Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Jak połączyć ICL 7106

Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy

AndyS
-
-
Posty: 6
Rejestracja: 28 sty 2006, o 20:37
Lokalizacja: SOPOT

Jak połączyć ICL 7106

Postautor: AndyS » 4 maja 2006, o 22:07

Witam. Mam problem i nie umiem go rozwiazać. Kupiłem sobie moduł - woltomierz na układzie ICL 7106 z LCD. Chciałem go użyć do pomiaru napięcia w samochodzie. I tu wyrósł problem - układ tego typu nie może mierzyć swojego napięcia zasilania tzn. moduł należy zasilać ze źródła niepołączonego galwanicznie z obwodami napięć mierzonych (instrukcja). W samochodzie napięcie pomiaru = galwanicznie napięcie zasilania. JAK TO OBEJŚĆ??! :?

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Posty: 782
Rejestracja: 4 gru 2005, o 17:48
Lokalizacja: Piotrków Tryb
Kontaktowanie:

Postautor: Futrzaczek » 5 maja 2006, o 06:18

Mogę się postarać odpowiedzieć?
Może tym razem się uda :)
moduł należy zasilać ze źródła niepołączonego galwanicznie z obwodami napięć mierzonych
Czyli że, nie możesz zasilać go z tego samego źródła napięcia, jakie mierzysz. Tzn. woltomierz zasilasz np. z baterii, a na wejście normalnie podajesz napięcie z instalacji samochodowej ew. przez jakiś dzielnik.

Dobrze zrozumiałem? :oops:

AndyS
-
-
Posty: 6
Rejestracja: 28 sty 2006, o 20:37
Lokalizacja: SOPOT

futrzaczek2

Postautor: AndyS » 6 maja 2006, o 00:22

Zrozumiałeś doskonale. :D Cały "pic" żeby ominąć tą baterię (o zasilaniu z baterii jest w instrukcji, w nocie aplikacyjnej itd). Układ pobiera do 2 mA - niby nie duzo ale 9V bateria podziała kilka-kilkanaście dni. A potem co - kombinowac z wymiana baterii? Ani poręcznie (baterię trzeba schować) ani ekonomicznie (jednak 9V kilka zł kosztuje). :)
Najlepiej byłoby zasilać z instalacji auta - > stabilizator na 9V ale to teoria. JAK???
Może ktoś zna inny układ woltomierza LCD który może mierzyć napięcie ze swojego zasilania.

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Posty: 782
Rejestracja: 4 gru 2005, o 17:48
Lokalizacja: Piotrków Tryb
Kontaktowanie:

Postautor: Futrzaczek » 6 maja 2006, o 07:13

A próbowałeś go połączyć przez 7809?
Jak bateria będzie musiała być, to może popróbuj z akumulatorkiem 9V, który podczas postoju by się ładował. Ale taki aku kosztuje dużo $
Napewniejsze rozwiązanie, jakie mi przychodzi do głowy to założenie gdzieś w chłodnym miejscu samochodu 6 baterii R20(najgrubszych). Myślę, że w chłodnym miejscu(mniejsza rezystancja wewnętrzna = mniejszy efekt samorozładowania) rok by podziałały.

A może spróbować nawinąć trafko o stosunku zwojów 1:1? po jednej stronie kluczować go NE555, zaś po drugiej stronie dać mostek Graetza + konensator 1000uF + 7809? Pełna izolacja galwaniczna. Przy dużej częstotliwości kluczowania, wymiary całego interesu byłyby miniaturowe.

Awatar użytkownika
jarek200
-
-
Posty: 64
Rejestracja: 25 lip 2004, o 20:25
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Kontaktowanie:

Postautor: jarek200 » 6 maja 2006, o 08:33

Niestety jedynym sposobem galwanicznego oddzielenia obwodów pomiaru ICL 7106 to zrobienie przetwornicy napięcia na małym transformatorze. Jesteś w tej dobrej sytuacji że używasz ICL 7106, który pobiera niezbyt dużo prądu i wystarczy niewielki rozmiarami transformatorek. Wszelkie dzielniki napięcia nie zdadzą egzaminu ponieważ obwody całkowania pomiaru wewnątrz układu są tak skonstruowane, że nie ma mowy o połączeniu zasilania z końcówką pomiarową (nawet przez duży dzielnik napięcia)

Odpuść sobie baterie (nawet R20)

AndyS
-
-
Posty: 6
Rejestracja: 28 sty 2006, o 20:37
Lokalizacja: SOPOT

Dzięki

Postautor: AndyS » 7 maja 2006, o 00:50

Już sam tez do tego doszedłem że musi być przetwornica. Nawet już coś znalazłem ale nie wiem gdzie to kupić.
http://www.eltron.pl/elektronika/mean-w ... nice-1.php
Znalazłem też fajne gotowe moduły do tego co chcę ale cena mnie powaliła. :|
http://www.lcd-module.de/deu/pdf/funktion/4042.pdf

wiertacz
-
-
Posty: 94
Rejestracja: 14 gru 2004, o 12:24
Lokalizacja: knurów

Postautor: wiertacz » 7 maja 2006, o 18:14

Można zastosować układ zamieszczony w EDW 11/99.

a_antoniak
-
-
Posty: 651
Rejestracja: 13 sty 2005, o 18:38
Lokalizacja: Krasnystaw
Kontaktowanie:

Re: Jak połączyć ICL 7106

Postautor: a_antoniak » 7 maja 2006, o 21:00

Witam. Mam problem i nie umiem go rozwiazać. Kupiłem sobie moduł - woltomierz na układzie ICL 7106 z LCD.
Daruj sobie tego dinozaura, ktory w dodatku sprawia same problemy. Alternatywa: uC z ADC, LCD i programik (moze byc nawet w cooltowym Bascomie, wybaczymy ;) )

[ Dodano: 07-05-2006, 21:10 ]
A próbowałeś go połączyć przez 7809?
Mistrzu Wszechswiata, wytlumacz mi, prostemu czlowiekowi, w jakiz to magiczny sposob 7809 zalatwi oddzielenie galwaniczne obwodu zasilania od obwodu napiec mierzonych?

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Posty: 782
Rejestracja: 4 gru 2005, o 17:48
Lokalizacja: Piotrków Tryb
Kontaktowanie:

Re: Jak połączyć ICL 7106

Postautor: Futrzaczek » 8 maja 2006, o 06:29

A próbowałeś go połączyć przez 7809?
Mistrzu Wszechswiata, wytlumacz mi, prostemu czlowiekowi, w jakiz to magiczny sposob 7809 zalatwi oddzielenie galwaniczne obwodu zasilania od obwodu napiec mierzonych?
:oops: nie doczytałem o izolacji galwanicznej :oops: przepraszam :oops:
Daruj sobie tego dinozaura, ktory w dodatku sprawia same problemy. Alternatywa: uC z ADC, LCD i programik (moze byc nawet w cooltowym Bascomie, wybaczymy ;) )
uC z ADC, to np. ATMEGA8
LCD to jakiś ze sterownikiem HD44780
:arrow:cooltowy Bascom

Awatar użytkownika
tasza
-
-
Posty: 456
Rejestracja: 17 sty 2005, o 10:52

Re: Jak połączyć ICL 7106

Postautor: tasza » 8 maja 2006, o 13:37

Witam. Mam problem i nie umiem go rozwiazać. Kupiłem sobie moduł - woltomierz na układzie ICL 7106 z LCD.
Daruj sobie tego dinozaura, ktory w dodatku sprawia same problemy. Alternatywa: uC z ADC, LCD i programik (moze byc nawet w cooltowym Bascomie, wybaczymy ;) )
widzisz, ktoś już się wykosztował, więc może jednak skoncentrujmy się na pierwotnym pytaniu:
JAK TO OBEJŚĆ??!
ale nie tworząc nowych bytów, tylko próbując wykorzystać to co już jest...
(filozofka....)

a wracając do tematu:

:arrow: AndyS

zerknij proszę na ten dokument:
:arrow: http://www.intersil.com/data/an/an052.pdf

Ad. Figure 1 - potrzeba +/- 5V względem masy więc: :arrow: TME - przetwornice DC/DC
aczkolwiek ceny nie są zachęcające

Ad. Figure 2 - nieco lepiej ponieważ:
ICL7660 we wspomnianym TME kosztuje ~2.5zł a źródełko referencyjne 1.2V pt. ICL8069
wprawdzie ~9zł ale można chyba wstawić inne (tańsze) :arrow: TME - ŹRÓDŁA NAPIĘCIA ODNIESIENIA

generalnie na w/w rysunkach masz (mam nadzieję) rozwiązanie problemu...


pa,
tasza

a_antoniak
-
-
Posty: 651
Rejestracja: 13 sty 2005, o 18:38
Lokalizacja: Krasnystaw
Kontaktowanie:

Re: Jak połączyć ICL 7106

Postautor: a_antoniak » 8 maja 2006, o 20:16

widzisz, ktoś już się wykosztował, więc może jednak skoncentrujmy się na pierwotnym pytaniu:
JAK TO OBEJŚĆ??!
ale nie tworząc nowych bytów, tylko próbując wykorzystać to co już jest...
Co racja, to racja. Swietna propozycja! :)

AndyS
-
-
Posty: 6
Rejestracja: 28 sty 2006, o 20:37
Lokalizacja: SOPOT

Re: Jak połączyć ICL 7106

Postautor: AndyS » 9 maja 2006, o 01:53

zerknij proszę na ten dokument:
:arrow: http://www.intersil.com/data/an/an052.pdf
Ad. Figure 2
generalnie na w/w rysunkach masz (mam nadzieję) rozwiązanie problemu...

pa,
tasza
Dzięki tasza :564: właśnie o to mi chodziło!
Daruj sobie tego dinozaura, ktory w dodatku sprawia same problemy. Alternatywa: uC z ADC, LCD i programik (moze byc nawet w cooltowym Bascomie, wybaczymy Wink )
To ma być TYLKO woltomierz mierzący napięcie instalacji w samochodzie. Mam zestaw na ICL7106 i postanowiłem go użyć bo mi bardzo podpasował wymiar wyświetlacza LCD (mam idealnie taką dziurę). :) A i termometr zewnętrzny można z tego zrobić...
Jak widać nie ma problemów nierozwiązywalnych na forum - jeszcze raz dzieki tasza :D

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 123 gości