Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

[poszukuję] przekładniki prądowe / przekładniki napięciowe

Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy

MES Mariusz
-
-
Posty: 91
Rejestracja: 17 lut 2005, o 12:02
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

[poszukuję] przekładniki prądowe / przekładniki napięciowe

Postautor: MES Mariusz » 5 lut 2010, o 15:34

Witam.

Gdzie zaopatrujecie się w przekładniki prądowe / przekładniki napięciowe?

Mi na allegro w przyzwoitej cenie udało się znaleźć jeden typ przekładnika prądowego na dość duży prąd 10A (ja szukam czegoś ok. 2A). Wynika z tego, że przekładniki nie są wystarczająco popularnymi elementami by znaleźć się w ofertach sklepów elektronicznych po przyzwoitych cenach. Stąd moje pytanie - czy i gdzie robicie zakupy tego rodzaju?

Dla jasności szukam przekładników do pomiarów prądów ok 2A i napięć 230V AC.

Awatar użytkownika
Statyk
-
-
Posty: 169
Rejestracja: 20 paź 2009, o 23:32
Lokalizacja: GPS

Postautor: Statyk » 7 lut 2010, o 09:26

Na 2A możesz sobie z prawa Ohma wyliczyć dzielnik rezystorowy.

MES Mariusz
-
-
Posty: 91
Rejestracja: 17 lut 2005, o 12:02
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Postautor: MES Mariusz » 7 lut 2010, o 10:42

Na 2A możesz sobie z prawa Ohma wyliczyć dzielnik rezystorowy.
Przypuszczam, że 10A będą mniej dokładne. A chcę je wykorzystać do pomiarów napięcia i prądu na obciążeniach sieci 230V za pomocą uP - podobnie jak ktoś zrobił tu:
http://www.portalnaukowy.republika.pl/miernik_mocy.htm

Awatar użytkownika
Statyk
-
-
Posty: 169
Rejestracja: 20 paź 2009, o 23:32
Lokalizacja: GPS

Postautor: Statyk » 8 lut 2010, o 00:42

Najprościej jest wykorzystać transformator sieciowy o mocy np. 2W. Pozostaw uzwojenie pierwotne, zaś jako wtórne nawiń 1zw. podwójnie izolowanego drutu 4mm². Cewka pierwotna będzie dostarczała napięcia pomiarowego które można skalibrować podczas skalowania.

dste5
-
-
Posty: 23
Rejestracja: 2 sie 2005, o 13:46
Lokalizacja: Łódź

Postautor: dste5 » 22 lut 2010, o 13:34

W TME są przekładniki.

MDz
-
-
Posty: 365
Rejestracja: 29 mar 2003, o 13:35
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: MDz » 22 lut 2010, o 14:29


MES Mariusz
-
-
Posty: 91
Rejestracja: 17 lut 2005, o 12:02
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Postautor: MES Mariusz » 22 lut 2010, o 22:59

W przypadku AC1005 koszt brutto za sztukę to ok. 20 zł, więc tania zabawka to to nie jest.

A co myślicie o tych tanich przekładnikach za 5 zł: ASM-010 (tylko 2 wyprowadzenia). Warto to zastosować do zgrubnego pomiaru prądu pobieranego przez obciążenie / napięcia sieciowego?

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 169 gości