Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięKuchnia indukcyjna a zdrowie
Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy
Kuchnia indukcyjna a zdrowie
Witam,
Zamierzam kupic kuchnie indukcyjna, ale mam watpliwosci natury zdrowotnej. Znam jej wady i zalety i nie chce o tym dyskutowac bo w sieci tylko o tym pisza, natomiast prawie nic o wplywie silnego pola dzialajacego na garnek i zywnosc, ktora sie w tym garnku gotuje.
Czy ktos jest w stanie powiedziec jaki ma wplyw pole kuchni indukcyjnej na czasteczki zywnosci?
Zamierzam kupic kuchnie indukcyjna, ale mam watpliwosci natury zdrowotnej. Znam jej wady i zalety i nie chce o tym dyskutowac bo w sieci tylko o tym pisza, natomiast prawie nic o wplywie silnego pola dzialajacego na garnek i zywnosc, ktora sie w tym garnku gotuje.
Czy ktos jest w stanie powiedziec jaki ma wplyw pole kuchni indukcyjnej na czasteczki zywnosci?
Jejq... znów gro teorii o indykcyjnych. Jak wchodziły mikrofale to podobnie panikę siali związaną z mikrofalami.
Jak chcesz żyć zdrowo, to się na Antarktydę przenieś, tam najmniejsze skażenie powinno być. W naszym otoczeniu jest wystarczająco dużo innych czynników, którymi bardziej należy się przejmować niż pole elektromagnetyczne kuchenek.
Jak chcesz żyć zdrowo, to się na Antarktydę przenieś, tam najmniejsze skażenie powinno być. W naszym otoczeniu jest wystarczająco dużo innych czynników, którymi bardziej należy się przejmować niż pole elektromagnetyczne kuchenek.
Re: Kuchnia indukcyjna a zdrowie
No i sam sobie odpowiedziałeś na twoje pytanie.prawie nic o wplywie silnego pola dzialajacego na garnek i zywnosc, ktora sie w tym garnku gotuje.
Jeżeli cię to aż tak interesuje, to postudiuj głębiej literaturę fachową, a może wynajdziesz coś nie wskazanego dla zdrowia ludzkiego.
Jejq... znow... i co z tego?Jejq... znów gro teorii o indykcyjnych. Jak wchodziły mikrofale to podobnie panikę siali związaną z mikrofalami.
Jak chcesz żyć zdrowo, to się na Antarktydę przenieś, tam najmniejsze skażenie powinno być. W naszym otoczeniu jest wystarczająco dużo innych czynników, którymi bardziej należy się przejmować niż pole elektromagnetyczne kuchenek.
Chce sie czegos dowiedziec chyba we wlasciwym miejscu, gdzie sa osoby ktore moga miec wiecej wiedzy na ten temat ode mnie, wiec o co chodzi?
Jak stac Ciebie tylko na tyle i na te teksty o tym, ze wszystko dookola jest niezdrowe, to zachowaj to dla siebie.
Nie do konca, kazdy moze powiedziec, ze to jakos dziala, ale jak dziala i czy ma rzeczywisty wplyw na potrawy.No i sam sobie odpowiedziałeś na twoje pytanie.prawie nic o wplywie silnego pola dzialajacego na garnek i zywnosc, ktora sie w tym garnku gotuje.
Jeżeli cię to aż tak interesuje, to postudiuj głębiej literaturę fachową, a może wynajdziesz coś nie wskazanego dla zdrowia ludzkiego.
Pisze tutaj by nie studiowac literatury fachowej.
"Jak powiedział Sofronow: Mądremu wystarczą 2 słowa, a głupiemu to i referatu mało." - jak powtarzał Anioł.Jejq... znow... i co z tego?
Chce sie czegos dowiedziec chyba we wlasciwym miejscu, gdzie sa osoby ktore moga miec wiecej wiedzy na ten temat ode mnie, wiec o co chodzi?
Jak stac Ciebie tylko na tyle i na te teksty o tym, ze wszystko dookola jest niezdrowe, to zachowaj to dla siebie.
Nie bądź taki przewrażliwiony, bo ja nie miałem żadnych pretensji do Ciebie, tylko do kolejnej modnej paniki, którą ktoś rozpowszechnia bo ma w tym interes. Chyba że zależało Ci jedynie na rozprzestrzenianiu czarnego PR na to forum.
Przykłady takich teorii które mnie śmieszą:
- masło jest złe, bo zawiera cholesterol (który notabene jest niezbędny do życia).
- kuchenki mikrofalowe są złe, bo psują żywność.
- anteny sieci komórkowych są be, bo promieniują - nikt nie patrzy, że w kieszeni ma znacznie znacznie bliżej podobny nadajnik.
teraz dochodzi ta o kuchenkach indukcyjnych.
Prawda jest taka, że na jedne z tych dóbr jesteśmy skazani, i i tak nic nie poradzimy, innych możemy używać bądź nie, ale zwykle są to technologie znacznie ułatwiające życie/obniżające koszty życia.
Prawda też jest taka, że na każdą technologię da się wymyślić negatywną kampanię, kwestia tylko czy komuś odpowiednio zdeterminowanemu (i bogatemu) na tym będzie zależało (czytaj: będzie miał w tym interes).
I ze specjalną dedykacją dla Deamos:
"Somewhere over the rainbow, skies are blue, and the dreams that you dare to dream really do come true".
Znam gościa który do badań używał mikrofalówki, zmieniał właściwości wody tak że przez kilkanaście sekund wodą był w stanie trawić krzem. Po dyskusji nad wynikami jego prac doszedłem do wniosku że indukcja jest bardzo fajna... jeżeli po podgrzaniu pozostawimy posiłek na kilka minut aby opadła jego aktywność chemiczna .
Tyle mojego zdania.
Tyle mojego zdania.
Tak... była to czysta woda... z tego co wiem nie chodziło o podgrzewanie tylko o podniesienie aktywności chemicznej. Przerobiona mikrofalówka (w prosty obrazowy sposób wywiercone otwory w ściankach i przepuszczona przez środek wężownica) służyła właśnie jako owy aktywator. Woda krążyła w obiegu zamkniętym miedzy mikrofalówką a wy trawiarką. Być może drgania wody tak mocno się podnoszą iż następowała mechaniczna erozja krzemu...
Jak nie zapomnę i nadarzy się okazja do wypytania o szczegóły i podstawy teoretyczne takich działań to postaram się coś skrobnąć w temacie.
Jak nie zapomnę i nadarzy się okazja do wypytania o szczegóły i podstawy teoretyczne takich działań to postaram się coś skrobnąć w temacie.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 141 gości