Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Listwa zasilająca typu master-slave na triaku

Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy

Awatar użytkownika
LukaszWiecek
-
-
Posty: 23
Rejestracja: 9 lis 2011, o 18:35
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

Listwa zasilająca typu master-slave na triaku

Postautor: LukaszWiecek » 9 lis 2011, o 18:39

Witam serdecznie.

Chciałem zrobić listwę typu master-slave, która po wyłączeniu komputera (master) odcinałaby zasilanie od reszty urządzeń (slave). Swoją listwę oparłem o ten banalnie prosty układ (cały artykuł):

Obrazek

W układzie zastosowałem triak BT138-600 (karta katalogowa). Dopóki pod wejście "master" (na przytoczonym schemacie "video") podpinałem żarówkę, wszystko działało prawidłowo (na "tv" pojawiało się 230V).

Problem pojawił się po podpięciu zasilacza ATX (bardzo słabo obciążonego) zamiast żarówki. Triak wszedł w stan przewodzenia i w takim stanie już pozostał nawet pod odłączeniu zasilacza. Dzisiaj kupiłem do testów kilka triaków BT136-600. Pierwszy z nich załatwiłem w identyczny sposób. Przy podejściu do drugiego triaka podpiąłem świetlówkę energooszczędną. Tym razem triak nie wszedł w permanentne przewodzenie i teoretycznie działa, ale wypuszcza z siebie tylko 180V. W tej próbie dodałem też ten rezystor widoczny na schemacie (wcześniej go nie podłączałem). Pod usunięciu rezystora triak dalej wypuszcza tylko 180V.

Czy mógłby mi ktoś powiedzieć, co robię źle? Na forum wyczytałem, że można spróbować dodać filtry RC, ale za to też nie bardzo wiem, jak się zabrać (a tamtych wątków nie chciałem zaśmiecać tak głupimi pytaniami;)

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: Listwa zasilająca typu master-slave na triaku

Postautor: Tomasz Gumny » 9 lis 2011, o 20:23

Zacznijmy od tego, że symbol triaka jest narysowany nietypowo - bramka G powinna wychodzić od strony anody A1. Z tego co pamiętam kiedyś stosowano taki system oznaczania, ale obecnie tylko utrudnia analizę układu.
Uszkodzenia mogą być powodowane:
:arrow: zbyt dużym prądem bramki, który nie powinien przekraczać 2A dla BT138 a układ ze schematu w żaden sposób go nie ogranicza;
:arrow: za dużą stromością narastania prądu po zapaleniu triaka.
Równolegle do rezystora 30Ω włącz dwukierunkowego transila na 6.8V a prąd bramki ogranicz rezystorem szeregowym, np. 680Ω.
Szybkość narastania prądu ogranicza się najprościej indukcyjnością włączoną szeregowo z obciążeniem - najlepiej wydłubać dławik z jakiegoś starego ściemniacza.
Prawidłowe wyłączanie triaka powinien umożliwić szeregowy układ RC włączony równolegle z triakiem.
Ostatnio zmieniony 15 lis 2011, o 11:41 przez Tomasz Gumny, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
LukaszWiecek
-
-
Posty: 23
Rejestracja: 9 lis 2011, o 18:35
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

Re: Listwa zasilająca typu master-slave na triaku

Postautor: LukaszWiecek » 14 lis 2011, o 23:13

Dziękuję, Tomaszu, za odpowiedź.

Czy mógłbym Cię jeszcze poprosić o podanie jakichś chociaż orientacyjnych wartości dla tego układu RC? Ze szkoły pamiętam już same szczątkowe informacje i nawet w zeszytach nie mogę się dogrzebać do tematów poruszających te kwestie (w końcu już dobre 10 lat minęło;)

Z góry dziękuję!

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: Listwa zasilająca typu master-slave na triaku

Postautor: Tomasz Gumny » 14 lis 2011, o 23:49

Na przykład: 39Ω/2W (ze względu na dopuszczalne napięcie) + 10nF/400V.

Awatar użytkownika
Medicus
-
-
Posty: 316
Rejestracja: 9 paź 2007, o 22:31
Lokalizacja: Londyn

Re: Listwa zasilająca typu master-slave na triaku

Postautor: Medicus » 22 gru 2011, o 14:44

Po co wskrzeszać rozwiązania sprzed ponad 20 lat? w przypadku komputera i peryferii można to zrobić dużo prościej, na przykład kluczować przekaźnik napięciem +5V USB które jest obecne w gniazdach USB tylko w momencie włączenia komputera. Jeszcze raz zaznaczam, przekaźnik a nie triak bo peryferia po odłaczeniu od zasilania rozładowują kondensatory w swoich zasilaczach SMPS i uderzenie prądowe będzie bardzo duże, dopiero triak dobrany z dużym zapasem wytrzymałby dłużej w takim układzie.
Realizacja: dorobić w lisrwie gniazdo USB typ B , zamontować przekaźnik z cewką 5V i stykami adekwatnymi do przełączanego obciążenia, podłączyć kabelek USB, wypić 2** piwa i cieszyć się z dobrze zrobionej roboty.

** liczbę dobieramy wg własnych upodobań

Awatar użytkownika
LukaszWiecek
-
-
Posty: 23
Rejestracja: 9 lis 2011, o 18:35
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

Re: Listwa zasilająca typu master-slave na triaku

Postautor: LukaszWiecek » 22 gru 2011, o 14:54

Na przykład: 39Ω/2W (ze względu na dopuszczalne napięcie) + 10nF/400V.
Dziękuję :) Po świętach przetestuję.
Po co wskrzeszać rozwiązania sprzed ponad 20 lat? w przypadku komputera i peryferii można to zrobić dużo prościej, na przykład kluczować przekaźnik napięciem +5V USB które jest obecne w gniazdach USB tylko w momencie włączenia komputera.
Takie rozwiązanie już na blogu opisywałem: http://mydiy.pl/automatyczna-listwa-zas ... wana-z-usb

Niestety, jak się okazało, w większości przypadków napięcie w gniazdach USB pozostaje włączone po uśpieniu systemu (żeby dało się go wybudzić np. klawiaturą). Dlatego chciałem zrobić listwę reagującą na obciążenie.

Awatar użytkownika
Medicus
-
-
Posty: 316
Rejestracja: 9 paź 2007, o 22:31
Lokalizacja: Londyn

Re: Listwa zasilająca typu master-slave na triaku

Postautor: Medicus » 22 gru 2011, o 15:09

Niestety, jak się okazało, w większości przypadków napięcie w gniazdach USB pozostaje włączone po uśpieniu systemu (żeby dało się go wybudzić np. klawiaturą). Dlatego chciałem zrobić listwę reagującą na obciążenie.
ale czy to jest wada czy zaleta?
przecież chciałeś aby ci wyłączało po wyłaczeniu komputera,
teraz piszesz że również w czasie uśpienia,
apetyt rośnie w miarę jedzenia czy po prostu nie do końca przemyślałeś czego tak naprawdę chcesz?

A dlaczego boisz się podłaczyć się do napięć wewnętrznych kompa, do dyspozycji masz np +5 lub +12v obecne jedynie przy właczonym kompie, przerób jedno gniazdo USB podłaczając tam 5V z zasilacza, zachowasz funkcjonalność gniazda i uzyskasz możliwość załaczania tak jak chcesz.

Gniazdo IEE1384. kieszeń na dysk też mają napięcia które można wykorzystać do sterowania jeśli jakiekolwiek przeróbki kompa nie wchodzą w grę.

Awatar użytkownika
LukaszWiecek
-
-
Posty: 23
Rejestracja: 9 lis 2011, o 18:35
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

Re: Listwa zasilająca typu master-slave na triaku

Postautor: LukaszWiecek » 22 gru 2011, o 15:26

Wiem, czego chcę, a apetyt trzymam w ryzach ;) Nie pisałem o uśpieniu, bo szukałem konkretnego rozwiązania na triaku, dla którego nie ma znaczenia, czy komputer jest uśpiony, czy wyłączony. Po prostu w kontekście mojego pytania to nie było istotne.

U mnie sprawdza się listwa z przekaźnikiem, ale chciałem zrobić tanie i uniwersalne rozwiązanie dla wszystkich - niezależnie od tego, czy mają kompy stacjonarne, czy laptopy, czy boją się w nich grzebać, czy nie.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Listwa zasilająca typu master-slave na triaku

Postautor: rafal.220 » 31 paź 2012, o 21:27

W tym przypadku rozwiązanie nie jest skomplikowane.
Wystarczy zastosować układ który będzie wykrywał obciążenie gniazda do którego jest przyłączony komputer.

Można to zrobić na dwa sposoby:
> Najprostszy, a więc zastosowanie układu opartego na strojeniu prądu stanu OFF kompa przy pomocy potencjometru i diody elektroluminescencyjnej
> Inteligentny, a więc z użyciem mikrokontrolera.

Schemat który kolega przedstawił, nie jest dobrym rozwiązaniem mimo swojej prostoty. (bark stabilności związanej z różnorodnym obciążeniem gniazda "master")

matrix
-
-
Posty: 342
Rejestracja: 7 maja 2010, o 14:02
Lokalizacja: Sochaczew
Kontaktowanie:

Re: Listwa zasilająca typu master-slave na triaku

Postautor: matrix » 1 lis 2012, o 10:06

Nie sądzi kolega że to jakby taki delikatnie rzecz ujmując, odkop i to dość spory.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Listwa zasilająca typu master-slave na triaku

Postautor: rafal.220 » 1 lis 2012, o 11:49

Nie sądzi kolega że to jakby taki delikatnie rzecz ujmując, odkop i to dość spory.
To prawda, jednak nie zmienia to faktu iż opisywany problem nie został rozwiązany.
Sam temat jest ciekawy i dlatego postanowiłem kontynuować jego "sens" > być może znajdą się tacy, którzy zechcą zbudować własną listwę zasilającą, której budowa będzie bardziej profesjonalna.
Oczywiście o ile będą chętni, to wolnym czasem mogę popracować nad taką konstrukcją.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
LukaszWiecek
-
-
Posty: 23
Rejestracja: 9 lis 2011, o 18:35
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

Re: Listwa zasilająca typu master-slave na triaku

Postautor: LukaszWiecek » 1 lis 2012, o 12:32

Oczywiście o ile będą chętni, to wolnym czasem mogę popracować nad taką konstrukcją.
Mi się nie udało doprowadzić tamtego układu do działania, więc jak najbardziej nadal jestem zainteresowany jakimś działającym rozwiązaniem :)

Pozdrawiam!

matrix
-
-
Posty: 342
Rejestracja: 7 maja 2010, o 14:02
Lokalizacja: Sochaczew
Kontaktowanie:

Re: Listwa zasilająca typu master-slave na triaku

Postautor: matrix » 1 lis 2012, o 13:47

Ok, skoro sam autor podjął zadanie to super. Może i ja się przyłączę bardziej z zapytaniem niż z odpowiedzią. Nie można złapać napięcia zasilania z usb tudzież z szeregowego, wysterować optotriak i następnie triak? Będzie bardzo bezpiecznie.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Listwa zasilająca typu master-slave na triaku

Postautor: rafal.220 » 1 lis 2012, o 14:17

Nie można złapać napięcia zasilania z usb
Oczywiście można wykorzystać napięcie z USB 5V do wzbudzenia sekcji slave, lecz co za sens, prowadzić kolejny kabel do listwy zasilającej?
Osobiście też jestem za upraszczaniem układów, lecz w tym przypadku popieram myśl autora, bo w końcu taka listwa może zasilać inne odbiorniki nie posiadające USB.
Mi się nie udało doprowadzić tamtego układu do działania, więc jak najbardziej nadal jestem zainteresowany jakimś działającym rozwiązaniem
Ok.
A jakie rozwiązanie kolegę interesuje?
>> Analogowe wymagające podstawowej wiedzy technicznej (strojenie prądu OFF w stanie czuwania)
>> cyfrowe bardzo proste menu na jednym switch-u (ten kto potrafi włączyć i wyłączyć komputer, zapewne ustawi wartość prądu czuwania)

Awatar użytkownika
LukaszWiecek
-
-
Posty: 23
Rejestracja: 9 lis 2011, o 18:35
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

Re: Listwa zasilająca typu master-slave na triaku

Postautor: LukaszWiecek » 2 lis 2012, o 12:30

A jakie rozwiązanie kolegę interesuje?
>> Analogowe wymagające podstawowej wiedzy technicznej (strojenie prądu OFF w stanie czuwania)
>> cyfrowe bardzo proste menu na jednym switch-u (ten kto potrafi włączyć i wyłączyć komputer, zapewne ustawi wartość prądu czuwania)
Chyba bardziej skłaniałbym się ku cyfrowemu rozwiązaniu :)

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Listwa zasilająca typu master-slave na triaku

Postautor: rafal.220 » 2 lis 2012, o 14:48

Oczywiście też bym wybrał cyfrówkę.
Problem polega na tym iż moją specjalnością jest programowanie graficzne, a więc tym samym mogę zaoferować rozwiązanie oparte np. na ATmega168
Do zrealizowania tego układu wystarczyłby ATiny13, problem w tym że Vamgraf takich nie obsługuje. :no:

Pomyślę jeszcze nad analogowym rozwiązaniem. (jeśli kolega ma taką możliwość, to proszę zmierzyć prąd jakli pobiera kolegi komputer w stanie OFF, ja również wykonam podobny pomiar u siebie)

Awatar użytkownika
LukaszWiecek
-
-
Posty: 23
Rejestracja: 9 lis 2011, o 18:35
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

Re: Listwa zasilająca typu master-slave na triaku

Postautor: LukaszWiecek » 2 lis 2012, o 16:31

Samo programowanie raczej nie będzie problemem. Bardziej mnie ciekawi sam sposób detekcji płynącego prądu :)

No i właśnie sobie uświadomiłem, że cyfrowe rozwiązanie będzie miało jedną sporą wadę - potrzebę dodania zasilania dla procka.

A kompa chwilowo nie mogę wyłączyć - z podpiętego Arduino zbieram własnie pomiary i jeszcze przez jakieś 2 dni komp musi popracować ;)

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Listwa zasilająca typu master-slave na triaku

Postautor: rafal.220 » 2 lis 2012, o 17:05

Coś kosztem czegoś.... (prąd jaki pobierze ten układ będzie znikomy w porównaniu z tym który pobiera komputer w stanie czuwania)
Jeśli już kolega chce skonstruować super "sprawny" układ, to należy przezwoić cewkę przekaźnika zwierającą styki sekcji slave. (praktycznie żadnych strat)
Samo programowanie raczej nie będzie problemem.
Program który mam na myśli, to nie prosty algorytm typu: Załącz/Wyłącz.
Ten algorytm, to inteligentny "bot" umożliwiający zaprogramowanie stanu OFF w różnych sytuacjach.

Awatar użytkownika
LukaszWiecek
-
-
Posty: 23
Rejestracja: 9 lis 2011, o 18:35
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

Re: Listwa zasilająca typu master-slave na triaku

Postautor: LukaszWiecek » 2 lis 2012, o 22:13

Dobra - zasilaniem się więc nie przejmujemy :)

A co do programu - dopiero co prawda wnikam w tematykę µC, ale jeżeli tylko procek zapewni odpowiednią ilość pamięci i we/wy, to przecież nie będzie różnicy, czy dany program wrzucę na ATmega168, czy np. na ATmega8? Dobrze myślę?

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: Listwa zasilająca typu master-slave na triaku

Postautor: pajaczek » 2 lis 2012, o 22:44

Jeśli już kolega chce skonstruować super "sprawny" układ, to należy przezwoić cewkę przekaźnika zwierającą styki sekcji slave. (praktycznie żadnych strat)
Co chcesz przezwajać i skąd te żadne straty? Nie lepiej bez bawienia się użyć bistabilnego przekaźnika?
Swoją drogą, cały układ mógłby się składać z... przekaźnika i gniazda usb ;)
A co do programu - dopiero co prawda wnikam w tematykę µC, ale jeżeli tylko procek zapewni odpowiednią ilość pamięci i we/wy, to przecież nie będzie różnicy, czy dany program wrzucę na ATmega168, czy np. na ATmega8? Dobrze myślę?
No jest różnica... kolega Rafał zaoferował Ci narysowanie programu w języku, którego kompilator nie wspiera ATMega8 (jak sam napisał) a więc się przenieść wprost nie da. Ale można pomyśleć o napisaniu kodu np. w C.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 72 gości