Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Dokładność preztworników AD z AVR'ów

Czajnik
-
-
Posty: 264
Rejestracja: 17 cze 2004, o 15:40
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Dokładność preztworników AD z AVR'ów

Postautor: Czajnik » 19 maja 2008, o 13:01

Hej

Macie jakieś doświadczenia z przetwornikami wbudowanymi w procesory AVR?? Ponieważ kiedyś mocno się na nich zawiodłem zacząłem stosować zewnętrzne. Ostatnimi czasy pewien projekt ze względu na wielkość prosi sie o zastosowanie wbudowanego przetwornika jednak jestem pełen obaw.
Dotychczas moje doświadczenia z w.w. przetwornikami są takie, że na 10 dostępnych bitów tak naprawdę stoi 4-5 najstarszych do tego kolejny 1-2 jest do przyjęcia z dużym przymknięciem oka po uśrednieniu kilku pomiarów. Reszta jest totalnie bezużyteczna.
Kiedyś pofatygowałem się o sprawdzenie co i jak... wyszło na to że napięcie wejściowe stoi jak drut do 0,0001 V a przetwornik po uśrednieniu 50 pomiarów ma pomiędzy kolejnymi wynikowymi uśrednień z 3-4% różnicy. Patrząc na powyższe taki przetwornik nadaje się do monitorowania napięcia zasilania układu a nie realnego używania.

Pytanie brzmi: Ja coś knocę czy te przetworniki są aż tak kiepskie?

P.S. Dodam że ukłąd jest aż szkolnie i zgodnie z katalogiem odsprzęgany filtrowany itp.

RcTomek
-
-
Posty: 357
Rejestracja: 18 lip 2005, o 17:28
Lokalizacja: Głogów / Wrocław

Postautor: RcTomek » 19 maja 2008, o 14:23

Witam,
przetworniki wbudowane w procesory AVR nie zachwycają swoimi parametrami. Jednak też nie są aż tak kiepskie. Czy na czas konwersji wprowadzałeś jednostkę centralną w tryb uśpienia (specjalny tryb Idle stworzony z myślą o ADC)? Niedawno zrealizowałem projekt cyfrowego V/A do zasilacza. Elektronika jest oparta na m8 i wewnętrznym ADC (projekt jest w dziale DIY). Powiem Ci, że nie jest źle. Pomiary są dosyć stabilne. Po uśrednieniu wyniku występowały oscylacje na przestrzeni 2 lub 3 najmłodszych bitów rejestru ADCL. Problem ten rozwiązałem dzięki oversamplingowi (nadpróbkowaniu). Dzięki temu rozszerzyłem wirtualnie rozdzielczość ADC z 10 do 13 bitów. Po dodatkowym uśrednieniu wyników oversamplingu oscylacje zniknęły. Dokładność przetwornika zależy także od napięcia referencyjnego. Im jest ono mniejsze tym mniejsza jest nieliniowość ADC; za to spada jego dynamika - coś za coś.

Awatar użytkownika
j_bravo
-
-
Posty: 189
Rejestracja: 14 wrz 2005, o 16:30
Lokalizacja: Lublin
Kontaktowanie:

Postautor: j_bravo » 19 maja 2008, o 17:06

Podłącz oscyloskop i zobacz gdzie wchodzą ci zakłócenia. Czy na plus, masę a może na wejście pomiarowe. W koncu te 3-4% muszą sie z czegoś brać. Wrzuć schemat na forum

Czajnik
-
-
Posty: 264
Rejestracja: 17 cze 2004, o 15:40
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: Czajnik » 19 maja 2008, o 17:39

Schematu nie ma co wkładać... procek zasilony z 5V odsprzegniete 100n zasilanie przetwornika wg katalogu przez cewkę i kondensator... do tego 10 cm ścieżki łączącej wyjście z czujnika wlutowanego w płytkę z wejściem przetwornika. z racji wolno zmiennych parametrów napięcie z czujnika można przyjąć za stałe w czasie odfiltrowane przez RC zaraz przed wejściem do przetwornika... na płycie nie ma nic więcej...

Robiłem też testy wpuszczając na przetwornik połowę (z dzielnika) napięcia referencyjnego... pomiary też pływają przynajmniej na 3-4 najmłodszych bitach. Więc chodzi mi po prostu o informację czy komuś się udało na przetworniku o którym mowa uzyskać stabilny pomiar. Pomijam już offset, nieliniowość czy inne zakłócenia chodzi o stojące przynajmniej 8-9 bitów.

K_o_n_r_a_d
-
-
Posty: 58
Rejestracja: 30 lip 2005, o 00:36
Lokalizacja: Lublin

Postautor: K_o_n_r_a_d » 20 maja 2008, o 09:54

Zrobiłem dużo projektów na AVRach z przetwornikami, niektóre w dużych ilościach i nigdy nie było problemów a nawet jak sie pojawiły to okazywało się, że problemem jest płytka, złe filtrowanie sygnałów itp. Nie przypominam sobie żeby problemem był sam mikrokontroler.
Na 90% masz źle zaprojektowaną płytkę, złą filtrację itp. Skąd ten mierzony sygnał? Co to za czujniki?

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 43 gości