Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Woltomierz TRUE RMS

choina
-
-
Posty: 13
Rejestracja: 11 kwie 2008, o 12:32
Lokalizacja: Świdnica/Wrocław

Woltomierz TRUE RMS

Postautor: choina » 11 kwie 2008, o 12:45

Witam

Moim zadaniem jest zrobienie woltomierza TRUE RMS. Zastaniawiam się na jakim mikrokontrolerze to zrobić. Niestety jedynym z jakim miałem doczynienia to ST7 więc moje doświadczenie jest bardzo małe. Zastanawiałem się nad ARM7 ale chyba jego możliwości są zbyt wielkie żeby wykozystywać go do mojego urządzenia i chyba o wiele prostszym będzie zastosowanie AVR. Może mi ktoś pomóc w wyborze? Niestety nie wiem jakie przeszkody mnie napotkaja i który mikro będzie najlepszy do rozwiązania wszystkich problemów związanych z moim urządzeniem. Ważna jest też łatwość progrmowania. Jestem początkującym w tej dziedzinie.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Pi-Vo
Moderator
Moderator
Posty: 145
Rejestracja: 30 wrz 2003, o 15:20
Lokalizacja: Lublin
Kontaktowanie:

Postautor: Pi-Vo » 12 kwie 2008, o 12:10

Woltomierz na mikrokontrolerze?Przed kontrolerem trzeba zastosować przetwornik true RMS, np AD http://www.analog.com/en/subCat/0,2879, ... 5F,00.html
Resztę może zrobić kontroler z przetwornikiem AD.

choina
-
-
Posty: 13
Rejestracja: 11 kwie 2008, o 12:32
Lokalizacja: Świdnica/Wrocław

Postautor: choina » 12 kwie 2008, o 12:18

A mógłbyś jakoś jaśniej mi to opisać?

Awatar użytkownika
Pi-Vo
Moderator
Moderator
Posty: 145
Rejestracja: 30 wrz 2003, o 15:20
Lokalizacja: Lublin
Kontaktowanie:

Postautor: Pi-Vo » 12 kwie 2008, o 12:29

Żeby zmierzyć wartość Tru RMS trzeba ją przetworzyć na napięcie stałe.Do tego są te przetworniki.Co prawda da się to zrobić metodą cyfrową, już w kontrolerze, ale jak ?Na to może ktoś odpowie ale nie sądzę.

choina
-
-
Posty: 13
Rejestracja: 11 kwie 2008, o 12:32
Lokalizacja: Świdnica/Wrocław

Postautor: choina » 14 kwie 2008, o 14:06

No spoko. Myślę że nie będę bawił sie w algorytmy matematyczne tylko zastosuję ADC a procek zajmie sie wyświetlaniem i zakresami. Tylko jak podejść do wyboru ADC i jak poradzic sobie z zakresami?

K_o_n_r_a_d
-
-
Posty: 58
Rejestracja: 30 lip 2005, o 00:36
Lokalizacja: Lublin

Postautor: K_o_n_r_a_d » 14 kwie 2008, o 17:57

Jeśli chodzi o algorytm liczenia to jest bardzo prosty. Według wzoru na wartość skuteczną sygnału (tutaj akurat prądu, ale napięcia będzie taki sam):
Obrazek
Czyli inaczej mówiąć pierwiastek z uśrednionej wartość kwadratu próbek sygnału.

choina
-
-
Posty: 13
Rejestracja: 11 kwie 2008, o 12:32
Lokalizacja: Świdnica/Wrocław

Postautor: choina » 13 maja 2008, o 11:49

No wiem wiem ale i tak muszę zastosować ADC i zakresy. Nie wiem jak rozwiazać sprawę zakresów. Będę miał micro ATMega32 i zestaw uruchomieniowy narazie ale nie wiem dokładnie co muszę mieć na płytce żeby to zadziałało

choina
-
-
Posty: 13
Rejestracja: 11 kwie 2008, o 12:32
Lokalizacja: Świdnica/Wrocław

Postautor: choina » 22 sie 2008, o 13:31

Witam

Poskładałem już układ ale mam teraz TAKI problem

Proszę o pomoc

Pozdrawiam

choina
-
-
Posty: 13
Rejestracja: 11 kwie 2008, o 12:32
Lokalizacja: Świdnica/Wrocław

Postautor: choina » 25 sie 2008, o 14:58

Złozyłem układ już. Teraz jak już układ mam złożony to muszę zaprogramować ATMege32 w BASCOMie tak aby wyświetlała wartość napięcia na LCD. Na schemacie mam wejście woltomierza z zakresami oraz wyjście z przetwornika TRUE RMS AD736. Teraz chcę z tego wyjścia wejść na makietę ZL3AVR. Wejdę na wejście J4 -> wzmacniacz -> ADC ATMegi no i wyświetlanie na LCD. Niegdy nie programowałem jeszcze takich rzeczy. Co musze uwzględnić przy woltomierzu w programowaniu? Ktoś może ma pomysł na zaprogramowanie?

TUTAJ są wszystkie schematy mojego układu.

Pozdrawiam

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 41 gości