Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Adapter USB

mucik95
-
-
Posty: 2
Rejestracja: 21 sie 2014, o 10:21

Adapter USB

Postautor: mucik95 » 21 sie 2014, o 10:24

Witam. Posiadam telewizor niestety bez gniazda usb i mam pytanko. Wiem, że można podłączyć tuner dvb-t bez anteny, że używa się go tylko do usb ale widziałem ostatnio jakiś adapter do tv.Wbijasz w tv i drugiej strony jest gniazdo usb. Gdzie takie coś mogę dostać ?

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: Adapter USB

Postautor: ACeK » 23 sie 2014, o 09:00

... Wbijasz w tv i drugiej strony jest gniazdo usb ...
Obrazek Twoj post jest :no: zrozumialy. Nie wiem w jakim celu chcesz miec USB w TV. Samo podlaczenie w cale nie jest takie proste :roll: To nie tak ze dolutujesz cztery kable i gotowe. Nikt oprocz Ciebie nie wie co chcesz zrobic :idea: dlatego podaj wiecej szczegolow Obrazek

virgo
-
-
Posty: 58
Rejestracja: 20 lip 2012, o 20:56

Re: Adapter USB

Postautor: virgo » 23 sie 2014, o 09:17

Pewnie chce oglądać filmy nagrane na pendrive.

mucik95
-
-
Posty: 2
Rejestracja: 21 sie 2014, o 10:21

Re: Adapter USB

Postautor: mucik95 » 23 sie 2014, o 09:57

no tak, chodzi o oglądanie filmów w tv z usb. widziałem jakiś adapter w rtv euro ale nie wiem czy to było"to"

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: Adapter USB

Postautor: ACeK » 23 sie 2014, o 11:46

Obrazek USB to jest tylko rodzaj portu szeregowego. To znaczy ze mozna z jego pomoca przesylac sygnaly cyfrowe. To co bedzie przesylana zalezy tylko od uzytkownika. Do obskugi portu USB w TV bedzie potrzebny procesor ktory bedzie w stanie rozpoznac urzadzenie podlaczone do niego oraz odczytywac dane. Jesli masz stary TV to nie masz zadnej szansy sie podlaczyc :x chyba ze zrobisz cos ala komputer ktory tam umiescisz ale to nie bedzie ani proste ani tanie :idea: W nowych TV sterowanie oparte jest na komputerze dlatego moze byc wyposarzony w port USB. W Twoim przypadku latwiej bedzie uzyc urzadzenie zewnetrzne (czytajace pamiec usb) ktore mozna podlaczyc do TV przez np.

1. -> Eurozlacze
2. -> Wejscie Wideo i Audio (chincze luib BNC)
3. -> VGA
4. -> HDMI
5. -> S Video

Elektronika szybo sie zmienia moze jest "cos" co spelnia Twoje wymagania a ja o nim nie wiem ale chetnie sie dowiem Obrazek

marek86
-
-
Posty: 5
Rejestracja: 25 sie 2014, o 20:19

Re: Adapter USB

Postautor: marek86 » 25 sie 2014, o 20:22

polecam zakupić rozdzielacz hdmi . witch HDMI marki Profitec pozwala na podłączenie trzech urządzeń źródłowych HD do zgodnego ekranu telewizora, monitora lub projektora. Złącza przełącznika współpracują ze standardem HDMI 1.3b oraz wspierają rozdzielczości obrazu do Full HD 1080p. Ponadto jednostka oferuje funkcję automatycznego przełączania cyfrowego sygnału audio i wideo.

Awatar użytkownika
Levante
-
-
Posty: 37
Rejestracja: 1 cze 2013, o 11:03

Re: Adapter USB

Postautor: Levante » 30 sie 2014, o 10:26

Tuner DVB-T masz już wbudowany w telewizor? Jeżeli nie, to zdecydowana większość zewnętrznych tunerów telewizji naziemnej ma port USB. Jeżeli chciałbyś podpiąć port zewnętrzny bez tunera DVB-T, to z technicznego punktu widzenia się da. Można to puścić przez np. eurozłącze, ale taki adapter musiałby mieć wbudowany odtwarzacz filmów, żeby już gotowy sygnał audio - wideo szedł właśnie na eurozłoącze, albo HDMI, czy cokolwiek innego. Nie wiem jednak czy coś takiego się produkuje, chociaż być może tak.

MarekET
-
-
Posty: 29
Rejestracja: 11 sty 2004, o 19:50
Lokalizacja: Świętochłowice

Re: Adapter USB

Postautor: MarekET » 8 lis 2014, o 00:47

Słowo telewizor dziś jest trochę kłopotliwe do rozszyfrowania czy to ma być jak ja to nazywam HD-wizor czyli wszystko co dziś ma ekran i zwie się po staremu telewizorem czy jest to stara bańka z normalnym ekranem kineskopowym .
Tak czy siak zawsze możesz wykorzystać coraz popularniejsze układy takie jak Raspberry Pi najnowsza wersja z B+ ma normalnego wyjścia video [ wyjście wideo jest w wersji B+ na wyjściu MiniJack 3,5 mm 4 stykowy wraz z sygnałem audio ] oraz HDMI , jak dajesz sobie radę z komputerem to pewnie i dasz rady z takim urządzeniem chociaż cenowo kupienie zwykłego tunera DVB-T bardziej się opłaci i mniej z tym kłopotu , ale też mniejsza uciecha :)

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: jerusalemd6 i 76 gości