Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

attiny2313 + hd44780 bascom nie działa wyswietlacz

Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy

puchacz4321
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 12 mar 2013, o 22:23

attiny2313 + hd44780 bascom nie działa wyswietlacz

Postautor: puchacz4321 » 12 mar 2013, o 22:28

witam
jestem początkującym elektronikiem, napisałem kod który miał wyświetlać godzinę na wyświetlaczu, niestety tak nie jest. kod jest w bascomie, który różnie się u mnie zachowuje, ponieważ po restarcie programu potrafi zmienić całkowicie właściwości. kod to

Kod: Zaznacz cały

$regfile = "attiny2313.dat" $crystal = 1000000 Config Portb = Input Config Portd = Output Dim Godzina As Byte Godzina = 12 Dim Minuty As Byte Minuty = 0 Dim Sekundy As Byte Sekundy = 0 Dim Godzinnik As String * 2 Dim Minutnik As String * 2 Dim Sekundnik As String * 2 Upperline Lcd "ZEGAR" Lowerline Lcd "witam" Wait 4 Cls Do Cls If Pinb.0 = 1 Then Gosub Sv_start1 If Pinb.0 = 0 Then Gosub Sv_start2 Loop Sv_start1: If Sekundy < 10 Then Sekundnik = "0" Else Sekundnik = "" If Minuty < 10 Then Minutnik = "0" Else Minutnik = "" If Godzina < 10 Then Godzinnik = "0" Else Godzinnik = "" Upperline Lcd "" ; Godzinnik ; Godzina ; ":" ; Minutnik ; Minuty ; ":" ; Sekundnik ; Sekundy ; "" Lowerline Lcd "GODZINA" Waitms 1000 Incr Sekundy If Sekundy = 60 Then Minuty = Minuty + 1 If Sekundy = 60 Then Sekundy = 0 If Minuty = 60 Then Godzina = Godzina + 1 If Minuty = 60 Then Minuty = 0 If Godzina = 24 Then Godzina = 0 Return Sv_start2: If Sekundy < 10 Then Sekundnik = "0" Else Sekundnik = "" If Minuty < 10 Then Minutnik = "0" Else Minutnik = "" If Godzina < 10 Then Godzinnik = "0" Else Godzinnik = "" Upperline Lcd "" ; Godzinnik ; Godzina ; ":" ; Minutnik ; Minuty ; ":" ; Sekundnik ; Sekundy ; "" Lowerline Lcd "SET" If Pinb.5 = 1 Then Sekundy = Sekundy + 1 If Pinb.6 = 1 Then Minuty = Minuty + 1 If Pinb.7 = 1 Then Godzina = Godzina + 1 If Sekundy = 60 Then Sekundy = 0 If Minuty = 60 Then Minuty = 0 If Godzina = 24 Then Godzina = 0 Return End
nie wiem czy robię gdzieś błąd w podłączeniu czy może źle coś napisałem. proszę o sprawdzenie kodu. z góry dziękuję za odpowiedź. pozdrawiam

Awatar użytkownika
Press
-
-
Posty: 389
Rejestracja: 10 mar 2004, o 16:21
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: attiny2313 + hd44780 bascom nie działa wyswietlacz

Postautor: Press » 13 mar 2013, o 10:38

No cóż. Kod pomieszany dość mocno, Można to prościej napisać.
Ale nie wnikając na razie w kod w kod to pokaż schemat, bo nie wiadomo jak masz podpięty wyświetlacz i dodaj konfigurację wyświetlacza w programie, bo to co jest ustawione domyślnie w Bascomie nie musi się pokrywać z Twoimi połączeniami.
Przykład:
Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portd.2 , Db5 = Portd.3 , Db6 = Portd.4 , Db7 = Portd.5 , E = Portd.1 , Rs = Portd.0
Config Lcd = 16 * 2 : Cursor Off

Potem napisz standardowy test:

Kod: Zaznacz cały

do cls wait 1 lcd "NAPIS TESTOWY" wait 1 loop
Jak nic się nie wyświetli to będziemy myśleć dalej

puchacz4321
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 12 mar 2013, o 22:23

Re: attiny2313 + hd44780 bascom nie działa wyswietlacz

Postautor: puchacz4321 » 13 mar 2013, o 18:39

http://zapodaj.net/78f82061590de.jpg.html
starałem się zrobić w miarę czytelny schemat, może mam głupie pytanie ale czy do tego nie przydałby się jakiś kwarc ? sprawdziłem ten kod z konfiguracją i wyświetlaniem "napis testowy" ale niestety też nie działał
aha i moja konfiguracja to:
Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portd.1 , Db5 = Portd.2 , Db6 = Portd.3 , Db7 = Portd.4 , E = Portd.5 , Rs = Portd.0

Awatar użytkownika
brun
-
-
Posty: 125
Rejestracja: 28 mar 2012, o 09:48

Re: attiny2313 + hd44780 bascom nie działa wyswietlacz

Postautor: brun » 13 mar 2013, o 19:16

Nie znam się na języku Bascom, ale z tego co widzę, to masz nóżki 1 oraz 3 wyświetlacza podpięte do masy. O ile dobrze pamiętam, to nóżkę 3 nie podłącza się do masy bezpośrednio tylko poprzez potencjometr, tak jak tutaj:

Obrazek

Potem dzięki temu potencjometrowi możesz regulować kontrast wyświetlacza. Jest więc możliwe, że program masz dobrze, a za to źle jest ustawiony kontrast wyświetlania. Chyba warto to sprawdzić ;)

matrix
-
-
Posty: 342
Rejestracja: 7 maja 2010, o 14:02
Lokalizacja: Sochaczew
Kontaktowanie:

Re: attiny2313 + hd44780 bascom nie działa wyswietlacz

Postautor: matrix » 13 mar 2013, o 19:17

R/W do masy a Vo może lepiej podłączyć jak to się zwykle robi do suwaka potencjometru podłączonego między mase a +5V. Kwarc nie jest potrzebny jeśli fusy ustawisz na wewnętrzny oscylator. No i jeszcze na początku programu Config lcd=X*Y

puchacz4321
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 12 mar 2013, o 22:23

Re: attiny2313 + hd44780 bascom nie działa wyswietlacz

Postautor: puchacz4321 » 13 mar 2013, o 19:25

podłączenie R/W do masy dało efekt że wyświetla mi się "TOWY", czyli jest duży postęp bo już jest cokolwiek :)
dziękuję bardzo za pomoc wyświetlacz działa i robi to co powinien :)

matrix
-
-
Posty: 342
Rejestracja: 7 maja 2010, o 14:02
Lokalizacja: Sochaczew
Kontaktowanie:

Re: attiny2313 + hd44780 bascom nie działa wyswietlacz

Postautor: matrix » 13 mar 2013, o 20:35

piszesz wszelkie configi i nim napiszesz cokolwiek to ładujesz CLS do tego wcześniej warto na przykład zastosować polecenie kursor off noblink.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 99 gości