Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Pomiar ciśnieia

loss
-
-
Posty: 2
Rejestracja: 22 gru 2010, o 18:59
Lokalizacja: Warszawa

Pomiar ciśnieia

Postautor: loss » 22 gru 2010, o 20:29

Witam,

Uczestniczę w badaniu na temat wpływu psychiki na pomiar tętna serca.

Do badania potrzebny nam jest "zmodyfikowany" miernik ciśnienia, który będzie wyświetlał zmienione wyniki pomiarów. Dla przykładu będzie wyświetlał wyniki pomiaru tętna zmniejszone o 5, jeśli poprawny wynik to 70, to będzie wyświetlał 65, jeśli 85 to będzie wyświetlał 80 itd. Bardzo istotne dla badania jest to, aby miernik wyglądał jak "zwykły miernik".

Czy ktoś z forowiczów jest w stanie wykonać taką modyfikację? (oczywiście za wynagrodzeniem)

Idealnie byłoby, gdyby dało się przeprowadzić taką modyfikację dla modelu Tensoval mobil. Zdaję sobie sprawę, że pewnie nie są dostępne schematy takiego urządzenia (ja przynajmniej nie wiem jak znaleźć). Nie wiem, czy to jest w stanie pomóc, ale na wszelki wypadek zrobiłem zdjęcia:
http://www.mimuw.edu.pl/~pmilos/UKL/

Oczywiście mogę też dostarczyć urządzenie "do testów".


Pozdrawiam,
Piotr Miłoś
lyzellek@gmail.com

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: Pomiar ciśnieia

Postautor: Tomasz Gumny » 22 gru 2010, o 20:50

Dla przykładu będzie wyświetlał wyniki pomiaru tętna zmniejszone o 5, jeśli poprawny wynik to 70, to będzie wyświetlał 65
Najlepiej byłoby wpiąć się bezpośrednio między przetwornik a wyświetlacz, bo w ten sposób można dowolnie modyfikować wyświetlane wartości. Wymagałoby to jednak odczytania stanu wszystkich wyjść sterujących segmentami wyświetlacza LCD i wystawienia zmodyfikowanych stanów, czyli w sumie kilkadziesiąt wejść i tyle samo wyjść.
Bardziej realne, ale nie tak precyzyjne będzie "rozregulowanie" sensora. Podaj dokładny typ tego elementu z rurką, bo wygląda na jakiś typowy mostkowy czujnik ciśnienia.

loss
-
-
Posty: 2
Rejestracja: 22 gru 2010, o 18:59
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: loss » 8 sty 2011, o 18:08

Zgodnie z sugestią zrobiłem zdjęcia układów "dołączonych do rurki".
http://www.mimuw.edu.pl/~pmilos/UKL2/

Mam nadzieję, że to wystarczy.

Pozdrawiam,
pm

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Postautor: Tomasz Gumny » 9 sty 2011, o 12:04

To co pokazałeś to pompka. Do wężyka musi być podłączony jeszcze jakiś element z kilkoma wyprowadzeniami (3..6).
Na poprzednich zdjęciach jest element w metalowej obudowie z 4 wyprowadzeniami. Czy da się odczytać jego typ?

Awatar użytkownika
j_bravo
-
-
Posty: 189
Rejestracja: 14 wrz 2005, o 16:30
Lokalizacja: Lublin
Kontaktowanie:

Postautor: j_bravo » 11 sty 2011, o 09:01

Ten żelazny element na płytce z wyświetlaczem to chyba czujnik ciśnienia. Ma on jakieś oznaczenia? Czy możesz dać na forum oscylogramy z wyjść? Jak pisał Tomasz Gumny trzeba będzie rozregulować czujnik.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 51 gości