Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Diora WS 4421 nie gra żaden kanał???

Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy

SKORPION-SKO1
-
-
Posty: 46
Rejestracja: 7 lip 2014, o 22:57

Diora WS 4421 nie gra żaden kanał???

Postautor: SKORPION-SKO1 » 16 sie 2014, o 16:18

Dziś dostałem wzmacniacz Diora WS 4421, ktoś zrobił w nim zwarcie po czym wyrzuciło bezpiecznik, wymieniłem bezpiecznik wzmacniacz włącza sie po podłączeniu muzyki diody mrugają w jej rytm lecz na wszystkich kanałach jest cisza, zauważyłem 2 oderwane przewody, nie mam pojęcia gdzie były podłączone dlatego podsyłam fotkę i liczę na jakieś konkretne rady co sprawdzić i gdzie przylutować te przewody, ponieważ mam zamiar zając się tym wzmacniaczem sam.

http://images66.fotosik.pl/87/501d686646f18f73.jpg

Awatar użytkownika
ECC88
-
-
Posty: 408
Rejestracja: 23 paź 2009, o 15:28
Lokalizacja: Köln

Re: Diora WS 4421 nie gra żaden kanał???

Postautor: ECC88 » 16 sie 2014, o 19:59

Czasami jest pompocne zaglądnąć w schemat.
http://obrazki.elektroda.pl/4998125200_1389371986.jpg

SKORPION-SKO1
-
-
Posty: 46
Rejestracja: 7 lip 2014, o 22:57

Re: Diora WS 4421 nie gra żaden kanał???

Postautor: SKORPION-SKO1 » 17 sie 2014, o 10:03

Znalazłem teraz jeden opornik przepalony, na schemacie jest podane że ten opornik to 10r ale nic więcej, a jest on całkowicie zniszczony i nie da się odczytać kolorów pasków wiec poszperałem trochę i znalazłem bliźniaczy opornik, jest on lekko przypalony przez co boje sie ze też mogły zmienić sie lekko jego parametry, ma on paski w kolorach brązowy, czarny, czarny, srebrny. Mógł by mi podpowiedzieć o jaki konkretnie oporniki pytać w sklepie?

całkowicie zniszczony:
http://images69.fotosik.pl/89/06694ff0ba603ec1.jpg

"bliźniak"
http://images66.fotosik.pl/89/cd9df0dbe6ce27e4.jpg


(I mimo posiadania schematu, nie jestem wstanie zlokalizować miejsca podłączenia tych 2urwanych kabelków, a nie chce uszkodzić takiego klasyka..)

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: Diora WS 4421 nie gra żaden kanał???

Postautor: ACeK » 17 sie 2014, o 19:55

Obrazek Jak na "klasyka" to troche zakurzony :( moze bys poszukal w domu pezelek oraz odkurzacz co dalej to sie sam domyslisz :twisted: Pytasz sie o rezystor rozumiem ze jakbys :no: mial schematu to bylby problem :roll: Mala rada oporniki na schemacie maja rozne oznaczenia na dole schematu znajdziesz opis ze to sa oporniki RWW (rezystor warstwowy, węglowy) w tabeli moc

Kod: Zaznacz cały

RWW - 0207 -> 0.25W RWW - 0309 -> 0.35W RWW - 0414 -> 0.5W RWW - 0617 -> 1 W

Co do urwanych kabelkow postaraj sie poszukac gdzie sa przylutowane ich konce (te nie urwane) potem zobacz na schemacie co one lacza. Teraz jak po nitce do klebka dojdziesz gdzie powinny byc przylutowane te orginalne :P Jesli dalej bedziesz mial problem to zrob zdjecie tych przylutowanych kabelkow ale juz po przeczyszczeniu klasyka pls Obrazek

BTW opornik mozesz sprawdzic miernikiem (mam nadzieje ze taki masz) a sam opornik to 10Ω 0.5W :idea:
:arrow: looknij tu

SKORPION-SKO1
-
-
Posty: 46
Rejestracja: 7 lip 2014, o 22:57

Re: Diora WS 4421 nie gra żaden kanał???

Postautor: SKORPION-SKO1 » 18 sie 2014, o 20:16

ok, jest nowy opornik, wszystkie kanały ruszyły, problem jest nadal z tymi przewodami nie ma miejsca gdzie były podpięte, myślę ze ktos wcześniej wymienił potencjometr poniewaz w internecie na fotografiach widać jak z potencjometru wystają dodatkowe łapki i te przewody sa przylutowane do nich. No i pojawił sie problem taki ze gdy pod głośnie to cały wzmacniacz przygasa a głośniki robią "prrr", czytałem ze to kondensator ten duzy 2x4700uf stracił właściwości, ktoś podpowiedział mi ze bym zastąpił go 2x10000uf dla głębszego bassu ma to jakiś sens?

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: Diora WS 4421 nie gra żaden kanał???

Postautor: ACeK » 18 sie 2014, o 21:48

... ten duzy 2x4700uf stracił właściwości, ktoś podpowiedział mi ze bym zastąpił go 2x10000uf dla głębszego bassu ma to jakiś sens?
Obrazek
:arrow: look
Obrazek
Ostatnio zmieniony 18 sie 2014, o 21:52 przez ACeK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: Diora WS 4421 nie gra żaden kanał???

Postautor: ACeK » 18 sie 2014, o 21:50

.

SKORPION-SKO1
-
-
Posty: 46
Rejestracja: 7 lip 2014, o 22:57

Re: Diora WS 4421 nie gra żaden kanał???

Postautor: SKORPION-SKO1 » 18 sie 2014, o 22:03

Ok dzięki za link. :P a co do odkurzania, to ten wzmacniacz leżał w garażu znajomego bez pokrywy.. ^ ^ w domu nie mam takiego syfu :D

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 138 gości