Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

sterowanie ledami

Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: sterowanie ledami

Postautor: rafal.220 » 8 lis 2013, o 23:48

O tych scalakach była mowa wcześniej. Obecny układ też jest doby, elastyczny a przy tym bardzo odporny na niestabilność zasilania...

Oczywiście można było by ci coś zaprojektować na scalaku, no ale skoro nie pragniesz poznawać podstaw ?.. (twoja wola)

Dodano po namyśle:
no tak, jak zgromadzi energie to dopiero przepuszcza?
Jak zgromadzi to nie przepuszcza.
a czym różni się bipolarny od zwykłego bo zgodnie że schematem stosuje oba
Tym że bipolarny działa w obu kierunkach. (zwykły się uszkodzi w czasie odwrotnej polaryzacji przy odpowiedniej wartości prądu )

Awatar użytkownika
leonow32
-
-
Posty: 108
Rejestracja: 10 maja 2011, o 15:56
Lokalizacja: Poznań

Re: sterowanie ledami

Postautor: leonow32 » 9 lis 2013, o 13:48

To już tyrystory i zenery są potrzebne do sterowania diodą?

Panowie koledzy, problem jest prosty jak w mordę strzelił i proszę nie komplikować sobie życia bez sensu. Wystarczy do tego przerzutnik RS, a zamiast PIR proponuję na początek dwa przyciski. Jak to działa jest napisane tu http://edu.i-lo.tarnow.pl/inf/alg/002_struct/0032.php i na dziesiątkach innych stron. Przerzutnik RS możesz sobie zrobić z dwóch bramek NAND ze scalaka 7400, który kupisz w każdym sklepie elektronicznym za 1zł. do tego potrzebujesz dwa rezystory, dwa przyciski, dioda LED i rezystor do diody.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: sterowanie ledami

Postautor: rafal.220 » 9 lis 2013, o 14:23

RS możesz sobie zrobić z dwóch bramek NAND ze scalaka 7400, który kupisz w każdym sklepie elektronicznym za 1zł. do tego potrzebujesz dwa rezystory, dwa przyciski, dioda LED i rezystor do diody.
Autor pisze o jednym przycisku (dwa były na rozgrzewkę.)
Panowie koledzy, problem jest prosty jak w mordę strzelił i proszę nie komplikować sobie życia bez sensu. Wystarczy do tego przerzutnik RS, a zamiast PIR proponuję na początek dwa przyciski. Jak to działa jest
A co z zasilaniem np. 100V + obciążenie rzędu 500mA w górę ?
Przerzutnik RS możesz sobie zrobić z dwóch bramek NAND ze scalaka 7400
W toku dyskusji padły takie symbole jak 4013 oraz 4027 dające większe możliwości niż 7400 (cena jest podobna)

Awatar użytkownika
ECC88
-
-
Posty: 408
Rejestracja: 23 paź 2009, o 15:28
Lokalizacja: Köln

Re: sterowanie ledami

Postautor: ECC88 » 10 lis 2013, o 00:33

A wyście się wszyscy z tranzystorami pokłócili? Czy Dlaczego je tak omijacie :?

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: sterowanie ledami

Postautor: rafal.220 » 10 lis 2013, o 14:29

A wyście się wszyscy z tranzystorami pokłócili? Czy Dlaczego je tak omijacie
A wiesz jak wygląda schemat zastępczy tyrystora ? (po co ci 2 elementy kiedy można dać jeden)

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: sterowanie ledami

Postautor: pajaczek » 14 lis 2013, o 20:41

A wyście się wszyscy z tranzystorami pokłócili? Czy Dlaczego je tak omijacie
Nie... po prostu Rafał za wszelką cenę chce przeforsować swój pomysł, i tłucze te biedne 100V i 500mA (lub lepiej). A że wszystkim po kolei ręce odpadają to i się przestają wypowiadać... tylko stonkiewicz wykazuje zainteresowanie, bo... wchłonie wszystko co Mu powiedzą.
Tak naprawdę wystarczyło by przeczytać po pierwszym poście każdego biorącego udział w duskusji (1 strona tematu)... ot wszystko.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: sterowanie ledami

Postautor: rafal.220 » 14 lis 2013, o 20:54

Nie... po prostu Rafał za wszelką cenę chce przeforsować swój pomysł, i tłucze te biedne 100V i 500mA (lub lepiej).
A potem się dziwisz że nie wrzucam ciekawych schematów. (znajdziesz na Google ? nie.. ?)
A że wszystkim po kolei ręce odpadają to i się przestają wypowiadać
Nie jest sztuką tylko się wypowiadać...
tylko stonkiewicz wykazuje zainteresowanie, bo... wchłonie wszystko co Mu powiedzą.
Skoro chce się uczyć...
Tak naprawdę wystarczyło by przeczytać po pierwszym poście każdego biorącego udział w duskusji (1 strona tematu)... ot wszystko.
A czy nie padły takie symbole jak 4013 czy też 4027 ? (chciał autor inne rozwiązanie to je otrzymał)

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 112 gości