Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

sterowanie ledami

Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy

skonkiewicz
-
-
Posty: 32
Rejestracja: 3 lis 2013, o 15:31

sterowanie ledami

Postautor: skonkiewicz » 3 lis 2013, o 15:33

Chciałbym zbudować dwa małe układziki:
1) z dwoma czujnikami (np. ruchu) i ledem.
Ma działać to w następujący sposób:
Gdy czujnik A wykrywa ruch to zapala diodę a gdy ruch wykrywa czujnik B to ją gasi.

2) drugi układ by miał mieć jeden czujnik (np. IR)
Działanie:
gdy czujnik wykrywa wiązkę to zapala diodę na stałe i gasi ją dopiero gdy znowu wykryje wiązkę.

Mam zamiar zastosować jakiś mikro-kontroler i tu moje pytanie czy zna ktoś jakiś już zaprogramowany mikro-kontroler?

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: sterowanie ledami

Postautor: pajaczek » 3 lis 2013, o 15:52

Ad 1) przerzutnik RS (+ ew. bramka xor lub and + not by zapobiec stanowi zabronionemu)
Ad 2) przerzutnik T? Z sygnałem z czujnika jako zegarem?
Mam zamiar zastosować jakiś mikro-kontroler i tu moje pytanie czy zna ktoś jakiś już zaprogramowany mikro-kontroler?
Na tak postawione pytanie, mogę odpowiedzieć tylko. Tak... w szufladzie mam kilkadziesiąt zaprogramowanych uC. Ale czy któryś pełni takie funkcje... zdecydowanie nie (na chwilę obecną). Do zrobienia w 10 min.

Awatar użytkownika
leonow32
-
-
Posty: 108
Rejestracja: 10 maja 2011, o 15:56
Lokalizacja: Poznań

Re: sterowanie ledami

Postautor: leonow32 » 3 lis 2013, o 16:07

Poczytaj sobie o podstawach techniki cyfrowej np. w książce Układy scalone w pytaniach i odpowiedziach - tam masz to pięknie opisane. Układy, które chcesz zrobić to 10 minut roboty na podstawowych scalakach logicznych, które kupisz w każdym sklepie elektronicznym. Nie potrzeba do tego mikrokontrolerów.

skonkiewicz
-
-
Posty: 32
Rejestracja: 3 lis 2013, o 15:31

Re: sterowanie ledami

Postautor: skonkiewicz » 3 lis 2013, o 16:19

Na tak postawione pytanie, mogę odpowiedzieć tylko. Tak... w szufladzie mam kilkadziesiąt zaprogramowanych uC. Ale czy któryś pełni takie funkcje... zdecydowanie nie (na chwilę obecną). Do zrobienia w 10 min.
No zaprogramowanie nie było by trudne tylko że nie mam programatora (:

Dodano po namyśle:
Poczytaj sobie o podstawach techniki cyfrowej np. w książce Układy scalone w pytaniach i odpowiedziach - tam masz to pięknie opisane. Układy, które chcesz zrobić to 10 minut roboty na podstawowych scalakach logicznych, które kupisz w każdym sklepie elektronicznym. Nie potrzeba do tego mikrokontrolerów.
Może byś poratował jakimś schemacikiem lub chociaż modelem scalaka

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: sterowanie ledami

Postautor: rafal.220 » 3 lis 2013, o 17:37

Kolego tu nie potrzeba żadnych programowanych układów scalonych.

Oba przypadki możesz zrealizować na zwykłym przekaźniku. (w tym drugim dojdzie ci jeszcze jakiś tranzystor ew. kondensator i kilka rezystorów)
Jak już się tak uparłeś na układ scalony, to obydwa wspomniane przypadki możesz zrealizować na jednej kostce np. CD4027 bądź CD4013. (niczego nie trzeba programować.)

Pozdrawiam.

skonkiewicz
-
-
Posty: 32
Rejestracja: 3 lis 2013, o 15:31

Re: sterowanie ledami

Postautor: skonkiewicz » 3 lis 2013, o 18:01

Nie wiem jakbym miał tu zastosować przekaźnik. rozumiem gdyby miały być włanczane dwie diody na zmianę ale mi chodzi o układ z jednym ledem który jest załączany przez A a wyłanczany przez B (coś jak układ schodowy w oświetleniu). Czyli jeżeli jeżeli A to np. czujka ruchu to układ ma trzymać zapaloną diode nawet jak czujka nie daje już sygnału i zgasić dopiero gdy B da sygnał.
Nie wiem czy jasno to wyjaśniłem?

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: sterowanie ledami

Postautor: pajaczek » 3 lis 2013, o 18:35

Bardzo jasno... już w pierwszym poście, i jest to do zrobienia również na przekaźniku (właściwie to dwóch), jeśli taka wola projektanta... zakładam oczywiście nieużywanie żadnych półprzewodników, bo jeżeli idziemy w półprzewodniki to i przekaźnik zastąpmy krzemem.

skonkiewicz
-
-
Posty: 32
Rejestracja: 3 lis 2013, o 15:31

Re: sterowanie ledami

Postautor: skonkiewicz » 3 lis 2013, o 18:51

No na przekaźnikach to bez sensu o bo przekaźnik po stracie sygnału od czujki A wruci do stanu rozwartego, dlatego zainteresowałem się jakiś scalakiem który by dostając sygnał chwilowy na wejściu A załączał sygnał na wyjściu a dostając sygnał chwilowy na wejsciu B by odłanczał sygnał wyjścia.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: sterowanie ledami

Postautor: rafal.220 » 3 lis 2013, o 18:57

zakładam oczywiście nieużywanie żadnych półprzewodników, bo jeżeli idziemy w półprzewodniki to i przekaźnik zastąpmy krzemem.
Ale z przekaźnika pociągniesz większy prąd w czasie przebiegu sinusoidalnego. Przekaźniki półprzewodnikowe AC 10A są dość drogie.
Zresztą nie wiadomo co autor tam kombinuje.
Nie wiem jakbym miał tu zastosować przekaźnik. rozumiem gdyby miały być włanczane dwie diody na zmianę ale mi chodzi o układ z jednym ledem który jest załączany przez A a wyłanczany przez B (coś jak układ schodowy w oświetleniu). Czyli jeżeli jeżeli A to np. czujka ruchu to układ ma trzymać zapaloną diode nawet jak czujka nie daje już sygnału i zgasić dopiero gdy B da sygnał.
Nie wiem czy jasno to wyjaśniłem?
A wiesz jak się realizuje potrzymanie przekaźnika? (coś w stylu zał. wył.)
To jest naprawdę banalna sprawa i nie potrzeba tu rysunku, no chyba że kompletnie tego nie pojmujesz.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: sterowanie ledami

Postautor: pajaczek » 3 lis 2013, o 18:58

Skoro tak uważasz... jedyne co mogę zasugerować to uczyć się, uczyć i jeszcze raz uczyć. Ja tam dalej będę utrzymywał że jest to do zrobienia na przekaźnikach :twisted:
Ale z przekaźnika pociągniesz większy prąd w czasie przebiegu sinusoidalnego. Przekaźniki półprzewodnikowe AC 10A są dość drogie.
I potrzebujesz tego przebiegu sinusoidalnego i tego większego prądu by zaświecić diodę LED tak?

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: sterowanie ledami

Postautor: rafal.220 » 3 lis 2013, o 19:12

I potrzebujesz tego przebiegu sinusoidalnego i tego większego prądu by zaświecić diodę LED tak?

LED może być kontrolką, po za tym z doświadczenia wiem, że przekaźnik, jakiś tranzystor i kilka elementów biernych znajdują się w zasięgu ręki :D
No na przekaźnikach to bez sensu o bo przekaźnik po stracie sygnału od czujki A wruci do stanu rozwartego, dlatego zainteresowałem się jakiś scalakiem który by dostając sygnał chwilowy na wejściu A załączał sygnał na wyjściu a dostając sygnał chwilowy na wejsciu B by odłanczał sygnał wyjścia.
No dobra masz tu ściągawkę:
Obrazek
Na schemacie masz zaznaczony styk przekaźnika NO który ci podtrzymuje zasilanie cewki. Przekaźnik wróci do stanu początkowego po zadziałaniu styku NC (w twoim przypadku pirB)

Co do przekaźników bistabilnych, to owszem, ale one są droższe, chodź bardziej oszczędne. To co ci podałem, to jest najprostszy przykład na zwykłym przekaxniku
Ostatnio zmieniony 3 lis 2013, o 20:57 przez rafal.220, łącznie zmieniany 1 raz.

skonkiewicz
-
-
Posty: 32
Rejestracja: 3 lis 2013, o 15:31

Re: sterowanie ledami

Postautor: skonkiewicz » 3 lis 2013, o 19:20

zakładając że pirB i pirA to np. zwykły przycisk chwilowy to po wciśnięciu przekaźnik zmieni stan ale po zwolnieniu znowu wróci do stanu początkowego

Ale gdyby zastosować przekaźnik bistabilny to sygnał z A przełączył by stale przekaźnik a dopiero odwrotnie podłączony sygnał B by rozłączył przekaźnik, dobrze rozumiem?

Dodano gdy wątek się rozwinął.
Chyba rozumiem. Jednak pobawie się przekaźnikiem bistabilnym, kosztują na AVT tyle co zwykłe (ok5zł)

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: sterowanie ledami

Postautor: pajaczek » 3 lis 2013, o 20:33

LED może być kontrolką,
Aaa... więc LED w charakterze kontrolki potrzebuje więcej prądu, w dodatku przebiegu sin... interesujące.

Ps. Ta ściągawka Rafała to raczej zaciemnienie niż rozjaśnienie (chyba nie zrozumiem dlaczego On wszystkie możliwe styki podłączył do cewki).

skonkiewicz
-
-
Posty: 32
Rejestracja: 3 lis 2013, o 15:31

Re: sterowanie ledami

Postautor: skonkiewicz » 3 lis 2013, o 21:54

A teraz skoro to jest oczywiste dla mnie to jak każdego człowieka który chce się rozwijać nawiedził kolejny pomysł a raczej zmiana tego układu, mianowicie kasujemy sygnał B.
Jak zrobić by impuls (czujka, kliknięcie itp) dawało napięcie na leda a drugi impuls kasował napięcie.

Fragment pochodzący z różnych postów, w ramach porządków został wklejony w ten jeden, by zachować chronologię wypowiedzi, starałem się oznaczyć kto jest autorem poszczególnych fragmentów.
skonkiewicz Odpowiedź masz w moim pierwszym poście.
A teraz skoro to jest oczywiste dla mnie to jak każdego człowieka który chce się rozwijać nawiedził kolejny pomysł a raczej zmiana tego układu, mianowicie kasujemy sygnał B.
Jak zrobić by impuls (czujka, kliknięcie itp) dawało napięcie na leda a drugi impuls kasował napięcie.
Zastosuj 2 przekaźniki bistabilne.
jak to niby zrobić skoro by bistabilny przekaźnik po wł zmienił się na wył to trzeba zmienić bieguny

Przypomne że chodzi o drugi impuls z tego samego źródła co pierwszy

Edit: Niestety trochę poszatkowana treść, ale nie było możliwości wydzielenia kłótni tak, by nie ucierpiała na tym główna dyskusja.
Pajączek.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: sterowanie ledami

Postautor: rafal.220 » 4 lis 2013, o 16:40

Możesz np. wypróbować coś takiego:
Obrazek

Awatar użytkownika
magikjl
-
-
Posty: 145
Rejestracja: 4 lis 2012, o 12:53

Re: sterowanie ledami

Postautor: magikjl » 4 lis 2013, o 16:42

Na mój gust wystarczą 2 przekaźniki monostabilne (zwyklaki) z 2 parami styków zwiernorozwiernych, nie potrzeba bistabilnych.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: sterowanie ledami

Postautor: rafal.220 » 4 lis 2013, o 16:54

Chciał bistabilne, to ma na bistabilnych.
Tak dla ciekawostki jak ci się chce, to możesz wrzucić schemacik na 2 monostabilnych. :D

Edit: Trochę posprzątałem ten temat, niestety nie udało mi się zrobić tak, by idealnie zachować posty, ale chronologia wypowiedzi jest zachowana (mam nadzieję).
Pajączek.

skonkiewicz
-
-
Posty: 32
Rejestracja: 3 lis 2013, o 15:31

Re: sterowanie ledami

Postautor: skonkiewicz » 5 lis 2013, o 22:26

Dobra po koleji bo się zrobił bałagan i już nic nie rozumiem. Czy jest jakiś przekaźnik lub sposób podłonczenia tak by cewka zmieniała stan dostając tylko impuls. no albo inne rozwiązanie niż przekażnik ogólny efekt ma być taki: kilk, dioda świeci, klik dioda gaśnie.

Awatar użytkownika
ECC88
-
-
Posty: 408
Rejestracja: 23 paź 2009, o 15:28
Lokalizacja: Köln

Re: sterowanie ledami

Postautor: ECC88 » 6 lis 2013, o 01:48

Zmodyfikujcie nieco ten układ. :roll:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
matiz
-
-
Posty: 324
Rejestracja: 1 kwie 2007, o 22:03
Lokalizacja: nagrywamy.com
Kontaktowanie:

Re: sterowanie ledami

Postautor: matiz » 6 lis 2013, o 13:42

inne rozwiązanie niż przekażnik ogólny efekt ma być taki: kilk, dioda świeci, klik dioda gaśnie.
Prawie każdy efekt gitarowy ma taki przełącznik - wystarczy zaadaptować odpowiedni fragment np. z tego:
http://www.hobby-hour.com/electronics/s ... ematic.gif
a konkretnie ten fragmencik:

Obrazek

Kolektor prawego tranzystora przez opornik do diody i do plusa i już.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 73 gości