Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Problem z Usbasp.

Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy

born2die
-
-
Posty: 144
Rejestracja: 3 kwie 2012, o 16:57

Problem z Usbasp.

Postautor: born2die » 21 wrz 2013, o 14:42

Witam. Postanowiłem, że zacznę zabawe z mikrokontrolerami. Kupiłem zestaw startowy z usbasp, malym zasilaczem, plytka prockiem oraz kabelkami. Stery wszystko smiga. Tylko nie moge sie za dziada połaczyć z prockiem ani Atmega8 ani attiny2313. Nie wiem jakie jeszcze moga byc potrzebne informacje wieć nie gniewajcie sie tylko napiszcie a ja dorzuce. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
brun
-
-
Posty: 125
Rejestracja: 28 mar 2012, o 09:48

Re: Problem z Usbasp.

Postautor: brun » 21 wrz 2013, o 22:06

A mógłbyś podać link do tego zestawu startowego?

born2die
-
-
Posty: 144
Rejestracja: 3 kwie 2012, o 16:57

Re: Problem z Usbasp.

Postautor: born2die » 21 wrz 2013, o 22:21


Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: Problem z Usbasp.

Postautor: ACeK » 22 wrz 2013, o 07:10

Obrazek To teraz pochwal sie jak to wszystko polaczyles :? Najlepiej zrob jakies zdjecia :idea: jakies mam na mysli Twojego ukladu oraz konfiguracji kabelkow bo bez tego nikt Ci :no: jest w stanie pomoc Obrazek

Awatar użytkownika
leonow32
-
-
Posty: 108
Rejestracja: 10 maja 2011, o 15:56
Lokalizacja: Poznań

Re: Problem z Usbasp.

Postautor: leonow32 » 22 wrz 2013, o 10:47

Czu USBasp w ogóle działa z Atmel Studio czy trzeba tam ciągle jakieś avrdude i inne cuda instalować? Prawdopodobnie w tym jest problem.

Poza tym, panie kolego, badziewie kupiłeś. Za tą cenę mogłeś kupić zdecydowanie lepszy programator, który na 100% integruje się z Atmel Studio i obsługuje wszystkie współcześnie stosowane interfejsy do wszystkich współczesnych procesorów (z wyjątkiem JTAG)
http://allegro.pl/listing/listing.php?s ... zia%C5%82y

born2die
-
-
Posty: 144
Rejestracja: 3 kwie 2012, o 16:57

Re: Problem z Usbasp.

Postautor: born2die » 22 wrz 2013, o 12:28

Kupiłem bo połaszczylem się na te wszystkie dodatki typu płytka, kabelki i procek... cóż chyba go zwróce. Próbowałem tylko z bascomavr. Program widzi usbasp tylko nie widzi procesorów. W windowsie po wejsciu w zarzadzaj również widać programator poprawnie zainstalowany.
Załączniki
usbasp.zip
(2.38 MiB) Pobrany 84 razy

Awatar użytkownika
brun
-
-
Posty: 125
Rejestracja: 28 mar 2012, o 09:48

Re: Problem z Usbasp.

Postautor: brun » 22 wrz 2013, o 13:24

Kupiłem bo połaszczylem się na te wszystkie dodatki typu płytka, kabelki i procek... cóż chyba go zwróce. Próbowałem tylko z bascomavr. Program widzi usbasp tylko nie widzi procesorów. W windowsie po wejsciu w zarzadzaj również widać programator poprawnie zainstalowany.
A mógłbyś napisać jeszcze który kolor kabelka odpowiada jakiemu sygnałowi z programatora?

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: Problem z Usbasp.

Postautor: ACeK » 22 wrz 2013, o 13:30

Obrazek Ze zdjecia wynika ze masz dobrze podlaczone przewody. Jedynie co mozesz miec do zamienione rzedy pinow :idea: dlatego sprawdz miernikiem czy masz dobra polaryzacje (zasilanie) na procku. Czy masz mozliwosc sprawdzenia czy procki sa sprawne np w innym programatorem? Czy wczesniej uzywales procki przestawiajac lockbits na zegar zewnetrzny? Jesli tak to dodaj dwa kondensatory oraz rezonator do procesora Obrazek
Załączniki
2013-09-22 11.48.11.png
dodalem twoje zdjecie

born2die
-
-
Posty: 144
Rejestracja: 3 kwie 2012, o 16:57

Re: Problem z Usbasp.

Postautor: born2die » 22 wrz 2013, o 14:41

Procki nowe, wiec fusebity nie ruszane(chodz probowalem z kwarcem i kondami juz :P ) Hmm rzedy pinów, moge odpiąć zasilanie z programatora i zasilić zewnetrznie. A co wtedy z masa ma być połączona z programatorem czy wtedy zasilanie oddzielne vcc i gnd a te piny leza w powietrzu wtedy na kostce idc. Sprawdze programator oraz proce prawdopodbnie w wtorek w szkole(ale fajnie by bylo cos zdzialac wczesniej).

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: Problem z Usbasp.

Postautor: ACeK » 22 wrz 2013, o 21:31

TK0613-3-WST.png
Twoj programator oraz rozpiska pins
Obrazek Jeszcze raz przyjrzalem sie zdjeciu z Twoim podlaczeniem. Jestem pewny ze pomyliles rzedy. To znaczy ze zasilanie Vcc oraz GDN zamieniles z pozostalymi sygnalami. Powinno byc tak jak na zdjeciu :idea: Sprawdz czy masz ustawione na programatorze 5V Obrazek

born2die
-
-
Posty: 144
Rejestracja: 3 kwie 2012, o 16:57

Re: Problem z Usbasp.

Postautor: born2die » 25 wrz 2013, o 20:41

Witam. Dlugo nie pisalem bo czasu nie mialem. Dzisiaj znalalzem . Podlaczylem wedlug instrukcji acka i bez zmian. Wykryty procesor nie pasuje do wybranego CHIP ID:000000. Czy zamiana tych pinow mogla spowodowac uszkodzenie procesora?

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Problem z Usbasp.

Postautor: rafal.220 » 25 wrz 2013, o 21:06

A kto wie co ty tam kombinujesz...

Mam podobny programator do tego co umieścił na fotce acek (zgodny z STK 500)
Jedynym problemem przy pierwszym uruchomieniu były zwory... (po przestawieniu wszystko ruszyło)

born2die
-
-
Posty: 144
Rejestracja: 3 kwie 2012, o 16:57

Re: Problem z Usbasp.

Postautor: born2die » 26 wrz 2013, o 16:05

Tutaj wybiera sie tylko zasilanie scalaka. reszta zworek czyli lowsck (podobno jest automatyczne) oraz self programming sa nie zamontowane(a na plytce pcb sa napisy JP2 JP3). Nie mam juz żadnych pomysłów. Chyba programator wróci do sprzedawcy.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: Problem z Usbasp.

Postautor: ACeK » 26 wrz 2013, o 20:07

...Nie mam juz żadnych pomysłów...
Obrazek Nie uzywam tego programatora dlatego nie bardzo moge Ci pomoc :( Jedynie co moge doradzic to zebys tak jak chciales sprawdzic procki w szkole czy sa sprawne. Moze tez w szkole bedziesz mial mozliwosc sprawdzenia programatora. Mozesz jeszcze raz sprawdzic polaczenia miernikiem czy jest przejscie od programatora na plytce do Twojego ukadu na breadboard (przez kabelki). W ten sposob bedziesz pewny ze nic nie pozamieniales. Tak zreszta powinienes podlaczyc i sprawdzic za pierwszym razem :idea: na bledach sie czlowiek uczy :P Ja ostatnio zamienilem plus z minusem na LCD jakis nie typowy byl ;) biedny sie ugotowal :( Jesli masz wyjscie LPT w kompie to mozesz na szybko zrobic prosty programator i nim sprawdzic co i jak zreszta ostatnio bylo o tym na forum Obrazek

born2die
-
-
Posty: 144
Rejestracja: 3 kwie 2012, o 16:57

Re: Problem z Usbasp.

Postautor: born2die » 26 wrz 2013, o 22:15

Wyjście LPT w kompie nie mam i nie będzie potrzebne. Tak samo jak sprawdzanie w szkole. Wystarczyło wykonać nowa taśmę samemu. Wszystko się łączy i z czytuje procka i wgrywa softa oraz weryfikuje poprawność wgrania. Teraz pozostało się nauczyć programować porządnie. Jedyne co to może zrobię sobie płytkę z podstawkami do większości rozmiarów atmeli i wtedy będę wpinał taśmę w płytkę a nie kabelkami. Tematu nie zamknę, bo jak coś znowu wyskoczy (na 99% tak) to napisze tutaj, żeby śmietnika nie robić.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 64 gości