Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Optoizolacja sygnału 5V za pomoca IL300

janek1321
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 4 paź 2011, o 09:28

Optoizolacja sygnału 5V za pomoca IL300

Postautor: janek1321 » 4 paź 2011, o 09:43

Witam,

Posiadam sygnał analogowy z czujnika ciśnienia który chcę podać na kartę pomiarową ale wcześniej muszę go optoizolować. Aby dokonać tego zadania chcę użyć optoizolatora IL300 firmy WISHAY oraz wzmacniacza operacyjnego OP07CNB/CP/CN.

Problem w tym, że nie za bardzo wiem jak dobrać rezystory aby układ działał poprawnie.

Pozdrawiam,
Paweł

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: Optoizolacja sygnału 5V za pomoca IL300

Postautor: Tomasz Gumny » 4 paź 2011, o 11:32

Ten typ wzmacniacza "OP07CNB/CP/CN" to kopiuj/wklej wprost z tematu pracy? Gdybyś zerknął do karty katalogowej OP07, to wiedziałbyś co oznaczają te grupy literek na końcu (zwane po staropolsku sufiksem) i że nigdy nie występują równocześnie.
Nie wiem czy jest lepiej udokumentowany optoizolator od IL300:
http://www.vishay.com/optocouplers/list/product-83622/

Dygresja:
Czy teraz nastał sezon oddawania jakichś prac?
Może przydałby się specjalny dział, gdzie zdesperowani uczniowie/studenci mogliby napisać szczerze, że nie mają pojęcia czego od nich chce opiekun a za 3 dni mija termin oddania pracy? Byłaby większa szansa, że ktoś się zlituje i pomoże...

janek1321
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 4 paź 2011, o 09:28

Re: Optoizolacja sygnału 5V za pomoca IL300

Postautor: janek1321 » 4 paź 2011, o 12:43

Witam Panie Tomaszu,

Typ wzmacniacza to kopiuj/wklej informacja z katalogu firmy od której kupiłem części. Ja dokładnie posiadam wzmacniacz OP07CP.

Przyznam, że optoizolator jest udukomentowany bardzo dobrze aczkolwiek ja nie jestem elektronikiem i nie za bardzo rozumiem jak to wszystko ma działać a przytrafiło mi się takie zadanie i liczyłem, że tutaj znajdę pomoc.

Znalazłem taki układ i sądzę, że będzie działał poprawnie:
Obrazek

Dobrałem wartości rezystorów R1 i R2 na 47kOhm oraz rezystor R3 na wartość 1kOhm. Do potencjału Vcc podaję +5VDC. Rozumiem, że jak na wejściu podam napięcie w zakresie 0-5V to na wyjściu otrzymam taki sam poziom napięcia?

Czy schemat i wartości rezystorów są poprawne?

Dygresja:
Nie wiem czy to sezon oddawania prac, ja potrzebuję rozwiązać ten problem do zastosowania go w praktyce w pracy, specjalistą elektronikiem nie jestem ale liczyłem, że z pomocą kolegów na forum dowiem się gdzie popełniłem błąd.

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: Optoizolacja sygnału 5V za pomoca IL300

Postautor: Tomasz Gumny » 4 paź 2011, o 14:38

Zatem pudło. :oops:
Rozumiem potrzebę izolowania przy pomiarze napięcia, prądu, itp., ale po co izolować czujnik wielkości nieelektrycznej jaką jest ciśnienie?

janek1321
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 4 paź 2011, o 09:28

Re: Optoizolacja sygnału 5V za pomoca IL300

Postautor: janek1321 » 5 paź 2011, o 10:33

Posiadam sygnały napięciowe 0-5V z czujników ciśnienia i musze je podać na kartę pomiarową która nie posiada optoizolacji. Ze względu na możliwe przepięcia taniej będzie zbudować prosty układ optoizolujący niż kupować nową drogą kartę. Niestety układ nie okazał się aż tak "prosty"..
Pozdrawiam,
Paweł

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: Optoizolacja sygnału 5V za pomoca IL300

Postautor: Tomasz Gumny » 5 paź 2011, o 12:14

Napisz coś więcej o tych czujnikach i karcie pomiarowej, oczekiwanej dokładności i przepięciach, bo bez tego trudno cokolwiek doradzić.

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Posty: 343
Rejestracja: 14 cze 2005, o 19:18
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Re: Optoizolacja sygnału 5V za pomoca IL300

Postautor: r-mik » 5 paź 2011, o 13:08

(...) ja potrzebuję rozwiązać ten problem do zastosowania go w praktyce w pracy, specjalistą elektronikiem nie jestem ale liczyłem,(...)
Chłopie, zacznij robić to co potrafisz a nie to co musisz. Zmień pracę!

PS
Nie jestem specjalistą medykiem, ale może zacznę przeprowadzać zabiegi?

Awatar użytkownika
j_bravo
-
-
Posty: 189
Rejestracja: 14 wrz 2005, o 16:30
Lokalizacja: Lublin
Kontaktowanie:

Re: Optoizolacja sygnału 5V za pomoca IL300

Postautor: j_bravo » 6 paź 2011, o 08:02

elek
Tak. Jak nie potrafisz to nie próbuj. Nie rozwijaj się. Rób tylko to co potrafisz. Panie r-mik czy żarówki także ma w domu nie wkręcać? Hydrauliki nie poprawiać? Człowiek chce pomocy a ty takie idiotyzmy prawisz.

Awatar użytkownika
Medicus
-
-
Posty: 316
Rejestracja: 9 paź 2007, o 22:31
Lokalizacja: Londyn

Re: Optoizolacja sygnału 5V za pomoca IL300

Postautor: Medicus » 19 paź 2011, o 21:08

Jakie przepięcia? to nie łatwiej wyeliminować możliwość wystąpoenia przepięć np przez obniżenie zasilania niż brnąć w izolację? to stanie się z klasą dokładności przetwornika po przemieleniu sygnału wyjściowego przez transoptor a potem wzmocnienie na popularnym operacyjnym? a co z zasilaniem OP07 np wymaga symetyrycznego 15V więc też teoretycznie może uszkodzić wejście pomiarowe.
Temat do ponownego przemyślenia.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 38 gości