Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

problem z NE022 wysokie napięcia na STBY MUTE

tg3a
-
-
Posty: 243
Rejestracja: 26 maja 2008, o 19:46
Lokalizacja: Warszawa

Re: problem z NE022 wysokie napięcia na STBY MUTE

Postautor: tg3a » 19 maja 2012, o 22:01

Witam.
płytkę robiłem sam.i nie ma tam r7 i r8 na płytce niema miejsca na nie i wogle nigdzie nie ma jakie to mają być rezystory
Albo ja cierpię na paranoję, albo robisz sobie z nas żarty. A co to jest to, co zaznaczyłem na czewono, na zdjęciu płytki, które sam wstawiłeś?
plytka1.jpg

Awatar użytkownika
MatyAS
-
-
Posty: 396
Rejestracja: 18 kwie 2007, o 21:37
Lokalizacja: warszawa
Kontaktowanie:

Re: problem z NE022 wysokie napięcia na STBY MUTE

Postautor: MatyAS » 21 maja 2012, o 18:28

i mu to przetłumaczcie z Polskiego na nasze
Może niech Kolega najpierw odpowie sobie na pytanie : Co stanowi przerwę dla napięcia stałego?

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z NE022 wysokie napięcia na STBY MUTE

Postautor: sebapunk » 27 maja 2012, o 20:40

to nie są zdięcia mojej płytki

000andrzej
-
-
Posty: 375
Rejestracja: 13 sie 2003, o 14:03
Lokalizacja: Kraków

Re: problem z NE022 wysokie napięcia na STBY MUTE

Postautor: 000andrzej » 30 maja 2012, o 20:13

To załącz fotę. Jesteś pewien że tam jeszcze innego błędu nie ma? Teraz wiesz czemu Ci nie działa, a kondensator wylatuje w powietrze?

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z NE022 wysokie napięcia na STBY MUTE

Postautor: sebapunk » 3 cze 2012, o 19:23

a to jest zdjęcie oryginalnej płytki i tu nie ma tych rezystorów.
1_1222367188.jpg

tg3a
-
-
Posty: 243
Rejestracja: 26 maja 2008, o 19:46
Lokalizacja: Warszawa

Re: problem z NE022 wysokie napięcia na STBY MUTE

Postautor: tg3a » 3 cze 2012, o 22:09

Witam wszystkich.
sebapunk - przepraszam, nie przyszło mi do głowy, że wstawiłeś zdjęcie innej płytki, niż tej, którą zrobiłeś. Różnica w kolorze laminatu powinna była dać mi do myślenia.
Ale w takim razie, skoro najwyraźniej projekt płytki odbiega od schematu ideowego, jaki zamieściłeś, sądzę, że przydałoby się jeszcze zdjęcie tej samej płytki od strony ścieżek, takiej samej rozdzielczości i jakości, jak to ostatnie. Pomoże to również dokonać orientacyjnej oceny prawidłowości polutowania (choć zimnych lutów w ten sposób nie wykryjemy).
Pozdrawiam.

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z NE022 wysokie napięcia na STBY MUTE

Postautor: sebapunk » 4 cze 2012, o 21:36

to zdjęcie po wyżej też nie jest moje,to tylko przykład.
jak wetknołem miernik do STBY to na począdku jest 35v a gdy wzmak się załączy to jest 4.5v
a wszystko juz chodi b.dobrze
wstawiłem w funkcje STBY diody led i wzmak załancza się po 1 min od włączenia.
bo nawet nie wstawiam zworki bo będzie bum,jak wcześniej,popaliło ścieżki,musiałem robić nową płytkę.

000andrzej
-
-
Posty: 375
Rejestracja: 13 sie 2003, o 14:03
Lokalizacja: Kraków

Re: problem z NE022 wysokie napięcia na STBY MUTE

Postautor: 000andrzej » 4 cze 2012, o 22:51

a to jest zdjęcie oryginalnej płytki i tu nie ma tych rezystorów.
A co to za elementy widoczne we fragmencie za C4?

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z NE022 wysokie napięcia na STBY MUTE

Postautor: sebapunk » 5 cze 2012, o 16:05

to są R5 i R6
a tu chodzi o R7 i R8 czy je wstawić czy nie i jakiej wartościowości mają być.

000andrzej
-
-
Posty: 375
Rejestracja: 13 sie 2003, o 14:03
Lokalizacja: Kraków

Re: problem z NE022 wysokie napięcia na STBY MUTE

Postautor: 000andrzej » 5 cze 2012, o 18:51

Według datasheet - nie jest wymagane. W takim razie skoro dalej Ci strzela kondensator musisz mieć coś jeszcze poknocone. Możesz załączyć fotę swojej płytki?

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z NE022 wysokie napięcia na STBY MUTE

Postautor: sebapunk » 5 cze 2012, o 20:43

git 002.jpg
git 003.jpg
git 004.jpg
git 005.jpg
git 006.jpg
git 007.jpg

000andrzej
-
-
Posty: 375
Rejestracja: 13 sie 2003, o 14:03
Lokalizacja: Kraków

Re: problem z NE022 wysokie napięcia na STBY MUTE

Postautor: 000andrzej » 6 cze 2012, o 22:36

Z tego co widzę, to niezły bałagan na płytce. Przykopcona płytka przy TDA to zapewne wynik jakiegoś zwarcia,ale czy układ przeżył? Widzę, że jedna różna od drugiej. Nie dał bym złamanego grosza za to, że na lutach nie masz gdzieś zwarcia. Być może to jest powodem Twoich dolegliwości.
Przy okazji - radiatory za małe jeśli chcesz uzyskać dużą moc. Cóż Ci doradzić - spróbuj zrobić od nowa płytki, po wytrawieniu przemierzyć, wlutować elementy, sprawdzić dokładnie czy nie ma gdzieś zwarć, zimnych lutów i powinno zadziałać od kopa.

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z NE022 wysokie napięcia na STBY MUTE

Postautor: sebapunk » 8 cze 2012, o 08:07

tak się tylko wydaje że luty mogą się stykać,ale sprawdziłem wszystkie i są dobrze.
przykopcone nie jest od zwarcia na płytce tylko ja przez przypadek dotknąłem kabelkiem.
nie są różne tylko to jest dodatkowe połączenie jakby ktoś chciał 1x200w
radiatory mam takie zastępcze bo czekam na przesyłkę.
układy nie są spalone ani niema zwarcia bo to wszystko działa już gram tym 4 dni i nic się nie dzieje,
tylko zamiast zworni to mam małe żarówki.

przecież jakby było jakieś zwarcie to by wogule nie grało.

od strony czerwonego kółka jest + a od zielonego - to przecież jak dam zworkę to będzie zwarcie.
schemat.jpg

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: problem z NE022 wysokie napięcia na STBY MUTE

Postautor: Tomasz Gumny » 8 cze 2012, o 10:58

Nie znam tego układu, ale już pobieżna lektura karty katalogowej wskazuje, że pin nr 1(STBY-GND), który jest potencjałem odniesienia dla wejść STBY i MUTE powinien być podłączony od -Vs do GND. Na tym schemacie jest podłączony do masy, wobec czego na wejściach 9-STBY i 10-MUTE powinno być 0..1.5V względem masy, żeby daną funkcję włączyć i powyżej 3.5V względem masy, żeby daną funkcję wyłączyć. Wprawdzie producent podaje, że maksymalne napięcie na tych wejściach wynosi +Vs, ale równocześnie zamieszcza wykresy, które kończą się na +5V, dlatego dobrałbym dzielniki R5/R8 i R6/R7 tak, aby nie przekraczać tego napięcia.
Do pracy mostkowej producent zaleca nieco bardziej rozbudowany układ budzenia wspólny dla obu gałęzi mostka. Przypuszczam, że nierównoczesne "obudzenie" może się źle skończyć dla głośników lub układów.

000andrzej
-
-
Posty: 375
Rejestracja: 13 sie 2003, o 14:03
Lokalizacja: Kraków

Re: problem z NE022 wysokie napięcia na STBY MUTE

Postautor: 000andrzej » 9 cze 2012, o 22:29

przecież jakby było jakieś zwarcie to by wogule nie grało.
Racja, ale zarazem piszesz, że Ci kondensator w powietrze wywala po zwarciu STD-by.
od strony czerwonego kółka jest + a od zielonego - to przecież jak dam zworkę to będzie zwarcie.

A kto Ci każe dawać zworkę między V+ i V- ? Nie widzisz, że obwód zamyka się poprzez rezystor R5/R8 do masy? Równolegle do R8 masz kondensator, który również jest podłączony do masy. Przez kondensator prąd stały nie przepłynie.
PS. Mam nadzieję, że nie podpinasz V- tam gdzie powinna być masa?

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z NE022 wysokie napięcia na STBY MUTE

Postautor: sebapunk » 10 cze 2012, o 16:46

wszystko podłączone mam dobrze.
bez tytułu.jpg
Jaki powinien być rezystor w tym zasilaczu NE025?

000andrzej
-
-
Posty: 375
Rejestracja: 13 sie 2003, o 14:03
Lokalizacja: Kraków

Re: problem z NE022 wysokie napięcia na STBY MUTE

Postautor: 000andrzej » 10 cze 2012, o 20:27

Jaki rezystor w zasilaczu? Mnie to wygląda na kit NE069a. Tam jest tylko jeden do zasilenia diody, który sobie możesz dobrać w zależności od napięcia na transformatorze.
np: R=U/I R=40V/0,02A=2kΩ

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z NE022 wysokie napięcia na STBY MUTE

Postautor: sebapunk » 10 cze 2012, o 22:13

tak,NE069a,pomyliłem się.

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z NE022 wysokie napięcia na STBY MUTE

Postautor: sebapunk » 13 cze 2012, o 14:08

już jest wszystko ok.założyłem zworki i nic nie wylatuje w powietrze.działa od razu.
to tamta płytka miała jakiś błąd.

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z NE022 wysokie napięcia na STBY MUTE

Postautor: sebapunk » 14 cze 2012, o 18:39

Zrobiłem do tego wzmaka przedwzmacniacz j-42 i po podłączeniu nie działa.
słychać muzykę bardzo słabo tylko same basy.wogle nie reaguje na zasilanie,czy jest podpięte czy nie to działa tak samo.
69_0_1468.jpg
j42.jpg
j-42.jpg

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: ArianeMa, Google [Bot], MaragretPi i 169 gości