Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Zużycie prądu przez komputer

Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy

tomi001
-
-
Posty: 5
Rejestracja: 12 lut 2007, o 09:47
Lokalizacja: chojnice
Kontaktowanie:

Zużycie prądu przez komputer

Postautor: tomi001 » 4 mar 2007, o 15:54

Mam takie pytanie ile tak średnio prądu zużywa komputer bez monitora, mam zasilacz, która ma 300 W, i czy komputer cały czas zużywa te całe 300 W czy to zależy od urządzeń takich jak dysk twardy napęd CD, i czy jeśli z płyty CD są odczytywane dane to pobór mocy się zwiększa czy nie.

mathieiov
-
-
Posty: 46
Rejestracja: 5 gru 2005, o 14:58

Re: Zużycie prądu przez komputer

Postautor: mathieiov » 4 mar 2007, o 18:23

Mam takie pytanie ile tak średnio prądu zużywa komputer bez monitora, mam zasilacz, która ma 300 W, i czy komputer cały czas zużywa te całe 300 W czy to zależy od urządzeń takich jak dysk twardy napęd CD, i czy jeśli z płyty CD są odczytywane dane to pobór mocy się zwiększa czy nie.
Nie cały czas. 300W to maksymalna moc zasilacza (która w tańszych modelach jest zawyżana). Pobór mocy zależy od poszczególnych komponentów komputera. Naturalnie, jeśli napęd CD pracuje rośnie pobór prądu. A koszt policzysz sobie mnożąc moc pobieraną przez czas i cenę 1 kWh.

Awatar użytkownika
Piotr Hnatiuk
-
-
Posty: 21
Rejestracja: 12 wrz 2005, o 20:52
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Piotr Hnatiuk » 6 mar 2007, o 17:08

Podana przez Ciebie moc 300W stanowi maksymalne sumaryczne obciążenie zasilacza. Zazwyczaj w tanich modelach bywa zawyżona! Jeżeli zwrócisz uwagę na dane podane przez producenta to zauważysz moce podane dla poszczególnych napięć dostarczanych przez zasilacz. Nie wyobrażam sobie praktycznej konstrukcji wykorzystującej dokładnie w 100% możliwości zasilacza, tym bardziej że wiele elementów komputera pobiera różną moc zależnie od rodzaju pracy (procesor, grafika, nagrywarka etc.). Z praktycznych pomiarów: P4HT 3GHz, 2GB RAM, 3xHDD, DVD-RAM, grafika intel na płycie + zasilacz 450W pobiera około 170 do 220W zależnie od realizowanych procesów.

Rychozol
-
-
Posty: 8
Rejestracja: 19 lut 2004, o 10:39
Kontaktowanie:

Postautor: Rychozol » 6 mar 2007, o 19:19

Zakup sobie miernik zużycia energii np. taki http://www.allegro.pl/item170898215_mie ... od_zl.html i będziesz dokładnie wiedział ile prądu zużywa Twój komputer.

Awatar użytkownika
Pi-Vo
Moderator
Moderator
Posty: 145
Rejestracja: 30 wrz 2003, o 15:20
Lokalizacja: Lublin
Kontaktowanie:

Postautor: Pi-Vo » 6 mar 2007, o 19:41

Drogie to ,takie były w lubelskim Liedl'u po 49,90.Mam taki i mierzę.Komputer z Athlonem 1700+ ,2 dyski tawrde ,nagrywarka ,karta skromna bo nie gram i jest to G-Force 2 MX400 pobiera ok. 120W.Jeśli doliczyć monitor 17" to dodatkowo 60W.Inny komputer z Celeronem 433 pobierał mniej niż 50W.W trakcie doświadczeń na procesorze Barton ,chyba 2300 i kartą Radeon 9800 podczas testu 3D mark przekraczało 200W.Wszystko zależy od konfiguracji sprzętowej i zadań jakie ona wykonuje.Są duże różnice podczas przeglądania forum w porównaniu z grą w 3D.Podczas nagrywania płyty moc rośnie ok. 10-15W.Zmierzone ,sprawdzone.

mathieiov
-
-
Posty: 46
Rejestracja: 5 gru 2005, o 14:58

Postautor: mathieiov » 6 mar 2007, o 21:08

Łatwiej zrobić prosty miernik na rezystorze, diodzie germanowej i woltomierzu wskazówkowym.

Awatar użytkownika
Pi-Vo
Moderator
Moderator
Posty: 145
Rejestracja: 30 wrz 2003, o 15:20
Lokalizacja: Lublin
Kontaktowanie:

Postautor: Pi-Vo » 6 mar 2007, o 21:21

Nie zmierzysz w ten sposób.Moc żarówki tak ale nie moc pobieraną z zasialcza impulsowego.Musisz uwzględnić fakt że to jest zasilacz impulsowy i tzw. Power Factor.Są zasilacze które to kompensują.Moc żarówki ma czysto rezystancyjny charakter.Natomiast moc indukcyjna ,pojemnościowa czy impulsowa całkiem inny.

mathieiov
-
-
Posty: 46
Rejestracja: 5 gru 2005, o 14:58

Postautor: mathieiov » 6 mar 2007, o 22:14

Pi-Vo, rozwiązanie podane prze zemnie było kiedyś w EdW jako miernik mocy pobieranej przez komputer.

W.P.
-
-
Posty: 2
Rejestracja: 12 sty 2006, o 21:10
Lokalizacja: Łódź
Kontaktowanie:

Postautor: W.P. » 6 mar 2007, o 22:25

Pomiar nie jest taki prosty jak mogłoby się wydawać.
Najbliższy wynik daje licznik energii elektrycznej (trochę przekłamuje).
Jesteś w komfortowej sytuacji jeśli masz zasilacz z APFC. Możesz wtedy korzystać z prostych metod pomiaru przy użyciu tanich (ale wystarczająco dokładnych) przyrządów pomiarowych. Wystarczy tu woltomierz i amperomierz.

W przypadku zasilacza bez PFC (APFC) pomiar tradycyjny nie ma sensu.
Jakkolwiek miernik prądu coś wskaże to nie jest to miarodajna wartość.
Do wyznaczenia mocy pobieranej przez zasilacz (także impulsowy) potrzebna jest wartość skuteczna prądu.
Proste mierniki (amperomierze, watomierze) mierzą poprawnie prądy nieodkształcone (sinusoidalne). Tu zaś mamy do czynienia z prądem pobieranym impulsowo.
Jeśli chcesz to pomierzyć to musisz posłużyć się amperomierzem z f-cją True RMS a to już wydatek kilkuset zł.
Co do charakteru zasilacza to można uznać go (popełniając niewielki-pomijalny błąd) za obciążenie czynne.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 101 gości