Po poprawce patrząc od góry na ten rysunek, diody byłyby na 1 i 3 gałęzi.
Zamysł jest taki: działa pierwszy transformator - drugi absolutnie nic nie ma na wyjściu. Gdy działa drugi - pierwszy nie ma nic na wyjściu.
Chodziło mi o to, żeby prąd wtedy płynął tylko w jedną stronę i nie wchodził np. z uzwojenia wtórnego jednego trafa na drugie wtórne drugiego transformatora.
Diody jakie chciałbym wtedy zastosować to diody zabezpieczające jednokierunkowe np. na 10-12A.

Czy jest w ogóle taka opcja by mieć jedno wyjście pospolicie napiszę "gniazdko", które w zależności od wybrania opcji dawałoby 230V z jednego albo drugiego transformatora?

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Połączenie dwóch wyjść w transformatorze

Postautor: rafal.220 » 5 lis 2014, o 15:59

Ale co ci da wyrzucenie 2 diod ? Chyba nie chcesz obciążyć transformatorów jednopołówkowo ?
Co tak naprawdę chcesz skonstruować ? (super szybkiego switch-a)

DarkMan1
-
-
Posty: 24
Rejestracja: 31 paź 2014, o 21:36

Re: Połączenie dwóch wyjść w transformatorze

Postautor: DarkMan1 » 5 lis 2014, o 17:23

Póki co bardziej zastanawiam się czy jest możliwe wykonanie takowej przetwornicy. Chodzi o połączenie ze sobą wyjść dwóch przetwornic. 12VDC/230VAC oraz 24VDC/230VAC - tak by zależnie od wybranej opcji działała albo jedna albo druga bez konieczności zmiany sprzętu czy rozpoznawania gniazdka "do którego teraz się podłaczyć" - sprzęt dla takich "wygodnickich" jakby nie patrzeć :P

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Połączenie dwóch wyjść w transformatorze

Postautor: rafal.220 » 5 lis 2014, o 21:03

Jakich oczekujesz czasów przełączeniowych ?

DarkMan1
-
-
Posty: 24
Rejestracja: 31 paź 2014, o 21:36

Re: Połączenie dwóch wyjść w transformatorze

Postautor: DarkMan1 » 5 lis 2014, o 21:29

Czas przełączeniowy?

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Połączenie dwóch wyjść w transformatorze

Postautor: rafal.220 » 6 lis 2014, o 12:50

Chodzi o połączenie ze sobą wyjść dwóch przetwornic. 12VDC/230VAC oraz 24VDC/230VAC - tak by zależnie od wybranej opcji działała albo jedna albo druga bez konieczności zmiany sprzętu
Każda operacja przełączania wymaga określonego czasu. Może być szybciej bądź wolniej w zależności od zastosowanego sprzętu przełączającego. Jeżeli nie zależy ci na czasie, to możesz zastosować zwykły przełącznik który da ci wybór przetwornicy.

DarkMan1
-
-
Posty: 24
Rejestracja: 31 paź 2014, o 21:36

Re: Połączenie dwóch wyjść w transformatorze

Postautor: DarkMan1 » 6 lis 2014, o 15:20

Zwykły przełącznik nada się wystarczająco.
Zanim jeszcze się uruchomi się sprzęt będzie wybrana przetwornica która będzie działać. Z tym akurat nie będzie problemu. Pytanie jak połączyć wyjścia obu...

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Połączenie dwóch wyjść w transformatorze

Postautor: rafal.220 » 6 lis 2014, o 17:24

O ile przełącznik będzie wystarczający, to zamieszczam prostą instrukcję połączenia przykładowego łącznika dwubiegunowego.
Obrazek

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 84 gości