Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

sharp HT-X1H podłączenie samego wzmacniacza

Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy

arekmilan
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 1 mar 2013, o 01:51

sharp HT-X1H podłączenie samego wzmacniacza

Postautor: arekmilan » 1 mar 2013, o 01:56

Witam chciałem zapytać czy do wzmacniacza wbudowanego w suba od kina domowego sharp HT-1XH da się podpiąć inne urządzenia np tel czy laptopa?
Jestem początkującym sobie majsterkowiczem w elektronice.To mówię od razu.
Dostałem całe kino ale cała centralka ,ze tak powiem uległa dość wielkiej awarii chciał bym wykorzystać wzmacniacz z subwoofera.

Awatar użytkownika
ECC88
-
-
Posty: 408
Rejestracja: 23 paź 2009, o 15:28
Lokalizacja: Köln

Re: sharp HT-X1H podłączenie samego wzmacniacza

Postautor: ECC88 » 1 mar 2013, o 03:09

Pokaż na fotce podłączenia za pomocą których będziemy wstanie stwierdzić czy w boommm skrzynce jest wzmacniacz wyłącznie dla niskich tonów czy też ma wyjścia na poszczególne kanały.
(lewo, prawo, center itd.)

Opisz dokładniej tą awarię. Tym systemom najczęściej towarzyszy jakiś decoder Dolby DTS czy jak to tam się wszystko zwie.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: sharp HT-X1H podłączenie samego wzmacniacza

Postautor: rafal.220 » 1 mar 2013, o 17:06

ECC88 ma rację (fotki sporo pokażą)
Musimy wiedzieć w jaki sposób jest przekazywany sygnał audio do subwoofera (analogowo czy może cyfrowo)

karel21
-
-
Posty: 92
Rejestracja: 23 lis 2006, o 12:44
Lokalizacja: miasto

Re: sharp HT-X1H podłączenie samego wzmacniacza

Postautor: karel21 » 1 mar 2013, o 21:22

Miotasz się po kilku forach,napisz jasno o co chodzi,na innym napisałeś o uszkodzonej "centralce".

arekmilan
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 1 mar 2013, o 01:51

Re: sharp HT-X1H podłączenie samego wzmacniacza

Postautor: arekmilan » 1 mar 2013, o 21:27

Centrala cała czyli dvd tuner i reszta co jest razem jest uszkodzone totalnie a ja chcę podpiąć do tego wzmacniacza laptopa czy nawet tel.przez korektor nawet. fotki dodam w poniedziałek.chcę wykorzystać tylko wzmacniacz.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: sharp HT-X1H podłączenie samego wzmacniacza

Postautor: rafal.220 » 1 mar 2013, o 21:45

Centrala cała czyli dvd tuner i reszta co jest razem jest uszkodzone totalnie a ja chcę podpiąć do tego wzmacniacza laptopa czy nawet tel.przez korektor nawet. fotki dodam w poniedziałek.chcę wykorzystać tylko wzmacniacz.
Czekamy na zdjęcia. :)
Tak na szybkiego napisz kilka wskazówek.
Oto pytania pomocnicze:
- Czy do subwoofera jest doprowadzony kabelek sieciowy (230V)
- Czy sygnał audio był przekazywany złączem cyfrowym, czy może czincze albo jack
- Czy subwoofer był połączony przez kabelek głośnikowy

Zawsze jest łatwiej jak autor tematu poda kilka podstawowych wskazówek :)

arekmilan
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 1 mar 2013, o 01:51

Re: sharp HT-X1H podłączenie samego wzmacniacza

Postautor: arekmilan » 2 mar 2013, o 15:20

Czekamy na zdjęcia. :)
Tak na szybkiego napisz kilka wskazówek.
Oto pytania pomocnicze:
- Czy do subwoofera jest doprowadzony kabelek sieciowy (230V)
- Czy sygnał audio był przekazywany złączem cyfrowym, czy może czincze albo jack
- Czy subwoofer był połączony przez kabelek głośnikowy

Zawsze jest łatwiej jak autor tematu poda kilka podstawowych wskazówek :)
Do suba jest podpięty kabel.
sygnł do suba idzie poprzez kabel jest dwa złącza o 13 pinach.(tak mi się wydaje że o to chodzi)
subwoofer jest podłączony do wzmacniacza w nim wbydowanym.

Edit: poprawienie znaczników BBCode
Pajączek

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: sharp HT-X1H podłączenie samego wzmacniacza

Postautor: rafal.220 » 2 mar 2013, o 16:28

Ok.
Jeśli w subie znajduje się wzmacniacz mocy sterowny sygnałem analogowym, to da się to przerobić. (gorzej jak wzmacniacz mocy jest sterowany (PWM) przez procesor w którym został zaprogramowany algorytm dekodera)

Awatar użytkownika
ECC88
-
-
Posty: 408
Rejestracja: 23 paź 2009, o 15:28
Lokalizacja: Köln

Re: sharp HT-X1H podłączenie samego wzmacniacza

Postautor: ECC88 » 2 mar 2013, o 17:57

Gdzie jest regulacja głośności? Do czego są podłączone pozostałe głośniki?
Zapodaj lepiej te fotki bo to takie gdybanie. :wink:

arekmilan
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 1 mar 2013, o 01:51

Re: sharp HT-X1H podłączenie samego wzmacniacza

Postautor: arekmilan » 3 mar 2013, o 18:35

fotki dodam jutro bo jestem u narzeczonej.
wszystkim steruje się z centralki podpiętej do suba dwoma kablami, jak jeden tak i drugi ma po 13 pinów.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 82 gości