Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

LM35O - co sie stanie gdy przekroczy jego napięcia wej.?

Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Sławek_30
-
-
Posty: 65
Rejestracja: 28 cze 2013, o 14:44
Lokalizacja: Poland, Tychy

LM35O - co sie stanie gdy przekroczy jego napięcia wej.?

Postautor: Sławek_30 » 15 paź 2014, o 18:17

Witam

Mam w do załatwienia trafo o parametrach 32V/2A. Żeby zrobić zasilacz stabilizowany to chciałem użyć stabilizatora LM350 i tu pojawia się problem:
Napięcie nominalne trafo to 32V, LM350 obsługuje regulację do 33V, a szczytowo do max. 35V - teoretycznie ok, natomiast praktycznie trafo po wyprostowaniu napięcia bez obciążenia daje 40V, a więc sporo ponad możliwości stabilizatora.

Zastanawiam się czy to dla stabilizatora problem, bo niby wartość napięcia jest przekroczona, ale to wartość na zimno, a pod obciążeniem oczywiście spadnie, - czy to będzie problem?

Dodam tylko że trafo jako zasilacz laboratoryjny czasem jest włączone, a nic nie jest podpięte.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: LM35O - co sie stanie gdy przekroczy jego napięcia wej.?

Postautor: rafal.220 » 16 paź 2014, o 14:35

Bez obciążenia na stabilizatorze będzie odkładać się większe napięcie, a zwłaszcza dla najniższych napięć wyjściowych.
Skoro trafo dysponuje max 2A, przy napięciu wyjściowym 33V, to możesz zastosować obcinacz napięcia z diodą zenera oraz rezystorem mocy w układzie zasilania pojemności filtrującej. (przed mostkiem prostowniczym). Co prawda są to drobne straty w czasie pracy jałowej, ale przynajmniej stabilizator będzie w jakiś sposób dobezpieczony. (to taki najprostszy sposób dla tej aplikacji)

Awatar użytkownika
ECC88
-
-
Posty: 408
Rejestracja: 23 paź 2009, o 15:28
Lokalizacja: Köln

Re: LM35O - co sie stanie gdy przekroczy jego napięcia wej.?

Postautor: ECC88 » 16 paź 2014, o 14:36

A dlaczego uparles sie na LM 350?
Moze takie cos?:
http://pdf.datasheetcatalog.net/datashe ... Xtwury.pdf

Awatar użytkownika
Sławek_30
-
-
Posty: 65
Rejestracja: 28 cze 2013, o 14:44
Lokalizacja: Poland, Tychy

Re: LM35O - co sie stanie gdy przekroczy jego napięcia wej.?

Postautor: Sławek_30 » 16 paź 2014, o 18:13

Skoro trafo dysponuje max 2A, przy napięciu wyjściowym 33V, to możesz zastosować obcinacz napięcia z diodą zenera oraz rezystorem mocy w układzie zasilania pojemności filtrującej.
Mógłbyś to narysować? Jak ta zenerka i rezystor miałby być wpięty?
A dlaczego uparles sie na LM 350?
LM723 to badziew. Napięcie mu skacze jak holera. Mam jeden z gotowych układów z Nord Elektronik i podziękuje.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: LM35O - co sie stanie gdy przekroczy jego napięcia wej.?

Postautor: rafal.220 » 16 paź 2014, o 19:35

Np. coś takiego + mostek schottkiego.
Obrazek

tg3a
-
-
Posty: 243
Rejestracja: 26 maja 2008, o 19:46
Lokalizacja: Warszawa

Re: LM35O - co sie stanie gdy przekroczy jego napięcia wej.?

Postautor: tg3a » 17 paź 2014, o 08:34

Witam.
A może lepiej byłoby dać za mostkiem tranzystor (lub układ Darlingtona), opornik od kolektora do bazy i dioda Zenera z bazy do masy, a emiter podłączyć do wejścia docelowego stabilizatora? W ten sposób przy braku obciążenia nie byłoby straty mocy, jaka będzie na oporniku (lub oporniku i diodach Zenera) w powyższym układzie.
Mam nadzieję, że napisałem dostatecznie jasno, bo nie mam czasu na rysowanie.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Sławek_30
-
-
Posty: 65
Rejestracja: 28 cze 2013, o 14:44
Lokalizacja: Poland, Tychy

Re: LM35O - co sie stanie gdy przekroczy jego napięcia wej.?

Postautor: Sławek_30 » 18 paź 2014, o 22:11

Dobra panowie, przyjdzie płytka testowa to sprawdzę wasze teorie.
Tymczasem dzięki :)

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 150 gości