Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Sony Trinitron KV-32FD1E - miga, zmienia kolor

Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy

edek82
-
-
Posty: 2
Rejestracja: 4 lip 2014, o 13:19

Sony Trinitron KV-32FD1E - miga, zmienia kolor

Postautor: edek82 » 4 lip 2014, o 17:44

W telewizorze Sony Trinitron KV-32FD1E obraz zmienia kolory, jasność oraz nasycenie. Jak trochę pochodzi, to się naprawia. Czasami zaraz po włączeniu już działa. Wiem że odbiornik jest stary, ale może da się jeszcze coś z nim zrobić.

Awatar użytkownika
Levante
-
-
Posty: 37
Rejestracja: 1 cze 2013, o 11:03

Re: Sony Trinitron KV-32FD1E - miga, zmienia kolor

Postautor: Levante » 4 lip 2014, o 18:32

Pewnie zimne luty. Uderz w obudowę może się naprawi. Piszę poważnie :D

edek82
-
-
Posty: 2
Rejestracja: 4 lip 2014, o 13:19

Re: Sony Trinitron KV-32FD1E - miga, zmienia kolor

Postautor: edek82 » 4 lip 2014, o 18:55

Gdy uderzyłem w obudowę, to o dziwo się naprawiło, ale potem znów przestało działać. Co to są zimne luty? Da się coś z tym zrobić poza katowaniem telewizora?

Awatar użytkownika
Levante
-
-
Posty: 37
Rejestracja: 1 cze 2013, o 11:03

Re: Sony Trinitron KV-32FD1E - miga, zmienia kolor

Postautor: Levante » 4 lip 2014, o 20:15

To znaczy, że nie ma styku w miejscu jakiegoś lutowania. Jak naprawić? Przylutować. Ale najpierw trzeba znaleźć to miejsce :!: Obawiam się jednak, że koszty usługi byłyby droższe niż wartość tego telewizora, chyba że sam to sobie zrobisz.

Awatar użytkownika
ECC88
-
-
Posty: 408
Rejestracja: 23 paź 2009, o 15:28
Lokalizacja: Köln

Re: Sony Trinitron KV-32FD1E - miga, zmienia kolor

Postautor: ECC88 » 5 lip 2014, o 20:44

Można by to było zrobić tak:
Postaw odbiornik TV na przeciwko jakiegoś lustra.
Po otwarciu wyciągnij chasis (to jest ta duża płytka na samym dole).
Postaraj się ją ustawić pionowo abyś miał dojście od dołu, ale nie rozłączając żadnych kabli .
Włącz TV i jakimś plastikowym narzędziem (podkreślam to bo był już idiota który próbował młotkiem) DELIKATNIE pukać w lutowaną stronę płytki.
Systematycznie opukujesz cały chasis z lewej do prawej i z góry na dół aż w lusterku zauważysz że błąd się pojawił lub zniknął. W tym momencie wiesz mniej więcej gdzie jest na płytce zimny lut.

Teraz proponuję odbiornik odłączyć od sieci i rozładować kondensatory. (jak to się robi napisze może ktoś bardziej doświadczony bo moje metody są na tym forum nie mile widziane)

No i teraz lutownica i cyna do ręki, i popraw w promieniu 10cm od punktu gdzie po puknięciu nastąpiła zmiana, wszystkie punkty lutownicze.

Znajdzie się z pewnością tu jeszcze ktoś kto napisze jak to wykonać aby nic nie przysmażyć.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 146 gości