Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Wzmacniacz okolo 40 V i częstotliwosc 2Mhz

Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy

lukopole
-
-
Posty: 8
Rejestracja: 31 maja 2006, o 09:25
Lokalizacja: Opole

Wzmacniacz okolo 40 V i częstotliwosc 2Mhz

Postautor: lukopole » 31 maja 2006, o 09:46

Witam
Mam do zrobienia wzmacniacz na ktory podawany jest sygnal TTL o czestotliwosci 2MHz na wyjściu wzmacniacza musze miec okolo 40V.
Czy ktos wie gdzie mozna znalesc schematy czegos takiego.
Z gory dzieki za pomoc.

tomek_j
-
-
Posty: 264
Rejestracja: 14 sty 2004, o 09:06

Re: Wzmacniacz okolo 40 V i częstotliwosc 2Mhz

Postautor: tomek_j » 31 maja 2006, o 10:27

Witam
Mam do zrobienia wzmacniacz na ktory podawany jest sygnal TTL o czestotliwosci 2MHz na wyjściu wzmacniacza musze miec okolo 40V.
Czy ktos wie gdzie mozna znalesc schematy czegos takiego.
Z gory dzieki za pomoc.
No... jak musisz mieć około 40V to sie da zrobić. Zakładam ze ma to być 40V pradu przemiennego o kształcie sinus i amplitudzie 40V i czestotliwości 2,4445678kHz....albo nie o wartości skutecznej 40V, albo nie prądu stałego 40V, ...albo może ......
Co by nie było da sie zrobić :roll:
A konkretną pomoc może być otrzymał jakbyć napisał o co dokłądnie Ci chodzi :|

lukopole
-
-
Posty: 8
Rejestracja: 31 maja 2006, o 09:25
Lokalizacja: Opole

Postautor: lukopole » 31 maja 2006, o 13:48

Najlepiej jakby na wyjsciu bylo dokladnie 2Mhz (czyli tyle ile podaje na wejscie) a co do napiecia to dobrze by byl to prostokat (plus 40 V, minus 40 V).

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Posty: 510
Rejestracja: 10 lis 2003, o 21:43
Lokalizacja: Ostrołęka
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 31 maja 2006, o 21:08

Nie jestem zorientowany co jest na rynku, ale chyba takie rzeczy to można zrobić na jakimś szybkim wzmacniaczu operacyjnym. Teraz zależy, czy łatwo dostać takie do 2MHz :) - pewnie nie, ale jak by się dało, to jedynie na zasadzie komparatora - jedno wejście do masy, a drugie do żródła sygnału - jak przejdzie jakąś wartość to szybko wzmacniacz się przesteruje. Wiadomo nigdy to nie będzie idealny prostokąt, ale obecne WO mają bardzo krótkie czasy narastania napięcia. Teraz dochodzi napięcie, bo dostać takie +/-40V na 2MHz to myślę będzie jednak problem :(

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Posty: 782
Rejestracja: 4 gru 2005, o 17:48
Lokalizacja: Piotrków Tryb
Kontaktowanie:

Postautor: Futrzaczek » 31 maja 2006, o 21:20

A może spróbować tranzystorki np. BC548(NPN) i BC557(PNP)?
Częstotliwość one mają do co najmniej 10MHz, napięcie minimum 50V...
Chyba, że jest jakaś ich przeszkoda w wykorzystaniu ich w tym układzie?

tomek_j
-
-
Posty: 264
Rejestracja: 14 sty 2004, o 09:06

Postautor: tomek_j » 1 cze 2006, o 08:15

A może spróbować tranzystorki np. BC548(NPN) i BC557(PNP)?
Częstotliwość one mają do co najmniej 10MHz, napięcie minimum 50V...
Chyba, że jest jakaś ich przeszkoda w wykorzystaniu ich w tym układzie?
No nie ma żadnej przeszkody, ale zastanówmy się troszkę nad problemem
-sygnał TTL to L=0...0,7V, H=3...3,6V. załózmy, ze L=V, a H=3,6V, czyli "amplituda" sygnału wejsciowego, to 3,6V
-amplituda sygnału wyjsciowego to 40V
-wymagane wzmocnienie to ok 11,1V/V
- jezeli bylby wzmacniany sinus, to pasmo przenoszenia = 2MHz*11,1= 22,2MHz, ale sinusa nie mamy wzmacniac, a na wyjsciu ma byc cos w rodzaju prostokata jak mniemam. Pasmo chyba musi byc conieco szersze. O ile szersze? to zalezy jaki ma byc ten protokat- zalózmy ze potrzebna bedzie 3- cia harmoniczna ze spadkiem 3dB - to mamy pasmo 8MHz i wzmocnienie 11,1V/V. BC548 chyba raczej nie,bo potrzebne by było 8MHz*11,1= 88,8MHz.
Wzmacniacz operacyjny z napieciem wyjciowym 40V i pasmem 88,8 MHz - no niewiem.
Jezeli napisalem cos nie tak to prosze o poprawienie, ale wzmacniacz liniowy w tym przypadku to dosc duze wyzwanie :roll:

a_antoniak
-
-
Posty: 651
Rejestracja: 13 sty 2005, o 18:38
Lokalizacja: Krasnystaw
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 1 cze 2006, o 12:34

jezeli bylby wzmacniany sinus, to pasmo przenoszenia = 2MHz*11,1= 22,2MHz
Na wstepnie zanaczam ze moge sie mylic, wiec nie bijcie od razu ;).

Czy nie jest tak, ze jesli od wzmacniacza wymagamy wzmocnienia sinusa o f=2MHz, to wystarczy aby jego pasmo przenoszenia było nieco tylko większe od tychze 2MHz? Konflikt maksymalne wzmocnienie-pasmo przenoszenia wyrazi sie mniej wiecej tak:

max. wzmocnienie = fT/fg

fT - max. czestotliwosc, przy ktorej wzm. z otw. petla =1 ("pole wzmocnienia")

Oczywiscie, w praktyce trzeba wziac poprawke na rozne sprwy i zostawic pewnien zapas wzmocnienia, wiec maksymalne ptraktyczne wzmocnienie dla danej czest. granicznej bedzie mniejsze, lub dla danego wzmocnienia max. czestotliwosc bedzie mniejsza.

Nie wiem czy precyzyjnie sie wyrazilem? Chodzi mi o to, ze te 22,2MHz to IMHO nie jest pasmo przenoszenia, tylko wlasnie fT.

tomek_j
-
-
Posty: 264
Rejestracja: 14 sty 2004, o 09:06

Postautor: tomek_j » 1 cze 2006, o 15:00

jezeli bylby wzmacniany sinus, to pasmo przenoszenia = 2MHz*11,1= 22,2MHz
Na wstepnie zanaczam ze moge sie mylic, wiec nie bijcie od razu ;).

Czy nie jest tak, ze jesli od wzmacniacza wymagamy wzmocnienia sinusa o f=2MHz, to wystarczy aby jego pasmo przenoszenia było nieco tylko większe od tychze 2MHz? Konflikt maksymalne wzmocnienie-pasmo przenoszenia wyrazi sie mniej wiecej tak:

max. wzmocnienie = fT/fg

fT - max. czestotliwosc, przy ktorej wzm. z otw. petla =1 ("pole wzmocnienia")

Oczywiscie, w praktyce trzeba wziac poprawke na rozne sprwy i zostawic pewnien zapas wzmocnienia, wiec maksymalne ptraktyczne wzmocnienie dla danej czest. granicznej bedzie mniejsze, lub dla danego wzmocnienia max. czestotliwosc bedzie mniejsza.

Nie wiem czy precyzyjnie sie wyrazilem? Chodzi mi o to, ze te 22,2MHz to IMHO nie jest pasmo przenoszenia, tylko wlasnie fT.
Niezbyt precyzyjnie się wyraziłem. Nie chodziło mi o pasmo przenoszenia wzmacniacza ale o czestotliwośc graniczną elementu wzmacniającego definiowanego przy wzmocnieniu rownym 1, ale oczywiscie nie napisałem czestotliwosc graniczna ale pasmo przenoszenia :x Jezeli wzmacniacz operacyjny ma wzmacniac sygnał o czestotliwosci 2MHz ze wzmocnieniem 11V/V to jego czestotliwosc graniczna musi miec wartosc 22MHz(definiowana dla wzmocnienia rownego 1 - pole wzmocnienia), a w praktyce jeszce wiecej. Oczywiscie wzmacniacz zbudowany z takiego elementu ma pasmo przenoszenia 2MHz i wzmocnienie 11V/V.

lukopole
-
-
Posty: 8
Rejestracja: 31 maja 2006, o 09:25
Lokalizacja: Opole

Postautor: lukopole » 1 cze 2006, o 23:47

Probowalem zrobic to na wzmacniaczu operacyjnym (LF 356) ale dobrze wzmacnialo tylko do czestotliwosci ok 250 kHz no i mialem na wyjsciu +/- 20 V.
Na tranzystorach to za bardzo nie wiem jak to zrobic, czy ktos mogl by mi to dokladnie rozrysowac.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 70 gości