Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

wskaznik napiecia

Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy

ozyrys486
-
-
Posty: 30
Rejestracja: 28 mar 2006, o 20:04
Lokalizacja: kraków
Kontaktowanie:

wskaznik napiecia

Postautor: ozyrys486 » 5 lis 2008, o 23:43

witam mam problem ze wskaznikiem
zamieszczony schemat jest to wskaznik napiecia akumulatora na płytke unuwersalna z avt pw-02 i prosiłbym o pomoc poniewarz na tym schemacie chciałebym zrobić wskaznik zasilany napieciem samochodowym czyli od 12-14,4v ale zeby wskaznik pokazywał napiecie w zakresie od 1,5-5v
prosze o pomoc
Załączniki
schemat wskaznika.JPG

Awatar użytkownika
Paweł.W.
-
-
Posty: 33
Rejestracja: 31 sty 2007, o 14:26
Lokalizacja: Andrychów

Postautor: Paweł.W. » 6 lis 2008, o 13:58

Musisz odpowiednio dobrać dzielnik napięcia, czyli wartości rezystorów R8 i R17, zworę usunąć i dopiąć dzielnik do mierzonego napięcia łącząc masy układów... Warto by też dodać jakiś kondensator filtrujący zakłócenia tak żeby diodki nie mrugały za bardzo, tj między R8 a R17 do masy kondensator elektrolityczny tak około 10uF /16V. Nie pomyl polaryzacji...

ozyrys486
-
-
Posty: 30
Rejestracja: 28 mar 2006, o 20:04
Lokalizacja: kraków
Kontaktowanie:

Postautor: ozyrys486 » 11 lis 2008, o 10:11

to juz to ja sie doczytałem z opisu układy ale ja prosiłbym o gotowy układ z góry dziekuje

Awatar użytkownika
Paweł.W.
-
-
Posty: 33
Rejestracja: 31 sty 2007, o 14:26
Lokalizacja: Andrychów

Postautor: Paweł.W. » 11 lis 2008, o 21:52

myślę że ciężko Ci będzie o gotowe rozwiązanie... tutaj raczej ludzi się naprowadza na odpowiedni tok rozumowania, więc raczej powinieneś spróbować samemu to zrobić tym bardziej, że nie stoi przed Tobą trudne zadanie... No, chyba że ktoś robił coś bardzo podobnego lub nawet to samo

Awatar użytkownika
Medicus
-
-
Posty: 316
Rejestracja: 9 paź 2007, o 22:31
Lokalizacja: Londyn

Postautor: Medicus » 12 lis 2008, o 22:06

Skoro i tak robisz do tego płytkę to najpro\ściej podać oddzielnie poprzez dzielniki napięciowe RLo=1,5V oraz RHi=5,0V. O wiele szybciek i prościej ustawić te oprogi potencjometrami niż budować na wyczucie drabinkę, no chyba że ktoś dysponuje całym szeregiem E96 o0porników precyzyjnych o tolerancji 0,5% :598: wtedy można pobawić się w obliczenia.
PS skoro napięcia referencyjne i tak trzeba stabilizować to najprościej na 5V, wtedy rhi masz bezpośrednio i pozostaje ci uzyskanie rlo=1,5v
Napięcie miertzone możesz wtedy podawać z pominięciem dzielnika (odpada błąd dzielnika)
Podaj oznaczenie tej linijki, trzeba zerknąć do noty , może tego stabilizatora nie potrzeba jeśli ma dobry wewnętrzny

ozyrys486
-
-
Posty: 30
Rejestracja: 28 mar 2006, o 20:04
Lokalizacja: kraków
Kontaktowanie:

Postautor: ozyrys486 » 24 lis 2008, o 23:25

napisze krótko o co mi chodzi

mam wskaznik poziomu wskaznik podaje napiecie od 1,5 - 5 V w zakresie od 0-1 czyli od empty do full wydawalo mi sie ze najprosciej na tym układzie zrobić wskaznik

chciałbym zeby ten wskaznik był na linijce 10 led bo taka linijka pasuje mi do podgladu

zgóry dziekuje

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 50 gości