Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

problem z NE022 wysokie napięcia na STBY MUTE

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

problem z NE022 wysokie napięcia na STBY MUTE

Postautor: sebapunk » 12 maja 2012, o 18:38

Witam.Zrobiłem kit NE022 i jedna połołwa wzmacniacza działa po dotnięciu miernikiem STBY lub MUTE.
A druga połowa wzmacniacza nie reaguje na dotykanie miernikiem,kompletna cisza.
Napięcia na MUTE 40v a na STBY 33v,czym są one spowodowane?
Proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
Jacek Bogusz
-
-
Posty: 470
Rejestracja: 12 maja 2010, o 17:37
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: problem z NE022 wysokie napięcia na STBY MUTE

Postautor: Jacek Bogusz » 13 maja 2012, o 09:35

A czy mógłbyś pokazać schemat, podać link lub coś, co rozjaśniłoby nieco symbol NE022? Przyznam się, że nie chce mi się teraz szukać kitu w Internecie i zastanawiać się, co zbudowałeś. Zapewne jakiś wzmacniacz, ale z jakim układem? Wysokość napięcia to może być kwestia masy odniesienia, ale do tego jest potrzebny schemat i trochę więcej szczegółów.

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z NE022 wysokie napięcia na STBY MUTE

Postautor: sebapunk » 13 maja 2012, o 12:37

schemat.jpg
24_1258488502.jpg
zasilacz.jpg

Awatar użytkownika
ECC88
-
-
Posty: 408
Rejestracja: 23 paź 2009, o 15:28
Lokalizacja: Köln

Re: problem z NE022 wysokie napięcia na STBY MUTE

Postautor: ECC88 » 13 maja 2012, o 21:41

Napięcia na MUTE 40v a na STBY 33v,czym są one spowodowane?
Proszę o pomoc.
Może tym że końcówki tych zworek podłączone są do zasilania :o

Awatar użytkownika
Jacek Bogusz
-
-
Posty: 470
Rejestracja: 12 maja 2010, o 17:37
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: problem z NE022 wysokie napięcia na STBY MUTE

Postautor: Jacek Bogusz » 13 maja 2012, o 21:45

Zworek jest aż 4. Rozumiem, że wszystkie zakładasz i nadal nie gra? Zobacz, tu jest kapitalny opis Piotra Góreckiego http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT2153.pdf. Tu nie chodzi o dotykanie miernikiem, chociaż pewnie rezystancja wewnętrzna jakoś pozwala podać napięcie, ale o doprowadzenie napięcia a więc założenie zworek.

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z NE022 wysokie napięcia na STBY MUTE

Postautor: sebapunk » 14 maja 2012, o 06:35

jeżeli na zworkach pokazuje mi miernik napiecie to znaczy że na zworce jest + i - a jak połącze zworką to będzie bum.i zworek mam 2 STBY i MUTE na jednej połowie wzmaka,bo robie stereo nie mono.
I jeszcze wstawiłem przy wejściu zasilania wzmacniacza małe żarówki to jak wzmacniacz gra to one
mrugają w rytm muzyki.tak ma być?

Awatar użytkownika
ECC88
-
-
Posty: 408
Rejestracja: 23 paź 2009, o 15:28
Lokalizacja: Köln

Re: problem z NE022 wysokie napięcia na STBY MUTE

Postautor: ECC88 » 14 maja 2012, o 13:47

jeżeli na zworkach pokazuje mi miernik napiecie to znaczy że na zworce jest + i - a jak połącze zworką to będzie bum.
A kto ci karze robić zworką zwarcie do masy ? Jedna strona zwory jest na zasilaniu a druga na rezystorach R5 i R6. Skutkiem zwarcia J1 czy J2 jest wymuszenie że tak powiem stanu wysokiego t.z. Napięcia zasilania na pinach 9 i 10 TDA. Jeżeli zworek nie ma to przez R7 i R8 wymuszony zostaje stan niski. 0 czy tam masa.
I jeszcze wstawiłem przy wejściu zasilania wzmacniacza małe żarówki to jak wzmacniacz gra to one
mrugają w rytm muzyki.tak ma być?
Pokaż schemat to pośmiejemy się wszyscy.
Na pewno ktoś ci kompetentnie wytłumaczy co to za babok ale ja na razie nie mogę ze śmiechu.

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z NE022 wysokie napięcia na STBY MUTE

Postautor: sebapunk » 14 maja 2012, o 15:36

1.jpg
Myślałem że zworki mają być założone tak jak te czarne kółka na rysunku.
1.jpg

Awatar użytkownika
Jacek Bogusz
-
-
Posty: 470
Rejestracja: 12 maja 2010, o 17:37
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: problem z NE022 wysokie napięcia na STBY MUTE

Postautor: Jacek Bogusz » 15 maja 2012, o 19:11

Czy ja dobrze widzę, że żarówki włączyłeś szeregowo z zasilaniem? Jeśli tak, to wyrzuć je, bo po pierwsze "zabierają" (kłania się szeregowe połączenie obwodu), a po drugie Twój wzmacniacz nigdy nie osiągnie parametrów znamionowych. Mało tego - ze wzrostem prądu zasilania żarówka będzie zwiększać swoją rezystancję i będzie rósł spadek napięcia doprowadzając wzmacniacz do szaleństwa. A żarówki będą mrugać, bo płynie przez nie prąd zależny od mocy sygnału doprowadzonego do wyjścia.
A odnośnie do zworek - tak, mają być założone, jak pokazują Twoje czarne kółka.

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z NE022 wysokie napięcia na STBY MUTE

Postautor: sebapunk » 15 maja 2012, o 22:11

tylko jak tak założyłem zworke to kondensator c5 wyleciał w powietrze.

Awatar użytkownika
ECC88
-
-
Posty: 408
Rejestracja: 23 paź 2009, o 15:28
Lokalizacja: Köln

Re: problem z NE022 wysokie napięcia na STBY MUTE

Postautor: ECC88 » 15 maja 2012, o 22:58

odwrotnie zamontowany :?

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z NE022 wysokie napięcia na STBY MUTE

Postautor: sebapunk » 16 maja 2012, o 19:38

nie,zamontowany był dobrze.
I dla tego wstawiłem te żarówki w razie zwarcia nie spali się wzmak tylko żarówki.
i te napięcia są po między jedną nogą a drugą STBY-33v i MUTE 40v/tam jak by miały być założone zworki.
i jak założyłem zworkę to wybuchło

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: problem z NE022 wysokie napięcia na STBY MUTE

Postautor: pajaczek » 16 maja 2012, o 21:39

Więc coś masz źle złożone (niechlujnie polutowane, zwarcia przy lutowaniu), jakieś błędy na płytce (ale jeśli to "firmówka" to najmniej prawdopodobne), albo użyłeś kondków na zbyt małe napięcie.

000andrzej
-
-
Posty: 375
Rejestracja: 13 sie 2003, o 14:03
Lokalizacja: Kraków

Re: problem z NE022 wysokie napięcia na STBY MUTE

Postautor: 000andrzej » 16 maja 2012, o 22:50

Czarów nie ma. Sprawdź po kolei jeszcze raz. A jak już uruchomisz to wywal żarówki. W tej chwili pracują jako bezpieczniki. Poza tym prawie nie powinny świecić, gdy nie ma poboru prądu, czyli przy wyciszonym wzmacniaczu. Jeśli świecą to może oznaczać duży pobór, a to jest oznaka uszkodzenia w układzie wzmacniacza.

Awatar użytkownika
ECC88
-
-
Posty: 408
Rejestracja: 23 paź 2009, o 15:28
Lokalizacja: Köln

Re: problem z NE022 wysokie napięcia na STBY MUTE

Postautor: ECC88 » 17 maja 2012, o 12:10

Zamiast tych żarówek to wstaw lepiej amperomierz.

Jeżeli układ jest złożony poprawnie według schematu, szczególnie w twoim przypadku R5, R6, R7, R8, i te kondensatory to nie ma prawa nic się dymić.

Jak przyglądniesz się w schemat to stwierdzisz może sam że napięcia występujące na pinach J1, J2 są jak najbardziej uzasadnione.

tg3a
-
-
Posty: 243
Rejestracja: 26 maja 2008, o 19:46
Lokalizacja: Warszawa

Re: problem z NE022 wysokie napięcia na STBY MUTE

Postautor: tg3a » 17 maja 2012, o 15:31

Witam.
Może na początku przynajmniej pewnych prób i amperomierz, i żarówkę (chyba, że miernik jest na tyle tani, że go nie szkoda).
Pozdrawiam.

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z NE022 wysokie napięcia na STBY MUTE

Postautor: sebapunk » 17 maja 2012, o 20:46

płytkę robiłem sam.i nie ma tam r7 i r8 na płytce niema miejsca na nie i wogle nigdzie nie ma jakie to mają być rezystory

Awatar użytkownika
ECC88
-
-
Posty: 408
Rejestracja: 23 paź 2009, o 15:28
Lokalizacja: Köln

Re: problem z NE022 wysokie napięcia na STBY MUTE

Postautor: ECC88 » 17 maja 2012, o 23:06

płytkę robiłem sam.i nie ma tam r7 i r8 na płytce niema miejsca na nie i wogle nigdzie nie ma jakie to mają być rezystory
Ja bym dał 47k :no:

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z NE022 wysokie napięcia na STBY MUTE

Postautor: sebapunk » 18 maja 2012, o 20:17

a bez nich nie będzie działać?

Awatar użytkownika
ECC88
-
-
Posty: 408
Rejestracja: 23 paź 2009, o 15:28
Lokalizacja: Köln

Re: problem z NE022 wysokie napięcia na STBY MUTE

Postautor: ECC88 » 18 maja 2012, o 21:02

Zlitujcie się ktoś z was i mu to przetłumaczcie z Polskiego na nasze bo w tym momencie się moja Chińszczyzna kończy.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: ArianeMa, Google [Bot], MaragretPi i 134 gości