Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Jak zrobić kalafonię w płynie?

Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy

d3zet
-
-
Posty: 10
Rejestracja: 8 sty 2014, o 15:52

Jak zrobić kalafonię w płynie?

Postautor: d3zet » 14 sty 2014, o 16:08

Otóż... mam spirytus, mam kalafonię, ale nie mam pojęcia jakie proporcję należy zachować.
Kalafonia standardowa, około 30g, zaś spirytusu 200ml. Chciałbym zrobić to w małym pojemniczki, np. po koncentracie pomidorowym? Ile mam tego dać, aby osiągnąć zadowalający efekt? Cała wsypać? :)

000andrzej
-
-
Posty: 375
Rejestracja: 13 sie 2003, o 14:03
Lokalizacja: Kraków

Re: Jak zrobić kalafonię w płynie?

Postautor: 000andrzej » 14 sty 2014, o 16:27

Ja sobie najpierw zmieliłem, i wsypywałem do buteleczki ze spitytusem, mieszałemi znów wsypywałem itd. do momentu, aż roztwór stał się nasycony i na dnie zaczął pozostawać osad.

d3zet
-
-
Posty: 10
Rejestracja: 8 sty 2014, o 15:52

Re: Jak zrobić kalafonię w płynie?

Postautor: d3zet » 14 sty 2014, o 16:46

A to ma osiągnąć konsystencję gęstą czy bardziej wodnistą?

000andrzej
-
-
Posty: 375
Rejestracja: 13 sie 2003, o 14:03
Lokalizacja: Kraków

Re: Jak zrobić kalafonię w płynie?

Postautor: 000andrzej » 14 sty 2014, o 17:53

To będzie wodniste, jeśli chcesz roztwór. Zrestą zobaczysz, że więcej się nie rozpuści. Będzie sobie na dole pływać. Ja to robiłem kilka dni, bo wyglądało że więcej się nie rozpuści - jednak rozpuściło się.
Trudno mi teraz powiedzieć jakie tam były proporcje bo już naście lat minęło.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Jak zrobić kalafonię w płynie?

Postautor: rafal.220 » 14 sty 2014, o 20:15

Można spróbować zrobić roztwór w izopropanolu (IPA)
Osobiście ten preparat stosuję do czyszczenia PCB, odtłuszczania itp.

Awatar użytkownika
sigaris
-
-
Posty: 55
Rejestracja: 3 sty 2014, o 19:16
Lokalizacja: Niepołomice

Re: Jak zrobić kalafonię w płynie?

Postautor: sigaris » 15 sty 2014, o 07:33

Ja robię roztwór z izopropanolu w proporcjach "na oko". Mniej więcej do połowy słoiczka po koncentracie pomidorowym wrzucam około 15g kalafonii. Całą bryłkę. Nic nie mieszam. Zostawiam na kilka dni.
Im więcej kalafonii dasz, to tym bardziej roztwór będzie lepiący i podczas lutowania będziesz się kleił do PCB jak i będzie więcej dymu. Tak więc nie przeginaj też z ilością kalafonii.
Jak już mi się rozpuści to strzykawką przelewam do małej buteleczce po lakierze do paznokci od dziewczyny. Łatwo roztwór nakłada się właśnie pędzelkiem dołączonym do buteleczki lakieru.

Awatar użytkownika
MatyAS
-
-
Posty: 396
Rejestracja: 18 kwie 2007, o 21:37
Lokalizacja: warszawa
Kontaktowanie:

Re: Jak zrobić kalafonię w płynie?

Postautor: MatyAS » 23 sty 2014, o 20:21

Jak zrobić kalafonię w płynie?
Zdecydowanie "na oko" - jeśli ma to być do malowania wytrawionej płytki (zabezpieczającym przed utlenianiem się miedzi i ułatwiającym lutowanie) roztwór powinien być wręcz wodnisty o kolorze słabej herbaty (osobiście pijam mocną, więc trudno napisać konkretniej niż "na oko"). Tak pomalowana płytka powinna być wygrzewana najmniej kilka godzin np. na kaloryferze (teraz aktualne) lub kilka minut na powierzchni żelazka ustawionego na nie więcej niż 100-120C*. Celowo piszę "wygrzewana" a nie suszona - kalafonia w takiej postaci podczas odparowywania spirytusu w niskich (pokojowych) temperaturach tworzy na powierzchni skorupkę uniemożliwiającą głębszym warstwom pozbyć się rozpuszczalnika. płytka na pierwszy dotyk się nie klei, ale przy mocniejszym ściśnięciu (np. podczas wiercenia) kalafonia na wierzchu pęka, łączy się z tą nie wyschniętą i w rezultacie mamy paluchy w kalafonii, a płytkę uświnioną pyłem z laminatu. Zbyt duża ilość roztworu kalafonii, lub jej zbyt duża gęstość powoduje nasilenie tego zjawiska. Dlatego też roztwór powinien być dość rzadki i niezbyt grubo nałożony (podczas malowania widać od razu, że wystarczy cienka warstwa - zbyt rzadki roztwór powoduje /jak w wypadku tłustych plam/ złe pokrywanie miedzi, a zbyt gęsty robi smugi - roztwór się nie rozlewa.
Samo lutowanie też jest przyjemniejsze w wypadku małej ilości kalafonii (cienkiej warstwy) - przecież topnik jest już w samej cynie, a zbyt jego wiele to "usmarkana" płytka i mogące się pod nią schować zwarcia. Podobna sprawa z temperaturą - Za duża i kalafonia się pali (stąd dużo więcej niż przy prawidłowej dymu).
Po lutowaniu tak czy inaczej dobrze jest wyszorować (dosłownie!) płytkę od strony lutowania szczoteczką do zębów (nie używaną do niczego innego - ;) ) umoczoną w spirytusie (denaturat, lub (lepiej) IPA).

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Jak zrobić kalafonię w płynie?

Postautor: rafal.220 » 23 sty 2014, o 20:33

U mnie topnik jest prawie przeźroczysty. (szybko schnie) Na PCB znajduje się niewielka ilość kalafonii niezbędna do prawidłowego montażu.
Nie potrzeba tu tworzyć jakiejś skorupy, bo do zabezpieczenia PCB wystarczy preparat WD 70 (nie sprawia problemu przy rozlutowywaniu)

Awatar użytkownika
MatyAS
-
-
Posty: 396
Rejestracja: 18 kwie 2007, o 21:37
Lokalizacja: warszawa
Kontaktowanie:

Re: Jak zrobić kalafonię w płynie?

Postautor: MatyAS » 25 sty 2014, o 12:40

do zabezpieczenia PCB wystarczy preparat WD 70
Nie ma takiego numeru...nie ma takiego numeru...nie ma takiego numeru...
Jeśli już - to nie WD, a PLASTIK 70. Jest to Lakier akrylowy służący WYŁĄCZNIE do zabezpieczenia płytki PO LUTOWANIU przed działaniem wilgoci i szkodliwych warunków (cytuję z opisu: "Tworzy powłokę odporną na rozcieńczone kwasy, alkalia i czynniki atmosferyczne"). Owszem jest możliwe lutowanie po pokryciu tym lakierem, ale raczej w wypadkach serwisowych.
A przy okazji - co nowego i odkrywczego wnosi Twój post poza tym co już zostało napisane? Przypominam - temat tyczy KALAFONII W PŁYNIE.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: Jak zrobić kalafonię w płynie?

Postautor: pajaczek » 26 sty 2014, o 18:41

Zadałem sobie "trud" i wpisałem w google zarówno "wd 70", "wd-70" jak i "plastik 70": rezultaty... dla pierwszych dwóch brak oczekiwanych rezultatów na pierwszych 3 podstronach (dalej nie patrzyłem), jest za to czujnik drgań, czy operator ładowarki teleskopowej (sic), natomiast dla plastic 70 cała pierwsza strona dotyczy wyłącznie tego preparatu. Temat "plastik 70" czy "wd 70" uważam za rozstrzygnięty, to że w jakiejś hurtowni czy sklepie ktoś niedouczony pomylił plastik 70 z wd-40 i tak opisał ten preparat, nie znaczy że należy to kultywować... i proszę bardzo nie kontynuować tego tematu, posty obu Panów dotyczące tej kwestii oraz "skorupy z kalafonii" zostały usunięte i mam nadzieję nie wrócą.

Awatar użytkownika
magikjl
-
-
Posty: 145
Rejestracja: 4 lis 2012, o 12:53

Re: Jak zrobić kalafonię w płynie?

Postautor: magikjl » 15 lut 2014, o 20:26

Zamiast spirytusu można zastosować nitro. Bardzo dobre efekty i czas schnięcia dużo lepszy niż na spirytusie.

Awatar użytkownika
brun
-
-
Posty: 125
Rejestracja: 28 mar 2012, o 09:48

Re: Jak zrobić kalafonię w płynie?

Postautor: brun » 16 lut 2014, o 21:54

Zamiast spirytusu można zastosować nitro. Bardzo dobre efekty i czas schnięcia dużo lepszy niż na spirytusie.
Ja tam zawsze podkradałem dziewczynie butelkę zmywacza do paznokci i w nim rozpuszczałem, też bezproblemowo działało ;)

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: Jak zrobić kalafonię w płynie?

Postautor: pajaczek » 16 lut 2014, o 22:09

Zmywacze do paznokci mogą być na innej bazie niż aceton, to raz... a dwa, to nawet te oparte na acetonie nie są idealnym rozwiązaniem, bo zawierają inne dodatki (jakieś uzdatniacze czy witaminy... zupełnie zbyteczne do naszych celów zanieczyszczenia ;) ). No chyba że tak w ostateczności...
Poza tym dla zdrowia psychicznego lepiej nie narażać się swoim dziewczynom :twisted:

Awatar użytkownika
MatyAS
-
-
Posty: 396
Rejestracja: 18 kwie 2007, o 21:37
Lokalizacja: warszawa
Kontaktowanie:

Re: Jak zrobić kalafonię w płynie?

Postautor: MatyAS » 17 lut 2014, o 19:20

Zmywacze do paznokci mogą być na innej bazie niż aceton, to raz... a dwa, to nawet te oparte na acetonie nie są idealnym rozwiązaniem, bo zawierają inne dodatki (jakieś uzdatniacze czy witaminy... zupełnie zbyteczne do naszych celów zanieczyszczenia
Co by nie było bazą w zmywaczu do paznokci niektóre mają jakieś dodatki oleju, tłuszczu, czy diabli wiedzą czego jeszcze. Pomijam już absolutny bezsens - mała buteleczka zmywacza kosztuje tyle co 1/2 litra denaturatu - może się zdarzyć (ze względu na te "uszlachetniacze" w zmywaczu właśnie), że kalafonia nie pokryje równomierni powierzchni płytki i porobią się wysepki (tłuste) które pozostaną bez zabezpieczającej warstwy. Przyznam się, ze nie robiłem nigdy kalafonii na zmywaczu, ale miałem kiedyś przypadek, gdy przed położeniem warstwy kalafonii z braku acetonu, użyłem nitro - NITRO, które jak się okazało było zanieczyszczone (butelka zielona z tworzywa, więc kupując nie wiedziałem). Po wyschnięciu płytka wyglądała jakby była chora na ospę...
Po jakimś czasie spróbowałem odlać trochę tego felernego NITRO na kawałek szyby i poczekałem aż odparuje - pozostał wyraźny ślad czegoś w rodzaju tłuszczu.
W denaturacie, denaturex'ie czy innym "zamienniku" nie spotkałem się dotychczas z takimi problemami.

Oczywiście - zamiast kombinować z kalafonią i jej rozpuszczaniem zawsze można ułatwić sobie życie i zakupić "gotowca" preparat w spreju o nazwie FLUX SK 19. Czy jednak "skórka warta wyprawki" trzeba ocenić indywidualnie.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: Jak zrobić kalafonię w płynie?

Postautor: pajaczek » 17 lut 2014, o 23:18

Nitro jest z natury rzeczy tłustawe... a zważywszy że w przeważającej większości składa się z toluenu... pochodnej ropy naftowej, to nie ma się co dziwić. To tak jakby się dziwić że benzyna zostawia tłuste plamy.

Awatar użytkownika
MatyAS
-
-
Posty: 396
Rejestracja: 18 kwie 2007, o 21:37
Lokalizacja: warszawa
Kontaktowanie:

Re: Jak zrobić kalafonię w płynie?

Postautor: MatyAS » 18 lut 2014, o 14:20

To tak jakby się dziwić że benzyna zostawia tłuste plamy
Nie mam zamiaru się kłócić. Jednak jest (a w każdym razie było) coś takiego jak benzyna oczyszczona - i ta właśnie była stosowana do usuwania tłustych plam.
Co do Nitro - Nie jestem chemikiem i guzik mnie obchodzi z czego i jak jest robiony ten rozpuszczalnik. Wiem tylko tyle, że "NITRO - NITRU nie równe" => tak jak można znaleźć zanieczyszczony (żółty) ACETON, tak można znaleźć zanieczyszczone (albo inaczej wytwarzane) NITRO. Miałem okazję kilka razy doświadczalnie się o tym przekonać. Jedno NITRO plamy zostawia, inne nie.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Jak zrobić kalafonię w płynie?

Postautor: rafal.220 » 18 lut 2014, o 20:33

Dlatego warto kupować bardzo drogie preparaty wysokiej czystości.

Teraz kilka słów na temat tanich preparatów:
Osobiście wkurzają mnie dodatki których celem jest zachowanie prohibicji względem owych substancji, bowiem tego typu preparaty zmniejszają stałą dielektryczną medium (MatyAS ma sporo racji).
Super czyste środki "ekstrakcyjne" nie są drogie ze względu na proces technologiczny, a raczej na możliwość spożycia bądź inhalacji.
Tego typu media celowo się zanieczyszcza celem wykluczenia bezakcyzowych środków odurzających.

Awatar użytkownika
MatyAS
-
-
Posty: 396
Rejestracja: 18 kwie 2007, o 21:37
Lokalizacja: warszawa
Kontaktowanie:

Re: Jak zrobić kalafonię w płynie?

Postautor: MatyAS » 19 lut 2014, o 12:50

tego typu preparaty zmniejszają stałą dielektryczną medium
Masz jakieś dane na ten temat? Jakieś pomiary na potwierdzenie Twoich wywodów? Jakoś nie sądzę, by ułamek procenta jakichś zanieczyszczeń (barwnik w denaturacie np.) powodował znaczący wzrost przewodnictwa kalafonii. A nawet jeśli już - dotyczyłoby to raczej znacznie wyższych napięć : Kalafonię w denaturacie używam "od zawsze", i kilka urządzeń zasilanych z 230V mam już na koncie - pracują bezawaryjnie już kilka- kilkanaście lat co najmniej.
Dlatego warto kupować bardzo drogie preparaty wysokiej czystości.
Alternatywę w postaci FLUX SK 19 podałem wyżej - zawsze jeśli ktoś ma jakieś obawy; może skorzystać.
Co do nitro i jego zanieczyszczeń chodziło mi o złe rozprowadzenie zanieczyszczonego roztworu kalafonii na powierzchni PCB, a w związku z tym pozostałymi plamami nieosłoniętej kalafonią miedzi. Takie plamy po kilku latach (zależy od tego w jakiej atmosferze urządzenie pracuje) mogą doprowadzić do znacznego uszkodzenia ścieżek - znacznie groźniejszego niż groźba ewentualnego przebicia elektrycznego ze względu na jakieś dodatki w samym rozpuszczalniku użytego do wykonania roztworu kalafonii.

Ale - ja się nie znam...Może Kolega Rafał ma większe doświadczenie i większą wiedzę - niech się wypowie.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Jak zrobić kalafonię w płynie?

Postautor: rafal.220 » 19 lut 2014, o 16:34

Teraz używam wysokiej czystości IPA do kalafonii.
3 lata temu przejechałem się na zanieczyszczonym denaturacie. (mam na myśli ten projekt)
viewtopic.php?f=23&t=22504

Wszystko działało sprawnie, do czasu w którym to przyszło mi przeprowadzić próby na wypalanych świetlówkach z przewodzącymi skrętkami. Poszły może ze 3 serie impulsów, no i pociągnęło mi łuk po resztkach kalafonii pozostałej po lutowaniu. (poleciał timer oraz dioda zenera)
Kolejne 3szt. polutowałem używając topnika bazującego na IPA. (w czasie prób bezpieczeństwa o dziwo łuk się nie zapalał nawet ze sporo mniejszych odległości )

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: Jak zrobić kalafonię w płynie?

Postautor: pajaczek » 19 lut 2014, o 21:22

Benzyna ekstrakcyjna (czy jak wolisz oczyszczona) to inna bajka. Jest to benzyna nie tylko że "oczyszczana", ale i pochodzi z nieco innej frakcji benzyn - tzw. benzyn lekkich - nie stosowanych jako paliwa.

Aceton to związek chemiczny, i jako taki może być zanieczyszczony bądź nie. Nie neguję więc że trafiłeś gdzieś na zanieczyszczony aceton zostawiający plamy.

Nitro.... związkiem chemicznym nie jest. Jest to handlowa nazwa stosowana do mieszanin o różnym składzie, zależnym właściwie od producenta. W większości dostępnych na rynku podstawowym składnikiem jest toluen (związek chemiczny - pochodna m.in. ropy naftowej)... i właśnie aceton. Tak więc nitro możesz trafić w różnorakiej jakości.

Co do wypowiedz Rafała (3 posty wcześniej) to przyznam, że nie będę się wypowiadał, gdyż pomimo najszczerszych chęci, połowy nie rozumiem - czy też połowa nie ma dla mnie najmniejszego sensu.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 100 gości