Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Przerzutnik schmitta na traznystorach

Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy

lukopole
-
-
Posty: 8
Rejestracja: 31 maja 2006, o 09:25
Lokalizacja: Opole

Przerzutnik schmitta na traznystorach

Postautor: lukopole » 5 cze 2006, o 10:50

Witam
Czy ktos wie jak zrobic przerzutnik schmitta na tranzystorach tylko nie chodzi mi o cos takiego
jak na rysunku ponizej, bo na wyjsciu stan niski i stan wyskoki to sa napiecia dodatnie. Ja potrzebuje zeby na wyjsciu stan wysoki byl napieciem dodatnim a stan niski napieciem ujemnym.
Z góry dzieki za pomoc.
Załączniki
przerz5_przerzutnik_schmitta.gif

Awatar użytkownika
Aleksander Zawada
Moderator
Moderator
Posty: 532
Rejestracja: 21 lut 2003, o 12:10
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Aleksander Zawada » 5 cze 2006, o 17:24

Podczepić w odpowiedni sposób wzmacniacz operacyjny na wyjście takiego przerzutnika, a może nawet komparator. Może potem narysuję. Układ -rzecz jasna- będzie wymagał symetrycznych napięć zasilania.

lukopole
-
-
Posty: 8
Rejestracja: 31 maja 2006, o 09:25
Lokalizacja: Opole

Postautor: lukopole » 5 cze 2006, o 21:46

tylko ze na wyjsciu ma byc +/- 40 V albo wiecej wiec nie wiem czy znajdziesz taki wzmacniacz operacyjny na takie napiecie zasilania.
Na wejscie podaje sygnal TTL o czestotliwosci 2 MHz.

Awatar użytkownika
Aleksander Zawada
Moderator
Moderator
Posty: 532
Rejestracja: 21 lut 2003, o 12:10
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Aleksander Zawada » 8 cze 2006, o 11:46

Podałeś ciut wiecej informacji niż poprzednio. Podaj może więcej konkretów, np. do czego to ma właściwie służyć?
:573:

lukopole
-
-
Posty: 8
Rejestracja: 31 maja 2006, o 09:25
Lokalizacja: Opole

Postautor: lukopole » 13 cze 2006, o 14:41

To napięcie ma powedrować na jaksieś sondy. Po prostu potrzebuje jakiś układ na który podaje sygnał TTL o czestotliwości 2MHz i ten układ w momencie kiedy jest na wejściu 0V to daje -40V a gdy na wejściu jest 5V to układ daje +40V. Te +/- 40V podaje na sondy.Tak naprawde nie musi to być wzmacniacz ale jakiś układ który będzie przłączał na plus lub minus 40V.

Czajnik
-
-
Posty: 264
Rejestracja: 17 cze 2004, o 15:40
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: Czajnik » 14 cze 2006, o 07:13

weź rezystor podłącz do +40V z drugiej strony ściagaj do do -40 zwykłym tranzystorem NPN a steruj to pprostu z TTL przez transoptor... moze charakterystyka pradowa sygnału wysokiego i niskiego nie będzie taka sama (ewentualnie steruj zamaist rezystorem drugim tranzystorem ale to bardziej rozbudowany ukąd bo musisz zaradzić opóźnieniom zeby zwarc nei było) ale dla sondy to chba nei am wiekszego znaczenia bo pojemności i pobór prądu na sądach są niewielkie.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 82 gości