Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Problem z tranzystorem

Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy

skonkiewicz
-
-
Posty: 32
Rejestracja: 3 lis 2013, o 15:31

Problem z tranzystorem

Postautor: skonkiewicz » 11 lis 2013, o 22:09

Witam, na początku powiem że dopiero zaczynam i jestem zielony.
Mam następujący problem:

Mam tranzystor bc 546B. Potrzebuje aby po otrzymaniu 3v przepuszał 4,5v.
Robie tak:
Do bazy podłanczam +3V do emitera oba GND no i sprawdzając miernikiem na Kolektorze i +4,5V otrzymuje ok.2,8V a powinienem chyba 4,5V. Co robie nie tak? (dodam że jak od bazy odłoncze +3V to oczywiście nic nieotrzymuje)

radzio
Moderator
Moderator
Posty: 967
Rejestracja: 13 maja 2003, o 10:33
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

Re: Problem z tranzystorem

Postautor: radzio » 11 lis 2013, o 22:34

Mimo wszystko narysuj co i jak podłączasz do tego tranzystora, bo opis słowny niewiele tutaj wnosi.
Magiczny dymek z niego jeszcze nie uleciał?

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Problem z tranzystorem

Postautor: rafal.220 » 11 lis 2013, o 22:45

Pewnie masz spadek napięcia zasilającego.

skonkiewicz
-
-
Posty: 32
Rejestracja: 3 lis 2013, o 15:31

Re: Problem z tranzystorem

Postautor: skonkiewicz » 11 lis 2013, o 22:53

tr.png
tr.png (5.45 KiB) Przejrzano 9568 razy
No nie poszedł dymek

Dodano po namyśle:
Pewnie masz spadek napięcia zasilającego.
A skąd ten spadek? Na razie sprawdzam i bawię się więc używam baterii

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Problem z tranzystorem

Postautor: rafal.220 » 11 lis 2013, o 23:13

Nie pisałeś o 2 źródłach zasilania...
Ponadto ze schematu wynika że obydwa te napięcia są dwa razy większe niż podawałeś. (6V oraz 9V)

Jaki masz prąd bazy?
Czemu miernik dajesz szeregowo bez obciążenia tranzystora?

skonkiewicz
-
-
Posty: 32
Rejestracja: 3 lis 2013, o 15:31

Re: Problem z tranzystorem

Postautor: skonkiewicz » 11 lis 2013, o 23:23

no są dwa zródła zasilnai 3 i 4,5V (niepotrzebnie oznaczyłem na rysunku które GND jest którego zasilania to chyba CIę zmyliło)

No na baze jest 3V.
No niepomyślałem żeby obciążyc układ :P

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Problem z tranzystorem

Postautor: rafal.220 » 11 lis 2013, o 23:27

zmierz jeszcze prąd bazy... (zbyt duży może uszkodzić tranzystor)

skonkiewicz
-
-
Posty: 32
Rejestracja: 3 lis 2013, o 15:31

Re: Problem z tranzystorem

Postautor: skonkiewicz » 11 lis 2013, o 23:34

prąd bazy to 3,1

Zresztą zasiliłem baze z dwóch baterii AA a jako te 4,5V są trzy baterie AA

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Problem z tranzystorem

Postautor: rafal.220 » 12 lis 2013, o 16:26

To sprawdź miernikiem ten tranzystor, czy go przypadkiem nie uszkodziłeś. (czemu wymusiłeś taki duży prąd bazy ?)

skonkiewicz
-
-
Posty: 32
Rejestracja: 3 lis 2013, o 15:31

Re: Problem z tranzystorem

Postautor: skonkiewicz » 12 lis 2013, o 20:53

jak to duży prąd? Docelowo ma chce sterować przekaźnikiem z portu LPT. Przekaźnik potrzebuje 5V a port daje 3,7V. Dlatego sprawdzałem na 3V i 4,5V

radzio
Moderator
Moderator
Posty: 967
Rejestracja: 13 maja 2003, o 10:33
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

Re: Problem z tranzystorem

Postautor: radzio » 12 lis 2013, o 20:55

Te 3,1 to w jakich jednostkach mierzyłeś? Bo boję się że w woltach. Może zanim spalisz komputer powstrzymaj swoje eksperymenta i zapoznaj się z teorią działania tranzystora, bo dym może pójść nie tylko z tranzystora, ale i z całego komputera.

Awatar użytkownika
leonow32
-
-
Posty: 108
Rejestracja: 10 maja 2011, o 15:56
Lokalizacja: Poznań

Re: Problem z tranzystorem

Postautor: leonow32 » 12 lis 2013, o 21:01

Ale w tym schemacie wszystko jest nie tak!

Ja tu widzę jedno zasilanie +4,5V i sygnał o napięciu 3V. Masy z definicji mają zero woltów, a nie -3V i -4,5V. Musisz dać rezystor na bazę (a nich też będzie na początek 1k). Bez rezystora na bazie tranzystor się uszkodził. No i najważniejsze, co chcesz osiągnąć? Ten tranzystor ma włączać przepływ prądu przez jakieś urządzenie czy ma pracować jako wzmacniacz o wzmocnieniu 1,5? Jeśli to pierwsze - podaj czym konkretnie tranzystor ma sterować i jaki maksymalnie prąd ma przez niego płynąć, a jeśli to drugie - prościej będzie wziąć jakiś wzmacniacz operacyjny.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Problem z tranzystorem

Postautor: rafal.220 » 12 lis 2013, o 21:12

jak to duży prąd? Docelowo ma chce sterować przekaźnikiem z portu LPT. Przekaźnik potrzebuje 5V a port daje 3,7V. Dlatego sprawdzałem na 3V i 4,5V
Co innego port LPT, a co innego bateria. (port LPT może być wyposażony w limiter, natomiast z baterii leci tak jak sobie tam to podłączysz)

skonkiewicz
-
-
Posty: 32
Rejestracja: 3 lis 2013, o 15:31

Re: Problem z tranzystorem

Postautor: skonkiewicz » 12 lis 2013, o 21:37

To jak przed podłączeniem do LPT sprawdzić czy na układ jest poprawnie zlutowany itp. ? (nie chciałbym by 5v poleciało mi do portu )
Myślałem że zastosowanie baterii to dobry i bezpieczny sposób

Dodano po namyśle:
Te 3,1 to w jakich jednostkach mierzyłeś? Bo boję się że w woltach. Może zanim spalisz komputer powstrzymaj swoje eksperymenta i zapoznaj się z teorią działania tranzystora, bo dym może pójść nie tylko z tranzystora, ale i z całego komputera.
No w woltach, ale zdaje sobie sprawę że port LPT ma bardzo małą wydajność prądową dlatego zastosuje rezystor 100k między portem a tranzystorem.

Ogólnie chce sterować przekaźnikiem który potrzebuje 5V na cewce.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Problem z tranzystorem

Postautor: rafal.220 » 14 lis 2013, o 18:59

No w woltach, ale zdaje sobie sprawę że port LPT ma bardzo małą wydajność prądową dlatego zastosuje rezystor 100k między portem a tranzystorem.
Nie przesadziłeś z tym rezystorem ?
Daj dzielnik na tranzystor.
Po między bazą a portem LPT rezystor 1K, a pomiędzy bazą a emiterem rezystor 10K. (do wysterowania przekaźnika wystarczy. Tylko nie zapomnij o diodzie gaszącej)

skonkiewicz
-
-
Posty: 32
Rejestracja: 3 lis 2013, o 15:31

Re: Problem z tranzystorem

Postautor: skonkiewicz » 14 lis 2013, o 20:35

oglądałem klika schematów i nigdy się nie spotkałem z rezystorem między bazą a emiterem, jaką ma pełnić funkcje? (o diodzie pamiętam)

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Problem z tranzystorem

Postautor: rafal.220 » 14 lis 2013, o 20:57

Na wypadek gdybyś odłączył port LPT. (trochę wilgoci, albo dotkniesz palcem i tranzystor ci się wzbudzi)

Awatar użytkownika
leonow32
-
-
Posty: 108
Rejestracja: 10 maja 2011, o 15:56
Lokalizacja: Poznań

Re: Problem z tranzystorem

Postautor: leonow32 » 14 lis 2013, o 21:30

oglądałem klika schematów i nigdy się nie spotkałem z rezystorem między bazą a emiterem, jaką ma pełnić funkcje? (o diodzie pamiętam)
Nie między bazą a emiterem tylko między bazą a źródłem sygnału. Mniej więcej tak
Obrazek

Funkcja rezystora na bazie jest taka, by ograniczyć prąd przepływający przez bazę. Prąd płynie tak, że wchodzi do bazy, przepływa przez tranzystor i wypływa emiterem. Ale ze względu na budowę tranzystora NPN/PNP, złącze baza-emiter jest de facto diodą krzemową. Kiedy prąd płynie przez taką diodę, wywołuje na niej napięcie rzędu 0,6V-0,7V. To napięcie jest słabo zależne od natężenia tego prądu. Ale kiedy dołączysz napięcie wyższe niż 0,7V, wówczas dioda będzie się zachowywać praktycznie jak zwarcie, przepłynie przez nią niekontrolowanie duży prąd i dioda się przepali. Po to właśnie daje się rezystor, by ten prąd ograniczyć.

Przykład: Podłączasz 3V na wejście układu, jak na schemacie powyżej (do punktu, który ktoś oznaczył "wyjście uC"). Prąd płynie przez rezystor bazy i złącze baza-emiter. Skoro prąd płynie przez diodę, to wiemy już, że powstaje na niej 0,6V. Ale na wejściu mamy 3V. Tak więc pozostałe napięcie, czyli 2,4V będzie odkładać się na rezystorze. Można pójść krok dalej i zastosować jakże skomplikowane równanie zwane prawem Ohma i obliczyć jaki prąd płynie przez rezystor bazy i diodę, skoro znamy napięcie na rezystorze i jego rezystancję.

Mam nadzieję, że zrozumiale wytłumaczyłem :)

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: Problem z tranzystorem

Postautor: pajaczek » 14 lis 2013, o 21:54

Te 3,1 to w jakich jednostkach mierzyłeś? Bo boję się że w woltach.
No w woltach,
Koledzy Cię pytają o prąd, Ty podajesz napięcie... naprawdę zanim zaczniesz coś robić dalej, weź jakąś książkę i poczytaj trochę, bo możesz zrobić krzywdę sobie lub Twoim zabawkom.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Problem z tranzystorem

Postautor: rafal.220 » 14 lis 2013, o 22:16

Co sądzisz o tym (przynajmniej na początek)
Obrazek

<lenow32> Dobrze opisałeś ten schemat? (na pierwszy rzut oka wygląda to tak jak gdyby ten tranzystor miał pośredniczyć pomiędzy dwoma scalakami, jednak w tym przypadku w jaki sposób wyjście po przez wejście może sterować przekaźnikiem ?)

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 109 gości